Drottningsylt

(Inlägget uppdaterat)

Det här inlägget skrevs ursprungligen efter att Svenska landslaget i fotboll spelat sin första match i VM för damer och trots att dom vann så kom ”von oben-uttalanden” från såväl etablerade journalister som infantila bloggkommentatorer. Att riks-pajasen Gert Fylking säger att all fotboll spelad av damer är som ”V75 med kossor” (exp) bryr sig ingen om, men att sportjournalister som Patrik Ekwall påstår att: ”Sverige vann över ett flicklag från Colombia” är betydligt mer signifikativt för synen på sporten. Ett ”flicklag” som hade både dribblat bort och sprungit sönder Patrik Ekwall och 98 % av alla andra gubbar, inklusive Arne Hegerfors som nu sällat sig till dessa (AB).

Undertecknad ser damernas fotbolls-VM som årets absoluta sportsliga höjdpunkt och tror stenhårt att såväl Lotta Schelin och landslagets egen ”Xena”, Jessica Landström (exp GP AB DN)) som dom andra kommer att göra bra ifrån sig i VM. Jag vill helst undvika jämförelsen herr- och damfotboll, eftersom det infantila i att alltid jämföra dessa är lika huvudlöst dumt som att tjafsa om huruvida cykel eller flygplan är det bästa sättet att ta sig mellan två punkter. Men jag törs sätta en betydande del av mitt återstående testosteron på att dagens svenska damlandslag fullständigt hade spöat skiten ur det svenska herrlandslaget från 1908:

Svenska herrlandslaget i fotboll 1908

I en nyss genomförd undersökning konstateras att uppseendeväckande många av oss attraheras av partners som liknar och beter sig som våra föräldrar (DN AB GP svt). Undertecknad är ju enbart en, och därmed att betrakta som ett alldeles för litet underlag att dra vetenskapliga slutsatser av i den här frågan, men jag har svårt att se det där draget hos mig själv. Lika svårt som jag har att hitta hitta gemensamma drag hos alla de kvinnor jag fallit handlöst för genom livet, jag har tänkt till, men inte hittat mycket annat gemensamt än den dubbla uppsättningen x-kromosomer.

Däremot brukar man ju prata om ”sådan herre, sådan hund” och hävda att många skaffar sig husdjur som bär ett eller flera yttre eller inre karaktärsdrag som överensstämmer med dom själva. Jag har inte hittat någon undersökning som vare sig stöder eller talar emot det där och tror nog egentligen att det oftast är andra saker som styr valet av husdjur. Det går säkert att hitta exempel som talar för att det är sant, men det finns säkert lika många exempel som talar emot. Här är t.ex. två. I det ena fallet är det ju knappast det yttre som som är likt. I det andra är det väl det, men är det där egentligen inte fusk?

Att vi människor skulle vara ”skapelsens krona” känns väldigt ofta rätt tveksamt. Men skulle det nu trots allt vara så, så får man väl ändå säga att man hade hoppats att det skulle finnas en både ädlare och vackrare krona att sätta på själva skapelsens huvud. Att ordet ”kvinna” egentligen är samma som ordet ”queen” råder det däremot ingen tvekan om. Det tycker jag är jättefint, även om jag nu råkar tillhöra dom som tycker att ”riktiga”(!?) kungar och drottningar för länge sedan borde förpassats tillbaka till sagoböckerna, tillsammans med gårdstomtar, bergatroll och annat oknytt.

Häromdagen var det midsommarafton och samtidigt var det också ”World Feminity Day” (AB) icke att förväxla med ”Internationella kvinnodagen” och vad jag kan begripa av deras hemsida icke heller att förväxla med det vi i vanligt tal kallar ”feminism”. Jag tycker det är skitbra om kvinnor är stolta över sin kvinnlighet och inte nödvändigtvis försöker efterlikna män för mycket bara för att respekteras fullt ut som de som ”bär upp halva himlen” som en tjock kinesisk diktator en gång uttryckte det. Sen är det ju en fråga om vad som egentligen är ”kvinnlighet” och för den delen vad som är ”manlighet” (DN)

Mer, mindre eller lika kvinnlig än en ”mode-blogg-tossa” eller ”supermodel”?

