”…när jag trummelummar på min kastrull”

”Connecting People”

Vi befinner oss just nu högre upp på toppen av kommunikationssamhället än vi någonsin varit tidigare och Sverige ligger i toppskiktet när det gäller både antalet mobiltelefoner per person och annan modern kommunikationsteknik. Detta måste naturligtvis vara ett tecken på att vi lever i ett väldigt bra land. Men antalet smarta mobiltelefoner, antalet nedladdade ”appar” och antalet hushåll med tillgång till bredbandshastigheter uppemot 100 Mbit/s är kanske inte det bästa, i alla fall inte det enda måttet på lycka och välstånd och vissa får slamra med kastruller för att få kontakt.

I flera landsting har antalet vårdbehövande inte haft vett att anpassa sig till de minskade skatterna och därmed minskade anslagen. Detta innebär i sin tur att sjukhusen varken har tillräckligt med personal eller tillräckligt med plats (SvD). Sjuka tvingas ligga i korridorerna på ett sätt som mer liknar förhållandena i katastrofområden än Sverige (DN) På Östra sjukhuset i Göteborg har man inte ens tillräckligt med larm och patienter får istället kalla på hjälp genom att skramla med kastrullock och andra köksredskap (DN SvD exp svt GP). Vi talar om sjuka människor, inte några jävla ”cymbal-apor”.

Vad är det som är så svårt i att se sambandet mellan stora skattesänkningar och bristen på pengar till vård och omsorg? Självklart är det viktigt att man ser över kostnaderna och utgifterna inom alla områden som vi både betalar för och använder gemensamt, men det verkar vara svårt att dra ner så att det drabbar de redan svagaste så lite som möjligt. Det är många underliga besparingar som görs. När riksdagen beslutade att minska anslaget till regeringskansliet så blev det inte till att hålla igen på löner, subventionerade bostäder, luncher och gud vet allt, utan då stänger man istället ambassaderna i Buenos Aires, Bryssel, Hanoi, Kuala Lumpur och Luanda.

Det som var tänkt som inrikespolitiskt drabbar nu istället våra utlandskontakter i länder som Malaysia, Vietnam och Argentina, länder på kontinenter vars ekonomier är i frammarsch. Är detta så smart? Det är enligt många (SvD) i alla fall ett urbota dumt sätt att spara på regeringskansliets pengar. Samtidigt ger samma regeringskansli ”Sveriges sämsta chef”, Katri Linna, som fick sparken från DO, fyra år till som generaldirektör på just regeringskansliet. Med bibehållen lön på mer än 90.000 kr i månaden. Är det en besparing? (AB)

Sparsamt (?) möte i regeringskansliet

Jag ska väl släppa det där nu, men nog är det skillnad på folk och folk. Hur många ”vanligt anställda” får sådana förmåner när dom blir avskedade? Nåväl, det har hänt annat anmärkningsvärt sedan mitt senaste inlägg, även om vi hoppar över det som pågår i Egypten. IP-adresserna har tagit slut (DN svt), Kina har gått in i ”Kaninens år”, något kaninerna nog helst velat slippa (AB DN svt) och 20 kilo gurka har blivit färdiga att skördas i Skättekärr norr om Höganäs. Gurkorna har odlats fram med hjälp av 540 ljusstarka lampor, tala om energislöseri (svt DN GP SvD). Å andra sidan såldes dom för 2.300 kr/kgoch om det är prisvärt eller inte överlåter jag till var och en att själv bedöma.

Undertecknad tycker det är vansinne att 1kg gurka kan kosta lika mycket som all mat under ett halvår för ett barnhemsbarn i Ukraina. Vad skall dom ha gurkan till, den smakar väl inte så mycket och består ju av 96% vatten. Det är väl nästan mer vatten än vad Östersjön består av, om man räknar bort allt äckligt som finns i det innanhavet och som inte är vatten. Att spara gurkan är ju inte heller någon idé, inom bara några månader även vi med begränsade ekonomiska resurser kunna vara stolta ägare av vår alldeles egna gurka och det när ”tusenkronors-gurkorna” för länge sedan ruttnat. Man får vara rätt tokig i gurka och lika vårdslös med pengar som kommunalråden i Österåker (DN AB svt) för att betala ett sådant pris.

