En timme

Snart har alla årets 365 dagar fått sitt alldeles eget spektakel. Nyss var det ju ”våffel-dagen” och inom en månad kan vi fira både ”Tapir-dagen” och Påvens födelsedag, det är bara att välja och vraka bland bemärkelsedagarna. Jag har tidigare tagit upp viktiga(?!) dagar att komma ihåg, som ”Kanelbullens dag” och andra här. För den som är intresserad finns många av dessa mer eller mindre behjärtansvärda dagar listade bl.a. här. En möjligen något viktigare dag, eller del av dag, i det här sammanhanget är ”Earth Hour” som inträffade den här helgen (lördagen den 26/3) (SvD DN exp GP svt).

Att ta en enda timme, från en enda dag och kalla den för ”Jordens timme” har naturligtvis i praktiken mindre påverkan på allt och på oss än en fis i världsrymden, men det kan trots det vara värt något. Att många (av oss som har el alltså) släcker ljuset eller kanske t.o.m. stänger av all el helt under en enda timme av årets alla 8. 766  timmar har naturligtvis marginell betydelse på totalförbrukningen, i synnerhet om vi fläskar på med el och energi resten av årets alla timmar. Men all insikt om energiförbrukningen är positiv. Om det får oss i den energislukande delen av världen att tänka till, om än bara lite, är det bättre än..…ja i alla fall än att sitta och fisa ut i rymden.

Nattbild av vår lilla värld. Alla förbrukar vi inte lika mycket energi.

Men, säger vän av ordning, det är något skumt med den där kartan, inte kan det vara natt överallt samtidigt. Nej det där är säkert något trick ska ni se, däremot är det uppenbart att väldigt många, ibland hela regeringar, kan agera i nattmössan samtidigt. Inte minst när det gäller energipolitiken(DN). Det var säkert många i närings- och miljödepartementet som var duktiga och släckte ljuset en timme under ”Earth Hour” för att sen tända igen, slå på sin plasma-TV och sen fortsätta fundera på hur mycket mer pengar det statligt ägda Vattenfall behöver för att både kunna betala fallskärmar(exp svt DN SvD GP) och fortsätta att vara en av Europas största ägare av kolkraftverk. ”Nattmössan var ordet sa Bull”.

Att ägna en timme till jorden är väl i minsta laget (årets underdrift?) vi har ju enligt Fritidsresor och Mads Mikkelsen 29.000 dagar på oss att leva, det är juungefär 79 år och alltså 696.000 timmar. Att då släcka ljuset under 79 timmar av dessa 696.000 känns ju lite väl mesigt. Du och jag är (förmodligen) Homo sapiens sapiens som betyder ungefär: ”Människan som vet att hon är vis” (även om vi snarare borde kallas Homo credo sapiens, ”Människan som tror att hon är vis”) och vi lever i genomsnitt 75-85 år så en timme mer eller mindre om året kan kvitta. Annat är det för ”Dolania americana” som har ett väldigt kort liv, ofta bara mellan 30 min och någon timme, för det lilla flygfäet handlar det inte om att ”fånga dagen” utan om att ”fånga sekunden”.

Dolania americana. Man får hoppas den har tur med vädret.

Jag kommer att tänka på ett avsnitt av TV-serien ”Vi på Saltkråkan” från mitten av 60-talet där skådespelaren Torsten Lilliecrona gestaltade ”Farbror Melker” på ett så övertygande sätt att ingen som sett serien lär kunna glömma det. Rollgestaltningen blev så starkt förknippad med Torsten Lilliecrona att när jag såg honom i rollen som ”Kapten Andersson” i ”Röd Snö”, 20 år senare, kom på mig själv med att undra vad ”Farbror Melker” gjorde i en serie om Andra världskriget. Hans fullständiga namn var förresten det helt underbara: Torsten Casimir Wilhelm Florusson Lilliecrona.