Jag har flera gånger tidigare tagit upp både min önskan och hopp om att kvinnor skall bli betraktade, inte som lika, men som jämlika, men jag har även flera gånger antytt att jag, som så många andra män, är lite av en ”sucker” när det gäller allt som jag uppfattar som kvinnlighet. Men, som sagt, be mig inte förklara vad detta är. Det är klart att jag begriper att det delvis handlar om sexualdrift och andra rent biologiska saker, men det är definitivt något mer också, men där går jag bet på förklaringar. Men det där får vi ta en annan gång.

Kvinnor har mer vit hjärnsubstans än oss män, som har mer av den grå sorten. Bara en sådan sak tyder ju på att vi inte alltid uppfattar saker exakt lika. Ett, inte så lite tillspetsat, påstående är ju att: en kvinna gifter sig med en man i tron att han kan förändras, även om det inte blir så, medan en man gifter sig med en kvinna i tron att hon inte kommer att förändras, även om hon gör det. Det där är förresten inte sant, jag är visserligen inte gift för närvarande men nog har jag förändrats en hel del sedan jag var ung. Men det är jag uppenbarligen inte ensam om i min generation:

”…I’ll be back”

Nej vid min ålder, någorlunda tränad eller inte, skulle jag inte orkat ens 5 minuter i mål av den där matchen mot ”flicklaget” från Colombia i den där värmen (AB). Svenskorna å sin sida sprang, hoppade, sköt, dribblade, tacklade och vann också till slut matchen. Det tog sammanlagt 90 minuter och är något helt annat än att bara springa under lika lång tid. Damerna lär få 20.000 kronor i bonus för att delta i VM och skulle dom vinna får dom 200.000 kr. Motsvarande summor för herrlandslaget är 250.000 respektive 1,7 miljoner. Men att skillnaderna är så enorma är ju inte konstigare än annat när det gäller könsrelaterade orättvisor, eller vad säger ni? (exp)

Förutom att jag är nästan lika gammal som Arnold Schwarzenegger (på den högra bilden ovan alltså) var jag även i mina glansdagar (!?) en medioker fotbollsspelare och hade aldrig ens då fått sitta på avbytarbänken i dagens allsvenska för damer. Men det är precis så det skall vara. ”If it’s worth doing, it is worth doing good” säger ett gammalt irländskt ordspråk och jag kommer att vara en så hängiven supporter jag bara kan på lördag när fotbollslandslaget spelar mot Nordkorea och nästa onsdag när dom möter USA. Det kan jag i alla fall göra något så när bra. Spelet får ”drottningarna” på planen ta hand om.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Drottningsylt

 1. Krönikören skriver:

  Nädå, det är inte så varmt. Fritt från grodor med huggtänder är det också 🙂

  Trevligt att läsa en mans lovord till en svensk fotboll, men det är väl när man lika gärna säger herrfotboll som damfotboll som jämställdheten har nått ända fram. Och ersättningen är mer lika förstås. Som du skriver är det ju gruvliga skillnader men det har väl med publikintäkter att göra. Eller?

 2. Bara Jag skriver:

  Tänker man efter är det i riktigt många fall direkt fel att jämföra män och kvinnor – vi är och kommer (förhoppningsvis) att förbli just olika – det är en stor del av charmen liksom. Att vi har olika fysik är ingen hemlighet och att ”racka ner” på damlandslaget för att de inte spelar fotboll på exakt samma sätt som männen är rätt inskränkt… Ingen tycker ju att det är konstigt att män inte föder barn – ännu en fysisk olikhet som skulle kunna ifrågasättas om man ville.

  Nej – jag och knattarna har inte semester (jo – de knattar som är stora nog att vara ensamma hemma har semester). Jag jobbar hela sommaren med undantag för en vecka där på sluttampen – men DÅ ska vi njuta i fulla drag 🙂 Får du själv någon semester?

 3. Viktkamp skriver:

  Mycket bra inlägg =) Många poänger där!!

 4. Gun skriver:

  Du är fan min idol!

