Bzzzzzz..

Eftersom det är ovanligt varmt för att vara juni på våra breddgrader (DN SvD svt AB exp GP) och det, de facto, redan inom två veckor är, om inte mitt i sommaren så i alla fall det vi kallar midsommar får vi väl kalla de senaste dagarna för ”Absolut svensk sommar”. Utanför mitt fönster blommar vildkaprifolen och i skymningen doftar den nästan lika ljuvligt som ett minne från mitten av 80-talet, ett minne av en grekisk ö, violett skymning, en flaska lokalt resinerat vin och så då detta doftminne, av hav, vild rosmarin och framför allt doften av en kvinna, denna augustikväll förstärkt med några droppar Halston.

En snabbsökning  i mitt episodminne ger även andra träffar, andra kvinnor, andra dofter, ”Shalimar”, ”White Linen”, ”Tresor” och inte minst kvinnor som doftar ljuvligt av sig själva. Nog nu, mer än nog med nostalgi, det var ju inte alls detta som inlägget skulle handla om utan om ett ”sommar-fenomen” som inte är lika uppskattat av undertecknad som barfota i gräset, gin-tonic på en brygga eller ”Urkultfestivalen”, nämligen insekter. Trogna läsare vet att jag vurmar varmt för allt i naturen och dit hör naturligtvis även insekter, men nog önskar man ibland att man var en naturligt fantastisk flugfångare i hängmattan:

Fullständigt fantastisk flugfångare

Trots att jag vet att de allra flesta av jordens c:a en miljon olika insekter förmodligen har någon viktig funktion att fylla i det ekologiska systemet så står det klart att min karma inte förbättrats av alla insekter jag tagit livet av genom åren, inte minst under åren i Sydost-Asien. Jag skulle inte heller gråta mig fördärvad på Malaria-myggans begravning. Var 30:e sekund dör ett barn i malaria och jag misstänker ju starkt att forskningen på malaria skulle vara intensivare om detta skett i USA eller i Väst-Europa, malariadrabbade är inte läkemedelsföretagens köpstarkaste konsumentgrupp

Själva namnet ”insekt” kommer av ”i sektorer” och jag vet inte hur dom burit sig åt men uppenbarligen har man idag räknat och artbestämt mer än en miljon olika arter av insekter. Det är nästan 2/3 av alla arter som man känner till, men med tanke på att man hela tiden hittar nya arter (DN) lär det ju finnas fullt med kryp som ingen varken hittat eller sett ännu. En liten en som nog inte var lätt att hitta är ”Megaphragma caribea” som bara är c:a 0,15 mm. Å andra sidan kan vandrande pinnar bli upp till en halv meter, men dom varken sticks eller bits och det är ju skönt att veta.

Megaphragma caribea, 0,15 mm och en betydligt större vandrande pinne

Det finns mycket udda och fascinerande insekter. Många kan ”mucisera” (DN),  Onthophagus taurus kan flytta föremål som väger nästan 1.500 gånger sin egen vikt, buksimmaren Micronecta scholtzi kan få det att låta nästan 100 dB genom att gnida könet mot magen (DN), vissa bromsar kan flyga över 140 km/tim, hannen hos vissa nattfjärilar kan känna doften av en hona på en halv mils avstånd (trots inledningen på det här inlägget vet jag inte om just detta är en förmåga jag önskar mig) och tänk bara på förmågan att kunna tillverka silke och honung.

Om honung är en av naturens delikatesser, så är jag lite mer tveksam till den vitt spridda uppfattningen att många insekter är delikatesser i sig själva. I Thailand och andra delar av Asien är det inte ovanligt att larver och andra insekter säljs i lösvikt på marknaderna kanske smaskens med ”sweet-chili”. Men nej, jag har trots viss nyfikenhet och trots att jag levt åratal i olika delar av Asien, fortfarande dragit mig för att prova att äta just insekter. Larver lär visst annars vara en väldigt rik proteinkälla, men än har jag inte ens provat tequila-smakande klubbor med larv:

Larv-snask

Det är visserligen oerhört frustrerande med myror i maten (DN), flugor som alltid tycks föredra att landa på min näsa, trots att det finns fullt av andra ”landningsplatser” i mitt rum och ett bistick längtar man ju inte direkt efter och vissa insekter kan vara fatala för överkänsliga, men annars är det väl myggen som är det största problemet i sommarsverige (GP HD svt ltz DN). Utanför Österfärnebo i Sandvikens kommun har man under bara en natt år fångat närmare 60.000 myggor i en enda myggfälla, det kan jämföras med att det tidigare Europa-rekordet, från ett skogsområde i Tyskland, låg på 17.000 myggor. Österfärnebo = Europamästare, grattis eller vad man ska säga.

Kronprinsessan kanske kan sägas ha en variant av densamma, men annars är egentligen ”Ockelbosjukan” det närmaste vi kommer malaria i det här landet. Visserligen är det två helt olika sjukdomar, men båda sprids via myggor, båda saknar vaccin och det enda säkra skyddet är att bära burka, niqab, ”One-Piece” eller andra heltäckande kläder som skydd. När jag gjorde lite research om svenska myggor framkom att vi har fyra arter av malariamyggor även i Sverige, dock ingen malariaspridning och att det finns över 2.200 arter av mygg men endast c:a 40 arter är blodsugare. Men det är ju bara honor som suger (mygghonor alltså), så nog har undertecknad i sin okunskap tagit livet av helt oskyldiga myggor.

