Frukt och nötter

Jag tipsas av en av mina läsare, som har bättre koll än jag, om att den här sidan klassas som en ”mp-blogg” på ”Politometern”. Det var mer än jag visste, kände inte ens till ”Politometern”. Jag vet inte riktigt, jag känner mig nog lite obekväm med ”partipolitiska etiketter” men mp-stämpeln är ju inget jag kastar mig in i duschen för. Det är ofta miljöpartiet står nära mina egna åsikter. Men det finns också delar av mp:s politik som jag inte sväljer och om jag själv skulle ”färgbestämma” min politiska hemvist så skulle jag kanske snarare vilja likna den vid färgen på en halvmogen persika eller kanske mango:

Halvmogen mango

Persikor är min favoritfrukt, men mango är ju roligare på något vis och ännu mer exotiskt. När jag bodde i Thailand lärde jag mig att mango (på thai: ”Ma-Muang”) precis som äpplen finns i en hel massa olika sorter. Jag minns inte allt vad dom hette, men de som ansågs bäst hette:  ”Nam Dok Mai” och ”Ok Rong”. Thailändarna äter mango som frukt men dom använder den också i matlagning. Den gröna, inte helt mogna och lite sura mangon är huvudingrediensen i salladen ”Yam Ma Muang” en frisk, syrlig och chili-kryddad sallad (recept här) Gott!

Mango är ett skönt ord att säga också, det ligger liksom behagligt i munnen och frukten heter också just ”mango” på så olika språk som haitisk kreol och kinesiska, 芒果 [mángguǒ]. Kastar man om bokstäverna i ordet ”mango” lite så får man istället ordet ”goman” som också är ett lattjo ord, men det representerar allt annat än fräscha, friska frukter. ”Goman” var i början av 1990-talet varumärke för konsumentkooperationens charkuterifabriker och symboliserades av en logga med en mustaschprydd kock och rätt äckliga produkter.

Jag är inte vegetarian, men falukorv och många andra charkuteriprodukter har jag svårt att se som tjänlig människoföda. Från vanligtvis trovärdiga källor med erfarenhet från korvtillverkning har jag hört att om man bara tar bort nitrit, som ger den rosa färgen och stabiliseringsmedel från falukorv så är det en grå, trögflytande smet. Just falukorv måste, för att få kallas så, innehålla vissa specifika ingredienser, bla. ungefär 50% kött, men vad det är för kött vill jag helst inte veta. Huvva!  Tillbaka till frukterna fort. Eller ska vi kanske ta en sväng till nötterna först ?

Utan att ha några belägg alls för det, brukar jag glatt hävda att det är jag som är upphovsman till ordspråket: ”Ju högre upp i trädet, desto större nötter”. Det må vara som det vill med upphovsrätten till uttrycket, men det är rätt talande. Högst upp stora nötter med feta ersättningar. Nåväl, de största naturliga nötterna som finns är ”Coco de Mer” som kan väga upp till 30 kg och som enbart växer på Seychellerna. Den nöten är väl annars mer känd för sitt utseende än för sin storlek. Coco de Mer-trädets ståndare kan bli 2 meter långa och går inte heller av för hackor:

Den stora nöten och ståndaren på Coco de Mer-palmen, (Lodoicea maldivica)

Det där är det enda era erotiska fantasier får av mig idag. Annars är ord som befrukta, fruktbarhet, fruktsamhet och förbjuden frukt ju också saftiga. Det låter inte alls lika lockande med ”förbjuden grönsak” eller ”förbjuden leverpalt”. Att det heter ”nötkött” har vi vant oss vid och ordet ”fläsk” i  fläskkött skall bytas mot griskött, även om de flesta av oss  inte säger ”grisläpp”, ”grispannkaka” och ”sittgris”. Men det ger upphov till kul namn som t.ex. ”Sveriges Grisföretagare” som inte är de som snyltar till sig oförtjänta bonusar och annat, utan de som föder upp grisar (DN svt GP). Men en del grisuppfödare har ju visat sig vara svin dom också vid behandlingen av sina djur

