”Kynlíf”

”Du har för lite sex….” får jag höra från en läsare och innan jag hunnit fundera klart över hur personen i fråga kan ha någon som helst uppfattning om detta så tillägger hon: ”….på din blogg” och jag inser (innan jag hinner rodna) att det handlar om sex i texterna på den här sidan och inte om något annat. Jaha, tänker jag, det har jag kanske, men för lite för vadå? Det var ju liksom aldrig tänkt att det här skulle vara en sex-sajt. Dessutom ska jag ju hitta en passande ingång (räknas de orden förresten?) till texterna som passar ihop med det övriga här och det skall dessutom kännas roligt att skriva.

Men då detta är mitt två-hundrade inlägg sedan starten och för att det kan vara lite intressant att se om det går att göra något av ett ämne, som väl får betraktas som en av nutidens största ”hajpar” och när det samtidigt pågår en omdiskuterad utställning på Nationalmuseum i ämnet (SR SvD AB exp DN GP), så jag kan jag väl göra ett försök. Här kommer alltså en text som åtminstone startar med att handla om det som på isländska heter ”Kynlíf”. Att jag kan hålla mig till ämnet är som vanligt osäkert. Men trots att det inte kommer att bli ”pang på rödbetan” utan på mitt, lite aviga och vilt associerande vis så är det kanske säkrast att varna känsliga läsare först:

Facebook har figurerat i nyhetsflödet den senaste tiden och det inte bara som ett socialt nätverk som ”alla” använder, det lär idag vara 600 miljoner som är med där. Att vi (undertecknad och andra ”losers”) som inte är medlemmar är över 6 miljarder sätter kanske Facebooks ”alla” i någon sorts perspektiv. Jag gillar inte Facebook, dels för att dom tillskrivit sig rätten till text, bild och personliga data (DN) och dels en massa andra svagheter och dumheter (DN). Ibland finns det bättre sätt att använda vår livstid än att som idag, tillsammans, använda 11 miljarder timmar, varje månad (FB:s egna siffror) åt Facebook (DN AB SR), det kan vält.o.m. Mark Zuckerberg hålla med lite om.

Facebook har, hur som helst, censurerat konst av bl.a Anders Zorn och det känns ju inte direkt som nytänkande (DN SvD AB GP) Det är inte heller första gången ett konstverk blir bannlyst på Facebook, redan tidigare har verk av den franske målaren Gustave Courbet och av amerikanen Steven Assael bannlysts. Jag begriper visserligen att Zorns ”Flickan på loftet”, Assaels ”Simone” och Courbets ”Livets ursprung” kan stöta delar av mänskligheten, men är inte det snarast ett problem hos just den delen av mänskligheten? Censur av erkända konstnärer är inget för fria samhällen, det har vi nog av från totalitära stater. Läsare utan någon som helst skam i kroppen kan klicka på bilderna nedan och se mer ”hemskt” som Facebook inte tolererar:

Inget för Facebook, ”Simone” av S. Assael och ”Flickan på loftet” av A. Zorn

Ett annat diskussionsämne som poppat upp under veckan är huruvida svenskar som utnyttjar prostituerade utomlands skall dömas enligt svensk lag, som ju betraktar sex-köp som ett brott, eller om det, som vår justitieminister tycker (ni vet hon med dom färgglada kuverten till misstänkta sexköpare), inte har med svensk lag att göra vad vi gör utomlands. Det är, på många sätt, ingen lätt fråga. Att de flesta som köper sex har en moral som väl närmast kan jämföras med långtidsminnet hos bananflugor är en sak, men hur är det egentligen med den juridiska och den rättsliga aspekten?

Undertecknad är juridiskt okunnig, men tycker knappast att det råder några tveksamheter när det gäller svenskar som köper kvinnors kroppar i länder där prostitution är förbjudet (i 20-25 länder, av närmare 200, är det är mer eller mindre lagligt). Efter att själv ha levt åratal i SydostAsien är jag väl medveten om hur prostituerade kvinnor utnyttjas av män från Sverige (och andra länder) och idag är Libanon det enda asiatiska landet med laglig prostitution. Smaka på den Beatrice Ask (AB SvD svt) Prostitution är alltid ett svineri och som man så skäms jag över att citatet: When a guy goes to a hooker, he’s not paying her for sex, he’s paying her to leave” innehåller obehagligt mycket sanning (SvD)

En ”Happy Bar” i Thailand, ”happy” för vem kan man undra?