 5. Junni skriver:

  En grej bara, det där med att sitta på bänken i Allsvenskan för damer…
  Mitt division fyra lag spelade under förra säsongen mot Göteborgs FC damer, en träningsmatch (jag är herre och tillhör således ett herrlag).
  Alltså, Allsvenskan mot division fyra.
  Resultatet?
  7 – 0 till division fyra laget.
  Det är en milsvid skillnad i tempo, styrka och längd vilket gör damfotboll till näst intill en annan sport.
  Mer pengar till sporten hade genererat bättre möjligheter för damerna att träna, fler kunde bli proffs, sporten kunde utvecklas, men resultatet när Allsvenskan spelade mot division fyra säger en del om vad som är av betydelse för hur fotboll spelas (åtminstone så som den spelas i dag – som visserligen är en manlig norm det med)

  Jag tycker att det är precis lika roligt med damsport som med herrsport. När tjejerna hoppar längd eller långt, när de stöter, kastar, spelar Tennis eller simmar.
  Men i vissa lagsporter (fotboll och hockey främst) blir det en annan sport. En sport där en del styrkemoment tas bort och fotbollen blir lite långsammare, lite svagare och helt enkelt lite tråkigare.

  Jag är indoktrinerad av normen, jag vet, min uppfattning kan komma att ändras om sådana som du lyckas vränga till det, men för tillfället tittar jag gärna på Sverige och önskar dem lycka och segrar. Men lider inte av en förlust på samma sätt som när de blågula herrarna spelar (pratar om fotboll).

  Träningsmatchen mot Göteborgs FC slutade 7 – 0. Jag spelade inte själv. Mina lagkamrater sa efter matchen att de aldrig spelat mot en lag som höll sig till sin taktik så bra. Linjerna över planen, bollen, bolltouch, passningar. Det var på hög nivå. Men så fort bollen kom upp på mittfältet och det blev trångt tog det stopp. Tjejerna kom inte längre.

  Det är en fysisk verklighet vi lever i. Kan vi någonsin undvika det?

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Junni”:
   Tack för din välskrivna kommentar.
   Först skall jag påpeka att mina kvaliteter som fotbollsspelare aldrig var tillräckliga för att platsa ens i dagens division 4. 😀
   Jag tycker det var intressant att få ett grepp om hur tjejerna som spelar i sin allsvenska står sig mot killarna i t.ex. division 4 och det är kanske inte helt överraskande att det blev just 0-7 i den där matchen (även om det i Svenska cupen kan inträffa att lag ur lägre divisioner slår ut allsvenska klubbar). men du har naturligtvis helt rätt i att så fort vi talar om idrottsutövande där fysisk styrka, längd, tyngd m.m. har betydelse (ärligt talat är det ju väldigt många sporter där det är så) så kommer män att vara överlägsna kvinnor. Jag har ju naturligtvis inte heller något belägg för hur det hade gått mellan Svenska landslaget för herrar från 1908 mot dagens landslagstjejer, eftersom jag aldrig sett det gamla landslaget spela. Att jag ändå tog det som ett exempel berodde på att sporterna utvecklas och att just lagsporter med tjejer utvecklas väldigt snabbt just nu. Som exempel kan man jämföra svenska rekordet i höjdhopp (herrar) 1903 1.75 (Carl Holmberg) med Kajsa Bergqvists 2.08 från 2006.

   Men det jag egentligen ville ha fram med det jag skriver är att det inte nödvändigtvis måste ses ner på damer som tävlar på elitnivå, även om deras prestationer inte är lika som herrarnas. Dessutom behöver man inte göra sig ”lustig” över deras spel. Inte när dom satsar fullt ut, själva tar det på allvar och tränar stenhårt. Att sedan underhållningsvärdet kan betraktas som helt olika för dessa sporter är både begripligt och förståeligt. Men underhållningsvärdet kan också handla om att det är roligt med svenska damer som är bäst i världen jämfört med andra damer, som t.ex. när det gäller kvinnliga världsmästare i t.ex armbrytning, curling, utförsåkning m.m. Jag tycker det är mer spännande att se än herrar som kommer på platser långt ner i resultatlistan.

   Jag tycker det är jättespännande och kul att se tjejerna i VM, men vore jag tvungen att välja mellan VM i fotboll för herrar och damer skulle jag välja herrarna (i alla fall om Sverige var med) och jag blir bara irriterad när det raljeras nedlåtande när dom gör det kanonbra utifrån de fysiska förutsättningar dom har.

   Men återigen, jag tyckte det var riktigt roligt och intressant att få och få läsa din kommentar.
   Tack för den

 6. Lillebror skriver:

  ”V75 med kossor” – Vilken utmärkt idé!

  Jag hade mycket hellre tittat på kossor, eller annat sorts
  djur, än dessa överskattade hästar som springer runt runt.
  Tråkigt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s