Nötter är däremot både gott och nyttigt och lär visst vara bra för sömnen (AB) Även en del som vi kallar nötter men som egentligen är något annat är nyttigt. Jordnöten lär ju vara en baljväxt och paranöten är visst egentligen en frukt, men den innehåller mycket protein (18%), selen och zink och mindre kolhydrater än ”andra nötter”. Nu är ju just paranöten en klurig rackare att öppna och jag har alltid haft problem med att knäcka just den. Skalet är stenhårt och de enda som kan knäcka den utan verktyg lär vara Brasiliansk Agouti (Dasyprocta leporina). En annan som gillar paranötter är ”Kapucin”, men den rackaren använder sig av en sten för att komma åt det goda.

Kapucin-apan knäcker nötter med en sten

Det finns också andra nötter som kan vara svåra att knäcka, kokosnötter och tankenötter, som den här: En kvinna måste över en bro som vaktas av en stor, elak jätte. Jätten säger till kvinnan: ”För att komma över bron måste du komma med ett påstående och om påståendet är sant så stryper jag dig och om påståendet är lögn så hugger jag huvudet av dig”. Jätten släppte kvinnan över bron, vad påstod hon för att lyckas med det? När ni tröttnat på att klura kan ni alltid klicka här för svaret.

Ärligt talat har jag nu helt tappat greppet om vad det här inlägget handlar om. Så det är nog dags att avrunda snart innan det t.o.m. flyter ut mer än det brukar göra på den här sidan. Men en sak jag vill ha med är att pusha lite för en mysig bar i ett ännu oexploaterat hörn av Koh Lanta (AB). Den ligger i ”Lanta Old Town” eller ”Sri Raya” som den heter på thai. Långt nere i sydöst på ön. Inga stränder men med med hus som står på styltor ute i vattnet och där ligger ”Mango House” med en soft och skön restaurang och med mysiga rum för den som vill ha det lugnt och bo riktigt nära havet ett par dagar.

”Mango House Bar + Restaurant”, Sri Raya, Koh Lanta

Jag har själv en dotter som har svår nöt-allergi så jag är ordentligt arg på att det är så mycket som ”innehåller spår av nötter” och på att det ofta inte ens anges i innehållsdeklarationen att det innehåller nötter. I svåra fall handlar det inte om att det ger utslag eller att det kliar, det handlar om liv och död. Det är inte lätt att hålla isär vad som är grönsak, frukt och vad som är ett bär. Jag borde kanske sluta med Lennart Hellsings sång: ”…här kommer Peter Palsternack”, men jag knyter istället ihop det här, minst sagt spretiga, inlägget med ”Angus & Julia Stone” och deras sköna ”Mango Tree”:


Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Frukt och nötter

 1. Krönikören skriver:

  Frukt och nötter – vad skulle falukorven in i bilden för? ;D Spreta på du.

 2. Gun skriver:

  Vilka frukter det finns! Och korvar. Jag åt inte korv alls ett tag. Tanken på vad det kanske innehåller kändes inte bra. Men nu kan jag inte låta bli vissa sorter. Salami och chorizo tex, är ju så gott!
  Jag är också nötallergiker, men har hittills klarat ”spår av nötter”. Hoppas det fortsätter så, annars blir det jobbigt eftersom tillverkarna verkar vilja skriva så på allt, för säkerhets skull..

 3. frunatmaken skriver:

  Man kanske skulle kolla sig och se var man hamnar politiskt. Fast mest skriver jag ju bara trams och vardag.

 4. Jeanne d’Arc skriver:

  Gillar illustrationerna här. Älskar annars hur snön gjort comeback den här veckan. Lite trist med trafikproblemen så klart men i övrigt är det bara positivt. Jag tycker det i alla fall.

 5. fabrikören skriver:

  Din mangobildliknelse sätter dig i min värld mitt i ”en rödgrönröra”…

 6. Johanna Graf skriver:

  Riktigt, riktigt bra blogg, tack för fin läsning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s