Små grodorna…och stora.

Under de första dagarna av 2011 har det hänt ovanliga saker i naturen. Tusentals fiskar fryser ihjäl och spolas i land (AB DN SvD svt GP), i det svårt översvämningsdrabbade Australien simmar Tjurhajar (exp), giftiga ormar som Taipaner (Oxyuranus scutellatus) och giftiga paddor, Agapaddan (Bufo marinus) omkring bland hemlösa och offer (SvD AB DN svt), i  USA föll tusentals Rödvingetrupialer (Agelaius phoeniceus) döda till marken (DN SvD svt GP) och senare även i Italien, Kanada och Sverige (AB DN svt SvD GP) då var det duvor och kajor. Detta under tiden som undertecknad går här och ondgör sig över lite snö.

I den fantastiska filmen ”Magnolia” av Paul Thomas Anderson regnar det plötsligt grodor och det blir ju alltid lite lätt obehagligt när sådant inträffar på film, ett annat exempel är Hitchcocks ”Fåglarna”. Men inte blir det direkt mindre obehagligt när det händer i verkligheten. Nu är detta inget nytt, det har faktiskt hänt förr och under de senaste 150 åren har det regnat både fiskar, maneter, grodor, maskar och annat från himlen, även här i Europa och den 1:a augusti 1869 påstås det t.o.m. att en hel ko föll från himlen i Kalifornien, visserligen i ganska små bitar, men ändå.

Grodor ska helst inte falla från himlen. Personligen har jag inget emot grodor, men det känns tryggast om dom hoppar omkring nere på marken och inte kommer från underliga ställen. Om det är särskilt ovanligt eller inte att det hoppar grodor ur munnen på centerpartister är väl relativt, men nu har det i alla fall hänt igen. Centerns kommunalråd i Uppsala, Stefan Hanna (GP AB SvD exp DN) bloggade i veckan att han tycker att feta människor ska betala mer skatt. Det är egentligen för dumt för att ens kommenteras, men visst är det underligt att samma människor som absolut inte vill höja några miljöskatter glatt kan tänka sig att beskatta enskilda människors utseende och fysiska problem.

Stefan Hanna motiverade det med att överviktiga innebär kostnader för samhället och det är möjligt, men det där är lite kärnan i nuvarande politik. Människor som kostar samhället resurser skall ”straffskattas” istället för att samhällets resurser används till att hjälpa (SvD). Det gäller arbetslösa, sjuka, handikappade, gamla och andra som inte producerar tillräckligt mycket och snabbt. Dessa grupper kostar samhället ”resurser” och skall därför, med Stefan Hannas resonemang, straffskattas. Nu lär det det inte bli någon ”tjockis-skatt”, det finns för många överviktiga i riksdagen och av samma orsak blir det heller aldrig någon ”tjockskalle-skatt” på dumma förslag, trots att det nästan ibland vore önskvärt.

Rejäl blogg-groda

Redan dagen efter gick Stefan Hanna ut och bad om ursäkt (DN). Om han även har ändrat åsikt i frågan förtäljer inte historien. Jag vet att alla centerpartister inte kan lastas för det här klavertrampet, men lite väl många politiker har käften (och huvudet) fullt av grodor och fler lär det bli. Här bara några exempel: ”Hitler gjorde ju också tokiga saker!” (Maud Olofsson i EMU-debatten), ”Vad ska Göteborgarna göra i Borås?” sagt av f.d infrastrukturminister Åsa Torstensson, ”Varför ska människor ha exakt samma rättigheter?” Fredrik Federley, ”Arbetslösa måste skapa sina egna jobb” Maud Olofsson igen. Minst lika många grodor har andra partier i käften. Att säga fel är mänskligt men vi får ju aldrig riktigt reda på om det bara är en felsägning eller faktiskt en åsikt.

I Kina finns ett ordspråk som, om man översätter det till svenska, lyder ungefär: Grodan i botten på brunnen tror att himlen är stor som en brunnsöppning” det där tål att tänkas på när den egna världsbilden är lite inskränkt. Jag hade under tiden jag bodde i Kina möjlighet att smaka kinesisk mat som jag aldrig kommit i kontakt med tidigare, bl.a. tuppkam, anktunga, grishjärna och annat, men groda har jag bara ätit på en restaurang i Paris i slutet på 70-talet och i norra Thailand. Just grodor var inte så vanligt där jag bodde i Kina. I provinsen Anhui däremot, där ligger det vackra berget Huang shan (Gula berget) och där lever ”Huang shan-grodan” (Odorrana tormota) som  förutom det märkliga att den kommunicerar med ultraljud är en lokal delikatess.