Jag förväntar mig inte att så många av mina seriösa läsare kommer med invändningar här, invändningar som att många kvinnor i Thailand och i många andra delar av världen själva ”väljer att att prostituera sig”, men skulle så vara vill jag redan nu säga att ni blundar, p.g.a ovilja eller av oförmåga, för verkligheten och eventuella kommentarer i den riktningen kommer jag glatt att förpassa direkt i papperskorgen. Väldigt, väldigt få väljer att sälja sin egen kropp till andra om det funnits alternativ till en inkomst att leva på. Lev nära dessa kvinnor en lite längre tid, utan att vara potentiell torsk, så kommer ni snart att begripa det. (DN)

De allra flesta thailändskor är naturligtvis inte prostituerade och det är inte heller otänkbart att det är verklig kärlek som förenar kvinnor från Thailand och andra länder med västerländska män, att hävda annat är lika generaliserande det. Men att tro att alla kvinnor i fattiga länder skulle drömma om oss män från ”väst” av andra skäl än som en möjlighet till ett ekonomiskt tryggare liv är bara trams. Att det därmed inte skulle finnas lika stark sexdrift bland de som lever i Asien som de som lever någon annanstans är naturligtvis också korkat. Jag har förresten själv sett när det pågått sex i Thailand, här ett exempel:

Sex är lika naturligt i Thailand som någon annanstans.

Men trots att sexualiteten ofta, på ett eller annat sätt, är kopplad till vår moral så betyder det ju inte att sex och sexualiteten i sig skulle vara ett dugg ”omoraliskt”. Det finns lite väl många många som anser det, några är helt vanliga dödliga som av olika anledningar är rädda för naturlig njutning och några är lite ovanligare, men lika dödliga, som påven, som är helt otrolig med sitt kondom-motstånd, och andra förstockade auktoriteter, vad ska man annars säga om förslaget på ”samlagskontrakt”(AB). Matt Groeningen av skaparna av ”The Simpsons” och ”Futurama”,  har sagt: ”When authorities warn you of the sinfulness of sex, there is an important lesson to be learned. Fuck the authorities”.

Sexualitet är en gåva och även om den inte är ett av den enskilda individens primära behov, på samma sätt som luft, vatten och mat är (däremot ett primärt behov för mänskligheten) så måste den, som den urstarka kraft den är, mixas med förnuft för att inte få negativa effekter(DN GP). Förnuft, inte moralism. Förresten liknar den behovet av mat för ibland är det inte helt fel att käka en hamburgare eller en ”Snickers”, men om vi aldrig får ett vällagat och riktigt gott mål mat så är det definitivt något som fattas i livet. Ett annat citat från Matt Groening är förresten: ”Masturbation is nothing to be ashamed of. It’s nothing to be particularly proud of, either”:


Var sak har väl sin tid och sin plats antar jag och kanske är det som författaren D.H. Lawrence sa: ”The tragedy is when you’ve got sex in the head instead of down where it belongs”. Med tanke på hur mycket det skrivs och pratas om sex, inte minst i media vore det antagligen näst intill revolutionerande för våra sexliv om vi ägnade en del av tiden vi läser om, surfar (svt) och glor på sex istället för att ha det. Om vi dessutom lade mindre tid på att bekymra oss om vem som ligger med vem, hur och när (DN) och istället ställde oss frågan om det är av lust, längtan och njutning eller bara, mer eller mindre, av plikt och tvång (AB) så skulle vi vara ytterligare ett steg på rätt väg.

Men visst finns det mycket som kan krångla till sexlivet, ibland underbara saker som småbarn (DN AB) och andra lite mindre underbart som stress, prestationsångest, krav, jobb och annat som vi gärna kallar ”praktisk verklighet” (DN). Men det är dags att avrunda det här och jag kan lätt föreställa mig att några av er sitter där med dåligt maskerad besvikelse över att det inte blev mer, inte blev mer ”tekniska tips” och mer av…..ja, vem vet vad ni hade för dunkla förväntningar. Om vi behöver sexualiteten mest för att ha lust att leva eller mest för att fortleva som art är väl lite som frågan om vem som kom först, hönan eller ägget och det har det ju gått utmärkt att leva hittills utan att ha svaret på den frågan.

