Om träd, getter och idioter.

På vägen till Marrakech ser man fler dromedarer än träd

Marrakech är en spännande stad och under de tio år som gått sedan jag var där har staden vuxit som turistmål. Jag skulle gärna ha rekommenderat en restaurang i staden där jag satt för tio år sedan med en doftande tagine, gjord på lamm, citron, kryddor och oliver, drack en kall ”Spécial Flag och såg skymningen falla över ”Djemaa El Fnaa” samtidigt som berbiska sagoberättare, ormtjusare och magiker samlas på torget. Men nu är det bara det att just den där restaurangen, Argana Café, sprängdes av en självmordsbombare i april i år. Idiot!

En annan marockansk stad,Essaouira  som ligger vid Atlanten är en jätte-charmig stad med vita hus, strand och vindlande gränder. Här hålls varje år ”Gnaoua Festival of World Music”. Nu var ju jag där i februari så festivalen missade jag tyvärr. Men Essaouira har ett levande kulturliv året om. Många konstnärer kommer för att måla i det ”speciella ljuset” och Bob Marley, Jimi Hendrix, Yussuf Islam (Cat Stevens) sägs ha tillbringat mycket tid i den lilla staden. För sisådär tio år sedan satt jag i en bil på vägen mellan Marrakech och Essaouira och fick se det här:

Jag trodde först det var någon sorts installation av någon konstnär från Essaouira, men fick senare veta att trädklättrande getter är unikt för Marocko och träden dom klättrar i här är ett Argan-träd, alltså samma träd som gav namn åt restaurangen som sprängdes i Marrakech. När man ser bilden så undrar man ju över hur det kan vara lättare för getter att klättra i träd än för människor att låta träd leva. Naturligtvis måste vi avverka viss skog för att få byggnadsmaterial, bränsle, papper till våra skrivare, julgranar m.m. men skövling av regnskog är en katastrof och nu har det börjat hända något annat också, enskilda träd i stadsmiljön avverkas och avlivas.

I Stockholm har någon idiot systematiskt börjat ta död på pilträd som växer mellan husen och Riddarfjärden på Norr Mälarstrand (SvD DN exp). Misstankar har riktats mot boende, som vill få sjöutsikt, men det finns hittills inget konkret som pekar i den riktningen (vK). Tidigare i år har en villaägare i Bromma i smyg sågat ner träd värda fyra miljoner för att ”dom stod i vägen för hans sjöutsikt”(AB). I Göteborg och i Delsjöns naturreservat har tusentals träd dödats av någon som uppenbarligen bara inte tycker om träd (GP). Pilarna på Norr Mälarstrand dödas genom att hål borras i stammen och växtgiftet Glyfosat sprutas in. Vad i helvete är det frågan om?

”…rätt, jävla, åt oss”

Det är lite det som är kärnan i all miljöpolitik och för den delen all politik. Meningen med allt är inte att det skall anpassa sig efter hur jag, bara jag, vill att det ska vara, just nu. Om man förgiftar och dödar träd som hundra tusentals människor uppskattar för att man själv, av någon anledning inte gillar dom, då är väl frågan om man inte borde förlora sina medborgerliga rättigheter. Just i dag hänger jag upp mig på att man är hänsynslös mot träd och det kan ju tyckas vara en storm i ett vattenglas och träd skriker ju inte ens när man hugger, sågar eller förgiftar dom till döds.

Men det är mest det här att ha så tätt sittande skygglappar att dom skymmer precis allt utom egot. Där har vi en sikt som skymmer oändligt mycket mer än sex pilträd på Norr Mälarstrand. Vi kommer nog att klara oss även om ett halvdussin träd förgiftas, men vi kommer inte att överleva så många generationer till om vi inte blir av med attityder som att det är bara mig det gäller och det bara här och just nu. Jag inbillar mig inte att detta skulle vara attityder som är något nytt, de har alltid funnits, men idag har vi verktyg som kan ödelägga allt på bara ett par ögonblick, det hade vi inte för 100 år sedan.

Förr tog det tid. Idag skövlas 5.000 kvadratmeter regnskog i sekunden

Nu hör jag nästan hur en del läsare muttrar: ”tur att ni miljö-muppar, vänster-troll och tillväxt-skeptiker inte får bestämma, för då skulle vi alla sitta arbetslösa i mörkret och frysa”. Jomenvisstserru, eller hur!? Den tekniska utvecklingen och utvecklandet av energisnåla produkter har inneburit att vi i Sverige idag förbrukar mindre energi (förutom inom transportsektorn) än vi gjorde för 40 år sedan och då är vi en miljon fler och har fler datorer, större tv-apparater och mycket annat. Så trots minskad energiförbrukning blir det knappast fråga om att bo i grottor, invirade i djurhudar. Allt handlar om vad som är viktigast.

