Något för alla smaker


Huruvida surströmming smakar gott eller smakar riktigt illa är är en fråga som delar mänskligheten i två delar och det med en en ovanligt skarp och tydlig skiljelinje. Det är antagligen väldigt få som tycker att surströmming ”duger”, ”smakar sådär” eller ”är rätt okej”, oftast tycker man att det är jättegott eller så tycker man att det är helt vedervärdigt (DN GP SvD svt AB) Att surströmming däremot inte doftar lika gott som Smultronschersmin håller nog även den mest inbitne surströmmingsfantast med om.

Men om vi nu, som de som kan det här påstår (DN), egentligen bara har förmågan att känna fem olika smaker, sött, salt, surt, bittert (eller beskt) och umami, så måste det väl ändå vara så att t.ex surströmming mest smakar salt och luktar illa, medan då en Smultronschersmin-buske i full blom doftar underbart av blommor och smultron, men smakar antagligen bara bittert. Om man inte råkar vara ett rådjur då förstås. Risken att någon skulle blanda ihop den jästa fisken med blomman är liten men annars ser dom ut så här.

Smultronschersmin t.v. och surströmming t.h.

Kalas-puffar, hundvalpar, Carlshamns Flaggpunsch och barnbarn är otroligt söta, men annars lär visst det kemiska ämnet Bensoesyrasulfonamid ha högst sötningseffekt. Bensoesyrasulfonamid kallar producenterna hellre för ”Sackarin” och det kan ha över 500 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker. Nackdelen med just sackarin lär vara att det blir beskt om det överdoseras, fördelen är att det inte tas upp av kroppen. Den söta smaken är, så vitt jag kan begripa, den enda av grundsmakerna som kan vara direkt vanebildande. Utom för kattdjur som är de enda däggdjur som inte kan känna sött.

Att det brittiska öl som kallas ”bitter” också kan vara vanebildande beror väl snarast på något annat än själva smaken. I England finns det förresten något dom kallar ”Boys bitter” med en alkoholhalt på runt 3% och sedan finns det olika alkoholstyrkor upp till ”Strong bitter” på 7% eller mer. Det är alltså just de där procenten som är vanebildande. När jag bodde i England på 80-talet ansågs det fortfarande ”ofint” om kvinnor drack större glas än ”half-pints”, hoppas det har ändrats, synnerhet nu när det kommit nya rön (AB DN svt GP). Att själva ordet bitter kan ha flera betydelser ger ibland upphov till lustiga och fyndiga namn:

Att vara sur kan ju också betyda lite olika saker. Att citroner är sura lär vi oss när vi är riktigt små och bara något år gamla har vi lärt oss att våra föräldrar, syskon, kompisar och vi själva också kan vara det. I skolan viftar kemiläraren  med bitar av lackmus-papper och vill få oss att fatta skillnaden på surt och basiskt. Själv har jag inte ännu helt klart för mig vad basiskt är för något, annat än i bemärkelsen ”Basic Instinct” och att det fanns, kanske fortfarande finns, en ganska ful sänglampa på IKEA som hette ”Basisk”.

”Sur höna” brukar man kalla hönor som är väldigt ”värp-benägna” och det är alltså inte en maträtt, ingen jag har hört talas om i alla fall. Annars finns det ju maträtter som heter allt möjligt konstigt: ”Fattiga riddare”, ”Flygande Jacob” ochSill i päls. För att inte tala om namnen på kinesiska maträtter som ”Den koppärriga kärringens bönost som är jättegott och ”Hundra-åriga ägg” där färska ägg bakas in i en mix av lera, aska, salt, osläckt kalk och ris och får ligga framme i månader innan man äter dom. Äggen tyckte jag däremot var rätt äckliga och dom ser ut så här:

Hundra-åriga ägg. Det gröna är ”gulan” och det bruna är ”vitan”, ja ni fattar

Smaken är som baken” sa några kvinnliga klasskamrater på gymnasiet när jag försökte övertyga dom om hur helt fantastisk plattan Moondance” med ”Van Morrison var när den kom 1970. Om dom menade smaken eller att lukten var som nämnda bak förtäljer inte historien. Men det mesta vi kallar smak är ju i egentligen doft. Musiksmak är något helt annat och vi ska inte röra till det nu. Men på tal om att röra ihop så har ”Mogwai” en låt på sin förra platta som heter ”The Sun Smells Too Loud”, en grymt bra titel här en helt underbar video med låten (men videon visar danska ”Tommy Seebach Band” som egentligen spelar låten ”Apache”)

”Mogwai” eller snarare ”móguǐ” betyder förresten ”elak ande” på kinesiska, men de flesta associerar väl ordet med filmen ”Gremlins”. ”Móguǐ” låter lite som ”magi” men jag vet inte om vi fått det från kinesiskan. Det kinesiska ordet för den femte grundsmaken, ”Umami”, är ”Xian-wei” och betyder ordagrant ”färska smak”. Jag vet inget som direkt smakar ”umami”, men det finns en intressant artikel om umami här. Svamp lär vara rikt på smakämnet och även modersmjölk. Det finns ”umami-smak” på tub men riktiga kockar tycker det är nästan lika mycket fusk som att använda Natriumglutamat (MSG), smaken ska fås fram av riktiga råvaror

Det finns de som hävdar att smaken av metall skall tillhöra grundsmakerna. Jag vet inte, men 80% av alla grundämnen är ju metaller så det skulle innebära att det blev en väldig massa smaker och alla som har amalgam eller guld i tänderna känner väl inte smaken av det. Om ni har amalgam i tänderna tycker jag ni ska försöka byta ut det. Amalgam innehåller kvicksilver och skit och det ska man inte ha i munnen. Jo, jag vet det är svindyrt att gå till tandläkaren och inte blir det ett dugg billigare om man är arbetslös, utförsäkrad, sjukskriven eller allmänt lågavlönad och priserna på tandvård har verkligen inte legat lika stilla som a-kassan och sjukersättningen.

