Ge apan en banan

Nu har ytterligare en skojare från maktens korridorer tagits med brallorna nere (SvD), eller snarare utan byxor alls. Internationella Valutafondens chef Dominique Strauss-Kahn misstänks ha våldfört sig på en städerska på ett hotell i New York. Strauss-Kahn är inte dömd och skall naturligtvis, juridiskt sett, betraktas som oskyldig tills han fällts. Att han tidigare uppenbarligen betett sig som ”en brunstig schimpans” (PS svt AB DN SvD) är inget plus direkt. Skillnaden är att om han vore schimpans så skulle han inte försökt smita och heller inte haft råd med advokater.

Trots att maktmänniskor alldeles för ofta verkar tro att deras position i samhället ger dom rätt att ta för sig av allt möjligt så är den vidriga sanningen att de allra flesta fallen aldrig kommer fram (SvD DN SvD). Den städerska som är målsägande i det nu aktuella fallet hade uppenbarligen ingen aning om vem hotellgästen var och frågan är väl om hon ens vågat anmäla övergreppet om hon anat vem han var, vilken apparat som skulle dras igång och vilka ”exklusiva” advokater som nu kommer att vända ut och in på hennes liv och göra allt för att smutskasta och t.o.m. skuldbelägga henne (DN AB svt GP exp)

”Men of power” av Caoimhghin Ó Croidheáin

Att makt korrumperar är ju inte direkt någon nyhet och i all form av makt finns inbyggda mekanismer som gör att vi är beredda att gå väldigt långt för att inte släppa en maktposition vi fått eller tillskansat oss. Det är grunden till att det går så trögt med jämlikheten i världen. Vi män klamrar oss fast vid patriarkatet, infödingar vill inte lämna ifrån sig makt till invandrare och de som har militär, politisk och ekonomisk makt är inte direkt pigga på att trappa ner och ge upp sin position, hur uppenbart snedvriden den än är.

Det kommer ju inte att hända mycket när det inte ens finns ”sjukdomsinsikt”, när de som på olika sätt är privilegierade inte ens inser att dom faktiskt är just detta, på bekostnad av andra eller ännu värre, tror att deras privilegium är någon sorts naturlag eller gud-vet-vad. Historien dräller ju inte direkt av makthavare som avgått, abdikerat eller på annat sätt lämnat ifrån sig makten frivilligt. Det kommer inte att ske utan tandagnisslan när det gäller patriarkatet heller, frågan är väl hur långt vi män är beredda att gå för att bevara patriarkatet?

För mig får män gärna gifta sig, men inte för att rädda patriarkatet.

Man vill tro att det sunda förnuftet skall segra i den här frågan, men det är många gånger jag tappat tron på det sunda förnuftets genomslagskraft. Nåväl, hoppet skall ju vara det sista som lämnar människan så det har jag kvar. Det tragiska är bara att jag hade mer hopp om ett jämställt samhälle för 30 år sedan, när jag var i 25-års åldern, för trots att vi fördelar föräldraledigheten aningen bättre idag så går det på många områden i helt motsatt riktning. Exploateringen av kvinnan som objekt, ytan, kroppsfixeringen, modehysterin, skönhetsoperationerna m.m. har inte bara ökat utan kryper nu dessutom både uppåt och ner i åldrarna (DN svt GP W)

Att vi män knappar in när det gäller vissa dumheter kan naturligtvis också ses som jämlikhet eller rättvisa, men det var kanske inte så det var tänkt (SvD). Det är (tillspetsat) som att hävda att ”öga för öga” är en eftersträvansvärd form av rättvisa eller att det vore lika utjämnande om alla som förskonats från en naturkatastrof raserade sina egna hus också, istället för att ge stöd åt de som drabbats. Att vi i Sverige är ”duktiga” på jämlikhet mellan könen är bara delvis sant (DN GP), men då är vi å andra sidan i bottenträsket när det gäller åldersdiskriminering. Det är så tragiskt att jag måste se den här videon för att bli på bättre humör:

När det gäller jämlikhet mellan kön finns det ett utbrett missförstånd att vi som vill ha det skulle hävda att kvinnor är bättre än män, inget kunde vara mer fel. Kvinnor är annorlunda än män (surprise!), generellt sett muskulärt svagare och annorlunda än oss män, men att kvinnor generellt skulle vara ”bättre” är naturligtvis trams. Det väsentliga är att dom inte är sämre, trots att dom behandlas så . Här tycker vi inte att kvinnor är ”lika mycket sämre än män som i många andra kulturer, men lite jämlikhet är ingen jämlikhet, vare sig det handlar om att köra bil i Saudi-Arabien (DN) eller mjölka kor i Skåne (DO). Det är naturligtvis ett faktum för alla som inte är blinda eller enbart provokatörer (SvD)

Håkan Juholt sade att Reinfeldt hade ”mycket att lära av pingvinerna” eftersom dessa turas om att värma varandra i kylan. Jag tycker egentligen inte om antropomorfier, men även när det gäller föräldraansvar är pingviner bättre på att fördela detta mellan föräldrarna än vi människor, utom hos kejsarpingvinen där hannen ruvar ensam i över två månader. Ska jag vara lite antropomorfisk” kan man ibland undra varför oppositionen, inte minst socialdemokraterna, ger så många dubbla budskap att om man skall likna dom vid ett djur vet man snart inte vad det skulle vara för ett underligt djur, eller vad dom egentligen vill.

Vad kan en sådan här vilja egentligen?

Vi människor må vara väldigt lika vissa djur genetiskt, några av oss verkar t.o.m. vara besläktade med det på bilden ovan, men att bara för det förmänskliga djur och applicera våra egna känslor, behov och uttryck på djuren blir ofta fel och då oftast negativt för djuren. Djuren riskerar att vi tolkar deras behov som om dom vore ”mänskliga” och öppnar för avarter som  märkeskläder  och SPA för hundar (DN). Det ger även upphov till missuppfattningar som att vargar skulle vara ”onda” eller ”elaka” och det där har naturligtvis förstärkts av ”Disney-fieringen” ända sedan vi var små. Dock ser man hellre Kalle Anka utan byxor än Dominique Strauss-Kahn.

På tal om det så har visst allas vår ”Bamse” hamnat i hetluften efter att migrationsverket lånat den lilla björnen till att försöka förklara för asylsökande barn varför det kan gå som det gör för de som söker asyl i Sverige. Jag har inte själv sett skriften, men av vad jag läst i media verkar ”Bamse” ätit ”blunder-honung” istället för ”dunder-honung” den här gången och det obehagliga är ju att i händerna på ”fel” personer blir t.o.m. en populär tecknad serie-björn en maktfaktor. Då är det extra viktigt med sanningen (DN SvD

Blunder-Honung

Ola Andréasson, vd för Bamseförlaget och Charlotta Borelius, Chefredaktör och ansvarig utgivare på Egmont Kärnan svarar på kritiken mot ”Bamses” bild av utvisningar bla. med ”att livet kan bli bra trots att man inte får asyl” och det kan det säkert ibland, livet kan ju faktiskt bli ett litet helvete trots att man får asyl också. Men att enbart framställa utvisningar som något som nog trots allt slutar lyckligt spelar, medvetet eller omedvetet, främlingsfientligheten i händerna. Ibland får man nog tänka sig för lite, innan man förenklar och ”antropomorfierar” allvarliga saker allt för mycket (HD SvD AB exp GP svt)

Nästan alla tycker om djur, men inte alla djur. Det är lättare att få oss att hjälpa delfiner än hajar och att ge en övergiven ”kamp-hund” ett nytt hem är lättare än att acceptera vargar i skogen. Vi vurmar för utrotningshotade Bergsgorillor, men inte för den lika akut utrotningshotade ålen (svt), den finns inte ens med på Miljöstyrningsrådets fisklista. Vi tycker ”mer” om apor än ålar. Undertecknad föredrar dock ålar framför ”brunstiga schimpanser” som våldför sig på hotellstäderskor. Se där ja, ålen gav en naturlig övergång till lite bra musik också, här Eels med ”That Look You Give That Guy

***

PS:  Om jorden trots allt går under idag som tokstollen Harold Camping hävdar (DN AB exp GP svt SvD), så blev detta mitt sista inlägg.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ge apan en banan

 1. Krönikören skriver:

  Här! Var så god. En prima banan. Har hört att även dinosaurierna gillar bananer. 🙂

  ”Dock ser man hellre Kalle Anka utan byxor än Dominique Strauss-Kahn.” Hahaha!

