Själen är större än världen

Rubriken är tagen från Stefan Jarls dokumentärfilm om den nyligen bortgångne Ricky Bruch. Ricky var otvivelaktigt en stor personlighet och det på fler än ett sätt (DN AB). Om själen verkligen är större än världen har jag inte kommit underfund med, men så är det väl också en frågeställning av koan-dimensioner. Storlek är är hur som helst ett ämne som är intressant nog att skriva några rader om, trots att det kanske är lite vågat att få för sig att skriva ett inlägg om ett så omtvistat ämne som ”storlekens betydelse”

Detta ofta glödheta ämne som inte tycks kunna nå fram till konsensus, vare sig män emellan, mellan män och kvinnor och uppenbart inte kvinnor emellan heller. Åsikterna i frågan är lika många som ämnena i en kvällstidning. Nu hade jag väl egentligen tänkt ta upp storlek ur andra aspekter än när det gäller ”kalsonginnehåll” men det förändrar dock på intet vis att jag fortfarande funderar lite över om det är instrumentets storlek eller hur bra man kan spela som påverkar den musikaliska upplevelsen mest.

Kontroll av kalsonginnehåll

Det finns inte mycket som är så relativt som storlek. Om någon säger att något är litet eller stort är det stört omöjligt att förstå hur stort det är om det inte sätts i relation till något annat som vi känner till. Om man påstår att vår planet är liten kan man ju ha både rätt och fel beroende på vad man jämför med, jämför man med t.ex. mitt huvud så är den ju, trots allt, rätt så stor och jag kommer aldrig att kunna få se allt som jag skulle vilja på vår planet i verkligheten. Men om man jämför jorden med vissa andra planeter i vårt solsystem så är den ju inte särskilt imponerande. Inte storleksmässigt i alla fall.

Det största objekt jag har sett utan kikare är förmodligen Betelgeuse som har en volym som är flera miljarder gånger större än solens och det minsta jag kan se utan glasögon nu för tiden är en fullt påklädd kvinna på den här bilden. Man ska ju helst veta något om ett objekt för att kunna göra sig en uppfattning om hur stort eller litet det är när det beskrivs. Berättar jag t.ex. att jag en gång haft turen att få se en väldigt liten ”Hippocampus” så måste ni ju veta vad detta är för något för att att ni ska kunna gissa om en liten sådan är större än en mellansvensk travbana eller om den är mindre än en hästfluga.

En ”Hippocampus bargibanti”, pygmé-sjöhäst, gömmer sig i en korall

Inom hemelektroniken svänger det verkligen när det gäller storlek. Utvecklingen går hypersnabbt och i alla möjliga riktningar när det gäller storlek. I början ville alla ha så små mobiltelefoner som möjligt, men nu med touch-skärmarna så är dom större telefonerna populärare än dom små igen och när det gäller TV-apparater så vill de allra flesta idag ha en så stor och så platt TV som möjligt. Detta trots att en riktigt stor TV kräver ett betraktningsavstånd som oftast är mer än de flesta av oss har möjlighet att skapa hemma.

Detta är väl lite  samma fenomen som att vissa har väldigt mycket större bilar än dom faktiskt behöver. Störst är bäst verkar gälla i vissa kretsar när det gäller saker som just bilar, båtar, lägenhet och jag vet inte vad. Det har kanske trots allt något att göra med kompensation för något. Men det behöver det ju inte heller vara, det kan säkert bero på annat också. Det skall tilläggas att undertecknad varken har bil, båt eller stor lägenhet. Vore det inte lite kul om det samma gällde skor också, typ störst skor coolaste killen, tänkte jag och så stötte jag på det här:

Macho-mode i Mexico: ”Las Botas Mas Picudas” eller ”Chuntaras”