Är det viktigare att alltid ha den allra senaste mobiltelefonen än att ord som ”träd”, ”skog”, ”natur” och ”tillfreds” inte är utdöda ord om ett par generationer? Är det viktigare att vi har kvar lite av de regnskogar, som förutom att de är en unik livsmiljö för andra arter än oss själva även hjälper till att balansera klimatet, en absolut nödvändighet för mänsklighetens fortlevnad. Eller är det viktigare att vi kan köpa ett nytt soffbord så fort vi börjar tycka det vi köpte nyss inte liknar soffborden i senaste numret av ”Sköna Hem” lika mycket som grannarnas och ”förresten, va fan…dom där regnskogarna ligger ju ändå så långt bort” (DN svt GP).

Det här blev många soffbord det. F.d regnskog, Sumatra

Nej, ett och annat träd är inte ”hela världen”, vare sig det nu står på Norr Mälarstrand eller i Amazonas, men jag kan inte låta bli att tänka på Soritesparadoxen. För er som glömt bort den så handlar den i princip om att om man fäller ett träd i en skog så är det fortfarande en skog, frågan är när det inte längre är en skog utan bara ett, eller ett par, träd som väl inte gör varken från eller till när det gäller klimat och miljö utan kan huggas ner. Man brukar ju tala om ”att inte se skogen för alla träd”, kan vi inte försöka se till att det fortsätter att vara ett levande ordspråk och inte fullständigt obegripligt för alla som inte studerar fornnordiska språk på universitetsnivå?

Alla som dödar träd, i större eller mindre skala, borde ägna en tanke åt det faktum att träd inte är lika lätta att skapa som en app till en smartphone och att det dessutom är så att vi än så länge lever i ett land som till stora delar är täckt av både lövskog och barrskog, men det var den grekiska övärlden också en gång i tiden, men där har man aldrig kunnat få skog att växa igen, trots att det nu gått tusentals år. Att ”fontänpilarna” på Norr Mälarstrand, som kommer att dö innan sommaren är slut, inte längre finns att få tag på bryr antagligen du/ni som dödat dom er lika lite om som vi andra bryr oss om hur det går för er/dig. Må ”The Claiborne Brothers Quartette” komma och sjunga för dig varje natt så länge du lever!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Om träd, getter och idioter.

 1. Selma skriver:

  Men vad det finns korkade människor. Döda träd? Det var nog det dummaste jag hört talas om på länge. Liksom lustmörda ett träd, jag fattar ingenting.

 2. Viktkamp skriver:

  skulle med vilja åka till marrakech =)

 3. Svorskan skriver:

  Väldigt många människor är så ego hela livet att de inte tänker längre än näsan räcker. Tyvärr förstör de för andra, men jag tröstar mig med att de som visar mer omtanke för Moder Jord, naturen och sina medmänniskor antagligen känner sig mer lyckliga och är nöjda med sina liv när det närmar sig slutet. Problemet är att de som förstör, förstör för framtiden. Trist och väldigt onödigt. Vem blir mer lycklig av en havsutsikt?

  (…här skulle stå ett par rader som liksom trillade bort) null

  Tur du kommenterade nu. Jag läser och kommenterar så lite i bloggar för tiden att jag till och med glömmer bort mina favoriter.

 4. Sofia skriver:

  Väl skrivet. Hittade din blogg via länk från GP:s artikel om träd-dödar-idioterna.

  Tack för den upplyftande bilden av trädgetterna. Jag är tveksam till att man riktigt kan tro på bilden förrän man ser den i verkligheten, det ser helt galet ut. Men naturen kan vara galet skön ibland.

  • peterlarson skriver:

   Hej Sofia, vad kul att du hittade min sida och att du hittade något som du gillade. Ja verkligen, naturen är förbluffande fantastisk och vi människor många gånger förbluffande idiotiska
   Kul att du kommemterade

 5. Krönikören skriver:

  Mycket bra skrivet! Världen är full av idioter. Men visst är det konstigt att ingen har sett den/dem som borrade hål i pilarna? Det måste ju ha tagit en stund.

  Häftiga getter! Undrade du inte vad det var du druckit kvällen innan, när du såg trädet? 😉

 6. Skogsströvare skriver:

  ”Om en man av kärlek till naturen går i skogen halva dagarna, löper han risk att betraktas som dagdrivare; men tillbringar han hela dagen med att i spekulationssyfte hugga ned samma skog och göra jorden kal i förtid, anses han vara en strävsam och driftig medborgare. Som om en stad inte hade någon annan användning för sina skogar än att hugga ned dem!”

  Henry David Thoreau, författare och naturalist, 1817-1862

 7. Pingback: …konsten att se mänskligheten som en tragisk komedi,… | Varghjärta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s