  Tydligen gick världen inte under. Det var ju skönt.

 2. Barbaselo skriver:

  Jag läser ”Dominique Strauss-Kahn misstänks ha våldfört sig på en städerska på ett hotell i New York.” samt Skillnaden är att om han vore schimpans så skulle han inte försökt smita och heller inte haft råd med advokater.”

  Det finns en betydligt mer påtaglig skillnad. Vore han en schimpans hade han aldrig anmälts, således faller incitamentet för att skaffa sig en advokat.

  • peterlarson skriver:

   Helt rätt. Dessutom hade han då varken bott på hotell eller duschat och så hade det inte ens hänt.

   • Barbaselo skriver:

    Halvrätt. Faktum kvarstår. Chimpanser anmäler inte våldtäkt helt oavsett om apadjäveln på på hotell eller i djungeln. Kanske något för djurrättsaktivister att börja forska i.

   • peterlarson skriver:

    Svar till Barbaselo:
    Den här pseudodebatten börjar bli förvirrande, jag hade fått för mig att det inte var personen med ap-beteende som anmälde våldtäkten
    null

 3. bograhn skriver:

  Nu visar det sig att åtalet är på väg att läggas ned pga kvinnan har ljugit och har kopplingar till brttsliga grupper som hon erhållit pengar ifrån. Kanske skall du be om ursäkt nu? Om DU är en riktig man…

  http://www.vk.se/Article.jsp?article=457125

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”bograhn”:
   Jag blir lite konfunderad när du tycker att jag skall be om ursäkt i den här frågan, lilla jag har trots allt väldigt lite att göra med den eventuella skuldfrågan. Men jag gissar att du syftar på att jag skrivit att en av ”maktens män” avslöjats med ”brallorna nere”. Det får man väl ändå säga eftersom Strauss-Kahn själv erkänner att han mycket riktigt haft sex med hotellstäderskan.
   När det sedan gäller frågan om huruvida det var ett övergrepp, mot betalning eller helt frivilligt från båda håll så är det varken upp till mig, dig eller någon annan att avgöra utan upp till domstolen. Som jag också tydligt påpekar är Strauss-Kahn att betrakta som oskyldig tills domstolen anser att motsatsen är bevisad ”beyond reasonable doubt”.

   Det kan också vara så att du tycker jag skall be om ursäkt för att jag, på samma sätt som resten av världens media, påpekat att Strauss-Kahn är gripen och misstänkt för våldtäkt, att han tidigare betett sig som en ”brunstig schimpans” eller för att jag skriver att det inte är ovanligt att människor i maktposition har lättare att, i kraft av kontakter, pengar och annat komma undan än t.ex. en invandrad hotellstäderska. Men inget av detta tänker jag be om ursäkt för, utan det kommer jag med största sannolikhet att skriva mer om vid senare tillfälle.

   Hotellstäderskan har enligt de nya uppgifterna ”kriminella bekanta”, har ljugit och är möjligen en riktig skurk. Men det betyder ju inte per automatik, att det sex Strauss-Kahn de facto erkänner att han haft med städerskan varit frivilligt från hennes sida.
   http://www.guardian.co.uk/world/2011/jul/01/dominique-strauss-kahn-court
   För närvarande handlar det enbart om att Strauss-Kahn slipper husarrest fram till rättegången och får tillbaka borgen, det vore väldigtolyckligt om rättegången lades ner eftersom då kommer varken Strauss-Kahn eller städerskan att bli dömda eller rentvådda.

   Jag betvivlar starkt att sista ordet är sagt i den här processen och jag hoppas alla som är skyldiga kommer att dömas och alla som är oskyldiga kommer att frikännas. Det gäller absolut även mig och det jag eventuellt gjort mig skyldig till och som jag i så fall skall ”be om ursäkt” för.

 4. Pingback: Tupphörning « skvitts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s