Les lémuridés, connaisseur de concombre

Det var förresten trist att Generaldirektören för DO var så usel. Det är viktigt med en stark, fungerande instans mot diskrimineringar. Det är naturligtvis kvalificerat nonsens att tro att inte vårt samhälle är fullt av människor som behandlas orättvist för att dom är kvinnor/män, fattiga/rika, unga/gamla eller invandrare/infödingar. Det är inte heller lite underligt att leva i ett land där man blir åtalad för att ha kalla grannen ”gammelgädda” (SvD GP DN) samtidigt som Marie-Louise Enderleit (SD) får 85.000 kr i skadestånd för att hon fick sparken efter att ha sagt: ”Ställ upp invandrarna här på filmen o sätt en kula mitt mellan ögonen, lägg dom sen i en påse o sätt frimärke o skicka dom dit där dom hör hemma (Syds)

Det är naturligtvis inte snällt att kalla någon för ”Gammelgädda” heller, så det bör man kanske låta bli. Jag brukar själv tänka ”gammelgädda” varje gång Maud Olofsson visar sig i TV, men jag skulle aldrig säga det högt. Inte så hon kan höra det. I alla fall inte om det fanns vittnen. Man får vara lite försiktig med hur man uttrycker sig och inte säga för mycket dumheter. Maud Olofsson (C) sade i våras att hon förfasades över att oppositionen vill ”förstöra industrin och landsbygden med sin höjda koldioxidskatt”, som skulle ge en höjning av bensinpriset med 49 öre, samtidigt som en arbetsgrupp inom hennes eget parti förslog en höjning med 105 öre och i dagarna var hennes råd mot det skyhöga elpriset att byta glödlampor (DN SvD exp svt GP) så vad skall man säga?

Gäddkäft

Jo, rubriken till det här inlägget är från ”Nygammal Vals” som vann svenska Melodifestivalen 1966. Texten av Björn Lindroth och musiken av Bengt-Arne Wallin och då, 1966, framfördes låten av Lill Lindfors och Svante Thuresson. Det är en rätt knäpp låt, men den vann alltså svenska uttagningen och blev dessutom tvåa i finalen i Luxemburg och så bra har Sverige inte placerat sig sedan 1999, vad nu det spelar för roll. Lyssna nu på vinnarlåten 1966 här:

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”…när jag trummelummar på min kastrull”

 1. frunatmaken skriver:

  Jag har verkligt svårt att tro på gurkor odlade med ljustillskott i växthus verkligen blir så mycket godare för att de växt just i Sverige.

  Om Maud Olofsson tänker nog inte bara du saker …

 2. Bara Jag skriver:

  Ha ha – många poänger i det här inlägget! Man borde inte skratta – det hela är egentligen mycket tragiskt när man tänker efter…. Besparingar är bra och att effektivisera är alltid bra – frågan är dock om man inte kan få större besparingar i andra områden än vården?

 3. Lars Cronstaaf skriver:

  Landstingen försörjs väl mig veterligen med landstingsskatten..? Skattesänkningarna som Alliansen ägnar sig åt är väl på den statliga skatten, för kommunskatten styr inte regeringen heller över..?

  • peterlarson skriver:

   Svar till Lars Cronstaaf:
   Absolut, vården finansieras till största delen av landstingsskatten, men alliansens skattesänkningspolitik gäller ju även på lokal nivå, i kommuner och landsting. I Stockholm (dit Karolinska som bl.a. hänvisas till i mitt inlägg hör) gick alliansen till val på skattesänkningar, medan oppositionen förordade skattehöjningar http://www.dn.se/sthlm/hard-strid-om-stockholms-landstingsskatt
   Ingenstans i mitt inlägg talar jag om att det skulle handla om just statlig skatt, utan om skattesänkningspolitik rent generellt. Så jag har svårt att begripa vad du egentligen vill förmedla. Det är fortfarande mycket enkel matematik, sänkta skatteintäkter ger mindre pengar, bl.a. till vården, eller hur?

   Dessutom bidrar staten med c:a 30 procent till landstingens och kommunernas kostnader så det finns faktiskt även en liten koppling mellan regeringsalliansens skattesänkningar och landstingens resurser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s