***

Jag lägger till en bonuslåt till er som läst ända hit utan att tröttna. Det blir ”Howl” med ”Syd Straw” som väl passar lite i sammanhanget, klicka och lyssna:

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till ”Kynlíf”

 1. Krönikören skriver:

  Svar: Visst är det svåra frågor. Som jag har förstått det hände detta när de hade blivit ett par. Det är väl därför har har ”förlåtit” henne, som det stått så mycket om. Hade det hänt innan hade han väl näppeligen uttryckt sig så.

  Jag tycker inte att han ska ”lastas” för det, som du säger, men det är svårt att undvika att även han delvis får ta konsekvenserna. Särbons agerande spiller över på honom i alla fall om han ska bli statsminister.

  Håller med om att våra styrande ska vara som ”vanliga människor” och inte måste ha ett absolut fläckfritt förflutet. Vem har inte kört för fort ibland och betalat en barnvakt svart? Men det är ju lite skillnad, tycker jag.

  Ditt inlägg ska jag spara till lite senare!

 2. Bara Jag skriver:

  Man undrar ibland varför något så i grunden naturligt som sex på många sätt har blivit så svårt och fel – fel i det avseendet att det blivit handelsvara t.ex. Det finns som du säger inte mycket frivillighet i prostitution om det är något man gör för att alternativet är värre. Har inte mycket erfarenhet från Asien men efter vistelser i Afrika är det inte svårt att se att ”frivilligt” egentligen är allt annat än det….

  Om sexualiteten är ”mest för att ha lust att leva eller mest för att fortleva som art” finns det säkert flera bra svar på – men om det bara var för fortlevnadens skull så hade den driften genmanipulerats bort för länge sedan, det är jag övertygad om! Fler vällagade och riktigt goda mål mat åt folket 🙂

 3. Svorskan skriver:

  Detta är ett typisk ämne där jag kan argumentera för och emot, hit och dit. Jättesvårt är det, men att sex i en relation bidrar till att man känner att man har något som man inte delar med någon annan är helt klart. Prostitution, köpa sex och hur viktigt kåthet och utövandet av sex egentligen är, är sånt som verkar vara så enormt individuellt. Både hur man ser på det och hur man väljer att agera själv.

  Skall man bli av med prostitution får man nog se till att inga kvinnor BEHÖVER prostituera sig, jag tror inte att det tar slut pga en lag eller tio. Ett oöverkomligt problem känns det (tyvärr) som.

 4. Krönikören skriver:

  Ja, nu kan väl ingen klaga över att det är för lite sex på din blogg!

  Svårt ämne. Tyvärr tycks ju trenden gå åt fel håll om vi bara ser till Sverige eller norra Europa, när trafficking blir allt vanligare. Någon ”frivillighet” tror jag inte på. Och så förstår jag inte varför det är lagligt att sälja men inte köpa? Jag menar inte att jag tror att lagstiftning löser problemet, där har Svorskan en bra poäng, men jag tycker det visar på hur märkligt även staten behandlar den branschen.

  Sv: Ska man mäta sig med Johan Ernst Nilson, då ligger ju hela befolkningen i lä, så det är dumt. Hur som, en sympatisk person är han. Och boken är underbar! Det är så fascinerande att höra folk som han berätta, det slår liksom att berätta om tjafset i kön på Ica, jämfört med när han höll på att bli gift med en kannibalska (heter det så?).

 5. Krönikören skriver:

  Förresten så välkomnar han alla som vill cykla någon eller några etapper med honom senare i år. Han ska cykla från Kanada, ner genom Nordamerika och längs hela Sydamerika. Så det är bara att ansluta sig!

 6. Hannes skriver:

  Oj, mycket intressanta ingångar!
  Jag resonerar kring samma artikel du har kommenterat om att jag tror det är cykelhjälmshetsen som leder till att vi inte använder kondom…

  http://hanneshervieu.se/kondomer-och-hjalmar/

  • peterlarson skriver:

   Svar till Hannes:
   Jag tror det ligger något i det där med ”cykelhjälms-teorin”, inte direkt kanske, men indirekt eftersom vi i Sverige, hur upplysta och informerade vi än är , har en stark tendens att tro/tänka, det drabbar inte mig.
   Cykelhjälm är inte dumt att ha, men den skyddar bara det egna huvudet, när det gäller kondom är ju minst en till inblandad i riskerna.

   Kul att du tittade in här och lämnade en kommentar.

 7. Zorg skriver:

  Det känns som flera och flera lämnar FB, inte konstigt egentligen, i slutändan handlar det bara om att snooka i andras liv. Virtuella Världar omsätter över 1 Miljard människor och 3D internet är framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s