I ett avsnitt av ”Saltkråkan” där ”Farbror Melker” under samma dag misslyckas med att såväl dra en vattenledning till köket, påstår sig vara fiskeexpert men inte får en enda fisk och slutligen lyckas översalta maten ”efter behag” upprepar han hela tiden 1700-tals-filosofen Thomas Thorilds ord ”Denna dagen ett liv” eller som Thomas Thorild egentligen skrev: ”Denna dagen ett liv: dödelige! vad tänker du?”. I en senare version ändrade ”Melker” det till ”Denna dagen-inte ett liv”, men där funderar ”Farbror Melker” visst på stjärtar, så där kan det väl ändå inte vara Astrid Lindgren som skrivit manus:

Jag gjorde en liten paus i mitt skrivande nyss eftersom det som sagt var ”Earth Hour” och det ska fan sitta och blogga i mörkret. Och utan datorn påslagen dessutom, det är ju dömt att misslyckas. Men nu är jag tillbaka och har naturligtvis ingen aning om hur jag kom in på Saltkråkan och stjärtar så det lämnar vi raskt. Men i dagens snabba medieflöde har såväl DN, SvD GP som svt redan publicerat bilder från hur världen släckte ljuset och det ser väl mysigt ut. Vad sägs om en timme när vi stänger av bilmotorerna också? En timme om dagen kanske?

Jag kommer att tänka på ett avsnitt ur Anne Holts bok utmärkta bok ”Presidentens val” där någon säger någonting i stil med att: ”Vi har bara tre grundläggande behov: att få köra bil när och vart vi vill, billigt. Att kunna shoppa när och var vi vill, billigt och Att se på se på tv när och vad vi vill, billigt”. Men det där är naturligtvis inte sant. Sex ska väl vara med på ett hörn där också och kanske en liten påse lördagsgodis. Det var ju det där med om vi var ”Homo sapiens sapiens” eller ”Homo credo sapiens” och hur ska vi använda den där ”sapiens” (visheten) om vi nu har den? Och när ska vi i så fall börja?

Evolutionen enligt ”Homo credo sapiens”

Vi kan väl bara ta en dag, vilken som helst, bestämma oss för att nu räcker det med att förstöra vår luft, vårt vatten och vår jord och så kallar vi den för något klatschigt, vi kan kanske sno det där ”Earth Hour” och göra om det till ”Earth Day One” eller något. Den behöver ju förresten inte heta någonting alls om vi inte kan komma överens om något som passar alla språk, däremot är det absolut livsviktigt att det blir av. Helst nu i år! Vilken dag vi sedan tar spelar ju heller ingen roll, men kanske inte 4:e september för då är det redan både ”Svampens dag” och ”Dansbandens dag” så den är redan upptagen.

Ha nu inte dåligt samvete om ni inte släckte ljuset mellan 20.30 och 21.30 igår. Det kommer en ny chans nästa år att tänka på jorden. Under tiden kan vi väl tänka på något annat än jorden, som oss själva(!?). Men vi kan också sänka temperaturen i sovrummen lite och istället lägga oss lite närmare varandra och spara varmvatten om vi nu måste bada. Spara inte badvattnet för länge bara för då blir det kallt. Det där sista, om att inte spara varmvattnet för länge, har jag snott från från ett avsnitt av radioprogrammet ”Hemma hos” med Janne Forsell och Kjell Alinge. Ett annat inslag från det programmet får mig att tänka på dagens ”coacher”, eller vad det kallas, på arbetsförmedlingen:Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En timme

 1. ulla skriver:

  Vad fint att få läsa om det lilla flygfäet och resten med för den delen! Jag glömde att släcka lyset, satt och tittade på en film… men och andra sidan har jag ingen bil, sparar på värmen året om och duschar bara en gång i veckan.
  Nu värmer vårsolen mina ben och vi har ca +17C.
  ha det bra

 2. Bara Jag skriver:

  Du har så många krumelurer när du skriver att jag – trots allvaret – måste fnissa för mig själv när jag läser. Bra skrivet – igen!

 3. Krönikören skriver:

  Vilket fint och känsligt svar om ensamhet du skrev hos mig. Visst är det så, ensamhet finns i många skepnader.

  Earth Hour=en fis i rymden, helt klart. Och fisar innehåller ju koldioxid så dem ska vi inte slösa med. Men jag hoppas att Earth Hour har ett symboliskt värde i form av eftertanke och upplysning (Obs! Ofrivillig ordlek!).

  Igår träffade jag Johan Ernst Nilson. En man i din smak kan jag tänka? Nu ger han sig iväg på sin ett år långa klimatsmarta resa Pole2Pole och dokumenterar samtidigt hur det står det med förändringar i vår natur. Wow.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s