Djur har sämre smaksinne än människor, men ofta ett mycket bättre luktsinne. Hundar har 200 miljoner luktceller mot våra 5 miljoner och hannen hos nattfjärilen har i sin tur ett luktsinne som är nästan en miljon gånger bättre än hundens och den känner doften av en hona på 4-5 km avstånd. Då har hon inte ens parfym. Att hundar inte smakar bra är inte det samma som att dom inte smakar gott. Men hur det är med den saken har jag ingen aning om, i den del av Kina jag bodde åt man inte hund. Det ska man verkligen inte göra heller, det är vidrigt och ociviliserat(DN svt AB GP) om det nu inte är absolut nödvändigt för att överleva. Men suga lite på dom, som den här krabaten, det kan man väl få göra.

Ät absolut inte hundar och ge ungen en napp.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Något för alla smaker

 1. Susanne F skriver:

  Förlåt en besserwisser men umami är inte något som framhäver andra smaker, det är en smak i sig och natriumglutamat är inte umami, det är ett ämne som förstärker umami. Man kan gå väldigt långt över ån för att hitta umami i livsmedel, som soyasås, nam pla, miso, torkade räkor och torkad svamp i de asiatiska köken. Men man hittar det också i lufttorkad skinka (parma och serrano) och lagrad hårdost. Fast man hittar umami på ändå närmare håll, ta en titt i ditt kylskåp. Har du en flaska ketchup där? Umami! Eller soltorkade tomater. Skaldjur är också ett säkert umamikort. Smaklig spis! 🙂

  • peterlarson skriver:

   Svar till Susanne F:
   Tack för ditt påpekande, jag rörde visst ihop det hela lite grann. ”Umami” är ju en egen smak (även om jag inte riktigt vet hur den smakar).
   När det sedan gäller Natriumglutamat är det uppenbarligen så att Professor Kikunae Ikeda, mannen som ”upptäckte” umami också upptäckte att just natriumglutamat hade förmågan att förstärka umami-smaken i mat, men att natriumglutamat eller MSG i sig varken är eller smakar umami.
   Det finns en intressant artikel om det där här:
   http://www.msgfacts.com/~/media/files/igis_booklet_us_page_size.ashx

   Jag är ute på djupt vatten eftersom jag är totalt värdelös på matlagning, men jag uppskattar riktigt god mat.
   Dock har jag inte ketchup hemma 😀

   • Susanne F skriver:

    Nå, ketchup är väl ett tillbehör man klarar sig utan, det gör i alla fall jag. 🙂 Det är svårt att förklara umamismak men jag skulle vilja beskriva den som en subtil sälta kombinerad med sötma. Tänk på räkor, när man äter dem finns det definitivt en sötma i dem men också sälta. Sältan är till viss del tillsatt men inte sötman. Ibland hör man människor säga att umami också innehåller en metallisk smak men det tror jag i så fall beror på att den förhatliga natriumglutamaten använts. Nå, jag ska inte orera mer i den här saken utan konstaterar bara att utan umami vill jag inte vara. Hälsningar från en soya-missbrukare. 🙂

 2. Krönikören skriver:

  Jag var nyligen på en efterrättsprovning och kockan där gav oss ett bra exempel på umamismaken: gröna oliver.

  Äta ruttna ägg? Nej tack.

 3. Krönikören skriver:

  Sv: Det är en WordPressplattform. Min erfarenhet av IT gör mig inte så värst optimistisk men jag hoppas att jag har fel. Får jag fråga dig som kör WordPress var man hittar statistiken?

 4. Bara Jag skriver:

  Ha ha ha ha! Ett inlägg som spretar mer än vanligt åt ALLA håll och samtidigt ett av de mer sällsynta inlägg som faktiskt håller sig rätt bra till ämnen (hela vägen i mål väl att märka). Du är ju underbar! Ordkonstnär 🙂

 5. Svorskan skriver:

  Hahaha! Vad du får ihop! Surströmming har jag aldrig smakat, sett eller luktat, men jag är nyfiken. Jag misstänker att jag skulle kunna tycka det är okej som en udda grej en gång om året. Vi har något som jag tror är likvärdigt i Norge, ”rakafisk”. Amalgamet är på väg ut, tyvärr drar alla läkarundersökningar ut på tiden (Jag är ute efter att få ekonomisk hjälp till det hela), men inom ett par månader borde saken vara avklarat och SEN så!

  Sötningsmedel kan (de lärde stidas) påverka hjärnan att tro att den får socker, så kanske stiger blodsockret ändå och man blir fetare.. Och som kolhydratberoende (socker-beroende, för de som vill säga så – men det blir inte helt rätt) får jag hålla mig ifrån det. Det triggar igång suget.

  Jag tror jag håller mig till mina ägg som när de är hårdkokta får ligga max tre dagar i kylen. De där hundra-åriga ser INTE goda ut! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s