Huang Shan-bergen och ångkokt ”Huang Shan-groda”.

Hur många av er som läser det här minns förresten ”Grodan Boll”, ”Kalle Stropp”, ”Plåt-Niklas” och figurerna Räven, Hönan, Papegojan och Sotisarna? Jag menar ursprungsversionen som skapades av Thomas Funck , som avled vid årsskiftet (DN SvD svt GP). För en ”dinosaurie” som jag, som levde mina första år utan TV, var radio den första dörren mot den stora världen. Jag är dessutom nästan exakt lika gammal som Grodan Boll, det ni. Thomas Funcks geniala ljud- musik- och röst-ekvilibrism i radio var stort för en parvel på 50-talet. Nu är Thomas Funck inte längre med oss, men hans verk finns fortfarande kvar, klicka och lyssna bara på hur grymt det svänger här i ”Skiffel i ett skafferi”:

I sagornas värld påstås det ibland att om man kysser rätt groda så hittar man sin prins/prinsessa, men det där ställer jag mig tveksam till. Dels har jag talat med min bekantskapskrets och fått höra att det har kyssts en hel del grodor utan nämnvärt resultat. Jag inser, aningen skamset, att jag nog ibland också varit en groda i det här sammanhanget, men får i ärlighetens namn säga att jag kysst en del, om inte grodor så i alla fall kvinnor, som inte förvandlades till ”prinsessor” på stört. Halva kungariket har jag inte heller sett mycket av om jag skall vara ärlig. Men skam den som ger sig, om jag bara får chansen kommer jag att kyssa i fortsättningen också. Dock helst inte grodor

Undertecknad gör ett försök för ett antal år sedan

Människor lämnar livet och får inte eller slipper vara med ytterligare ett år, det är är även detta en del av att leva, Thomas Funck, Per Oscarsson, Assar Rönnlund och naturligtvis många, många andra, även mindre kända men inte på något vis mindre saknade. Skådespelaren Pete Postelwaite (DN SvD GP AB) är ytterligare en som lämnat in. Han var kanske ingen superkändis, men en fantastisk skådespelare som bland annat Oscarnominerades för rollen som pappan i filmen ”I faderns namn” och hade roller i ”The Usual Suspects” och ”The Constant Gardener”. Själv kommer jag alltid att minnas honom mest för rollen som dirigenten och ledaren för ”Grimley Colliery Band” i filmen ”Brassed Off”

Det är en av mina absoluta favoritfilmer och den handlar om hur nedläggningen av en industri påverkar ett litet samhälle och alla dess invånare och om hur yttre svårigheter sätter vänskap och kärlek på stora prov. Det är en helt lysande film med manus och regi av Mark Herman. ”Brassed Off” är en film om stolthet, kärlek, vänskap och om musik och den innehåller bl.a. en klassisk scen där en av arbetarna tvingas arbeta som clown som är helt underbar. Se den om ni inte har gjort det redan, den är verkligen en riktig pärla. Här en trailer för filmen där ”Grimley Colliery Band” framför ”Concierto de Aranjuez” av Joaquín Rodrigo, det är helt magiskt bra.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Små grodorna…och stora.

 1. Bara Jag skriver:

  Jag är benägen att tro att de flesta som blir kyssta inte förvandlas till varken prinsar eller prinsessor. Vi som kysser kan ju ändå fortsätta hoppas – ”plötsligt händer det” heter det ju 😉 Kanske är det just förväntningarna om prinsen/prinsessorna som kommer på skam – inte personen i sig??
  God fortsättning!

 2. Johan skriver:

  ”-Excuse me, sir, is this man bothering you?”
  ”-‘Course he is. He’s me dad.”

  Helt fantastisk film!
  Och med kanske den hittills bästa användningen av musik i någon film – istället för att något inne-hitlisteaktuellt band tonas in med någon egen hit som saknar all relevans med handlingen så spelas musiken (såväl som de bandmedlemmar som har få eller inga repliker) av det verkliga Grimethorpe Colliery Band, vars historia vissa delar av handlingen bygger på.

 3. Svorskan skriver:

  Kvack! Kvack! ;D ;D

 4. Krönikören skriver:

  Och internet är ju bara en fluga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s