Mygg-skylt i Finland

Nej allehanda flygfän och kryp är väl kanske inte ”människans bästa vän” på samma sätt som hunden och mobiltelefonen, men ärligt talat, hur många av oss människor är egentligen ”människans bästa vän”? Malaria dödar alltså närmare 800.000 människor varje år, det blir c:a 80 miljoner under hundra år. Som jämförelse räknar man med att över 200 miljoner människor dödades i krig och folkmord under de hundra åren 1900-2000. Av oss människor. Mer än dubbelt så många som malariamyggan. Då är inte ens morden inräknade, det är mer än 500.000 om året i världen som mördas. Över 90% av alla mördare är män.

Sålunda torde alltså en svärm malariamyggor (om det är honor) eller en människa (om det är en hanne) vara det absolut farligaste ”husdjur” man kan ha. Att ofarliga insekter som husdjur känns ju i så fall mindre riskabelt men kanske inte precis jättekul, även om fler än vi tror av oss garanterat har fler kvalster än människor som sängkamrater och det finns uppenbarligen många som har t.ex. vandrande pinnar, eller som den heter på esperanto ”Fantominsektoj”, som sällskapsdjur. Varför då undrar undertecknad helt oförstående, det finns ju så många andra underliga djur att välja på:

Tvättbjörn, skunk, leguan, jätte-orm, kart-sköldpadda, fåglar och så fyra människor

Jag kan helt enkelt inte sluta det här inlägget med något annat än låten ”Wasp Nest” med ”The National”. Dels är det en grym låt, den använder en insekt i titeln och framför allt var det texten till den låten som fick igång minnet av den där kvällen i Grekland som inleder inlägget

Här är texten:

”You’re cussing a stone in a cocktail dress your mother wore when she was young;
red sun saint around your neck; a wet martini in a paper cup;
you’re a wasp nest, you’re a wasp nest.
Your eyes are broken bottles
and I’m afraid to ask
and all your wrath and cutting beauty
you’re posion in the pretty glass
you’re a wasp nest, you’re a wasp nest.

You’re all humming live wires under your killing clothes.
Get over here; I wanna kiss your skinny throat.
You’re a wasp nest, you’re a wasp nest”

Lyssna på låten här:

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Bzzzzzz..

 1. Selma skriver:

  Här är det hiskeligt med mygg och jag svär och lider. Makens reklam för de ljumma sommarkvällarna känns som jag vet inte vad när man ändå inte kan vara ute.

 2. arrami54 skriver:

  Har varken mött mygg eller knott här nere i Småland…än! Men de kommer nog? 😉 Intressant att människan dödar så pass många fler än malariamyggen…inte förvånande!
  …och du, mänskligheten skulle dö ut inom fem år om insekterna försvann…så viktiga är de, men insekterna skulle inte dö ut om människan försvann! 😉

  Må gott i midsommarsolen, med eller utan mygg! 😉

 3. Krönikören skriver:

  Välkommen ut ur bloggblackouten!

  Intressant jämförelse – skrämmande siffror. Det är nog många sjukdomar som man hade lagt ner mera krut på om de hade drabbat oss i västvärlden. Världen är verkligen full av orättvisor.

  Vi har ganska mycket mygg här (inte med österfärnebomått mätt), men de brukar blir färre efter midsommar. Däremot har vi mycket grodor och paddor, och det är inte så kul. De vill ju gärna in de knäppskallarna.

 4. Krönikören skriver:

  Svar: Äsch, det vet väl alla (inte riktigt alla tydligen) att vissa material är svettigare än andra: rayon, banlon, vinyl osv osv, för jag är minsann torr både bakom, i och om öronen. 🙂

 5. Bara Jag skriver:

  Hörde på radion så sent som idag att det är myggår i år – inte något man jublar över direkt! Din jämförelse sätter onekligen myggornas ”farlighet” i perspektiv… Och nej – jag har inte heller fattat vitsen med vandrande pinnar….

 6. fabostintan skriver:

  Tänk ..va tama myggorna är!! :))
  Ha en myggfri kväll

 7. Svorskan skriver:

  Jag har hyfsad chans på att inte bli mördad då. Men INSEKTERNA kan vara lite svåra att hålla utanför – men numera är jag beväpnad med en insektsdödare. En sån där elak sak som ger elstötar (typ tennisracket). Den funkar inte på män (tror jag – i så fall enbart de ädlare delarna), men de släpper jag inte in ändå (männen) och än så länge har ingen kommit flygande in genom balkongdörren heller (vare sig män eller ädlare delar). OM det hade skett, så tror jag faktisk att jag hade tyckt det var rätt kul ;D

 8. anna k skriver:

  De där fyra mänskorna på bilden ser konstiga ut. Varför har de så mycket på sig? de flesta djur har egna, medfödda kläder, som växer o dör med dem. Inte så människan. Varför?
  undrar en sann människo – och djurvän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s