Att undertecknad inte tänker rusa iväg och inhandla ett par sådana där säger inget om min storlek, varken här eller där, men en del om min ålder och just ålder är ju minst lika relativt som storlek och jag tror att det var Morrissey som sa: ”Age is just like the size of your shoes – they don’t determine how you live your life! You’re either marvellous or you’re boring, regardless of your age” och det känns ju lite hoppfullt. Annars är ju ett av de mer påtagliga bevisen på att man blir äldre att man får gå upp lite i klädstorlek, inte minst vad det gäller midjemåttet på byxor. Det är inte utan att man ibland önskar att det fanns en storlek som hette ”Extra Medium”

Det underliga är väl ändå att det är så många som vill bli ”stora” människor och samtidigt så många stora som inget hellre önskar än att komma i en eller två klädstorlekar mindre. Det är fysiskt tungt att ha övervikt, det borde räcka med det. Skall det vara så svårt att sluta upp med att bedöma varandra utifrån, storlek, hudfärg, yrke, ålder, kön eller annat fullständigt ovidkommande. Att bedöma varandra utifrån storlek är t.o.m. dummare än att göra det utifrån doft eller dialekt. Där kan vi lära oss av djuren igen, doft och andra signaler betyder mer än vikt. En elefants vikt är i det sammanhanget helt irrelefant.

”Big is beautiful”

Forskare på Karolinska Institutet hävdar att genom att trixa lite med vårt medvetande kan man att få oss att tro att vi är små som Barbie-dockor (DN). Vad vitsen skulle vara med detta har jag inte begripit eftersom det i praktiken inte innebär att vi kommer att äta mindre, förbruka mindre  resurser eller behöva ett dugg mindre för att leva människovärdiga liv. Att människor inbillar sig själva att dom är större än dom i själva verket är är ju inget nytt. Inte försöken att inbilla andra detta heller. I boken ”Life on the Mississippi” av Mark Twain sägs det om Tom Ballou: ”You take the lies out of him, and he’ll shrink to the size of your hat; you take the malice out of him, and he’ll disappear”. Det där gäller många.

Jag orkar inte tänka på hur många som, mer eller mindre blint, följt självutnämnda, uppblåsta och självfixerade företrädare, vare sig det är kungar, generaler, landsfäder, diktatorer, presidenter, religiösa ledare, partiordförande eller andra som med våld, tvång eller propaganda, försökt slå i oss att just deras mål och enbart det är värt något (AB). Inte ens i en demokrati som vår saknas ”übermenschinställningar” varför får annars avpolletterade riksdagsmän ”arbetslöshetsersättningar” som på intet sätt följer devisen att ”det ska löna sig att arbeta” det är lika jävla illa och lika mycket maktmissbruk oavsett partifärg (exp svt DN SvD) Det där retar upp mig så mycket att för jag inte skall sluta inlägget i ilska så slutar jag istället med en mysig snutt ur Sesame Street om just storlek:


Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Själen är större än världen

 1. Ruth i Virginia skriver:

  Trevlig och underhållande läsning.

  ”everything is relative”

  Källarbacken var alpint landskap, när jag var 4 år. Kom tillbaka 10 år senare. Då kunde jag knappast se förhöjningen i gräset.

 2. Krönikören skriver:

  Du tror inte att det där med att man blir extra medium med stigande ålder – är inte det ens klokhet som liksom lagras i kroppen? 🙂

  Jag har äntligen förstått varför en del i småhuskvarteren tycker sig behöva stora fyrhjulsdrivna bilar. Det är för att de inte orkar skotta bort snön och det krävs det lite extra kraft för att ta sig över snödrivorna! (Ska läsas glatt ironiskt!)

 3. Selma skriver:

  Jag vill gärna vara en stor människa inuti men också ett antal storlekar mindre utanpå. När det gäller skorna finns det de som säger att det finns ett samband mellan en karls fotstorlek och ja, storleken på annat. Dina bilder antyder att storleken på fötterna inte ens står i samband med storleken på skorna.

 4. Svorskan skriver:

  Så länge det finns människor som är otrygga i sig själv, vill det finnas människor som ser upp till andra och ”köper” maktlystna människors argument och beteende, tyvärr. Jaja.., that´s life. ”De goda” får stå på och kämpa mer.

  God morgon! 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s