Själv är en dräng

Illustration:  ©2011 magnaen

Det är inte, och har aldrig varit, min ambition att på den här sidan ta upp det som är medias huvudnyheter, det finns andra media som gör detta enormt mycket bättre (dessvärre ibland också riktigt uselt). Det jag skriver skulle i jämförelse te sig ännu mer överflödigt än det kanske redan är. Men det känns helt omöjligt att inte nämna något om det fruktansvärt tragiska som utspelade sig i Norge igår, den 22 juli 2011. Jag tänker inte hänga kvar särskilt länge vid själva händelsen och som människa och förälder kan jag bara föreställa mig hur det är när närstående drabbas av olyckor, naturkatastrofer eller vansinnesdåd. Vi kan aldrig helt utplåna orsakerna, men vi kan tro på och ge näring åt det goda i människan istället för att odla rädsla och hat (DN)

Mitt i tragiken kan jag ändå inte låta bli att undra: blir det samma kollektiva hat mot norrmän som det blivit om mördaren inte varit en blond, ”kristen galning” från Norge, utan en mörkhårig, ”muslimsk galning” från Nordafrika. Magnus Ranstorp, s.k. ”terrorexpert”, sade i samband med terrordådet i Stockholm 2010 att det omöjligt kunde vara en ensam galning som utförde det utan måste varit en ”muslimsk organisation” eftersom det var en så avancerad bomb och så välplanerat (AB DN). Nu säger samme Ranstorp om dådet i Norge att här är det: ”en galning som gått över styr” (DN AB). Visst är det lite konstigt?Johan Croneman (DN) gör en bättre analys, även Jenny Nordberg och Mustafa Can (SvD) skriver väldigt bra och läsvärt.

”Du har så konstiga kläder och lyssnar på konstig musik?”

Terroristen i Norge är verkligen inte ensam om sina tankar och sin ideologi (exp GP SvD DN), möjligen ensam och isolerad med sin plan. Talesättet ”ensam är stark” och ”själv är bäste dräng” är fel och dumt, för vem vill vara dräng, om än den bäste? Det känns som ”själv” är ett positivt laddat ord och ”ensam” mer negativt laddat. Undertecknad lever (för närvarande) själv och till viss del självvalt, förhållandet mellan självvalt och inte är dock luddigt värre. Att vara själv innebär ibland en stor ensamhet, men inte alltid och det är värre att känna sig ensam i en stor stad än i fjällen eller på en älvstrand med ett fiskespö. Men att inbilla sig att ”det är bara jag” som ser sanningen” kan vara helt förödande, som nu i Norge.

I Sverige lever över 45% i ”ensamhushåll” och i Stockholm nästan 60%. Internationellt sett är det väldigt höga siffror. Att självboendet är högst i Stockholm är lite en gåta, då det är den dyraste plats man kan leva på i Sverige och det därför borde finnas fler incitament för att dela levnadsomkostnaderna med andra, förutom alla andra fördelar med att ”dela sitt liv” med någon. En mycket djupare del av livet än vi delar med arbetskamrater, bekanta och vänner. Jag skriver under helt på att det ibland är fantastiskt att få ”vara i fred” och få ”rå sig själv”, men jag är ändå inte helt säker på att just ”ensamhushåll” är mitt favoritord i svenska språket.

Ensam kan vara stor, men inte nödvändigtvis stark

Att leva extremt trångt och tätt inpå varandra tror jag i och för sig inte är vår största önskan som människor. De som har ekonomiska och andra möjligheter att välja sitt boende verkar ju inte vara hysteriskt intresserade av att flytta in i trångbodda förortsområden. Det verkar snarare vara en längtan efter att omge sig med väldigt stora ytor och att bygga så höga murar man bara kan få bygglov till, som är vår stora önskan om vi ska utgå från de som kan välja fritt. Men det är något som är skevt med att bygga alldeles för många och för höga murar mellan oss.

Det blir som i myten om ”Babels torn” det blev till slut så högt att de som bodde högst upp, inte ens om dom ville, kunde förstå de som levde längst ner och tvärt om. För höga murar mellan, generationer, genus, inkomstgrupper, nationaliteter m.m. kommer aldrig någonsin att gynna vår gemensamma mänsklighet och vårt liv på vår gemensamma planet. Vad vi än tycker så lever vi i en global värld där det som sker långt borta påverkar våra egna liv och kan vi inte ”gilla läget” och utgå från denna sanning finns det bara en sak att göra, byt planet!

Passar inte den här planetens galoscher så flytta.

Afrikas horn” är en del av vår planet och där lever just nu människor, ja just det människor precis som du och jag. Klimatförändringar (p.g.a. av vårt sätt att leva) och naturkatastrofer har gjort det omöjligt för människorna där att bruka jorden och törst och svält gör det omöjligt att leva där (AB SvD GP DN). I flyktinglägret ”Dadaab” på Afrikas horn lever idag fler än 400.000 flyktingar som inte kunnat stanna i sina hem på grund av torka och missväxt (SvD exp DN) Det är en av de största hungerkatastroferna sedan andra världskriget och tusentals frivilliga eller väldigt underbetalda läkare och annan hjälppersonal arbetar nu dygnet runt för att lindra det värsta lidandet.

Jag har ingen erfarenhet av flyktingläger och att se detta lidande på nära håll, men jag vet att en del av dessa människors lidande och död är ett resultat av mitt eget välbefinnande. Jag har inga stora skuldkänslor, jag är inte direkt ansvarig (förmodligen indirekt) men jag måste helt enkelt ta lite av mina fredagsmys-utgifter och ge lite ”chips-läsk-plockgodis-pengar” till Läkare utan gränser, Röda Korset, UNICEF eller någon annan organisation som sliter dygnet runt med den här och andra katastrofer. Tyck nu för för fan inte att det ”var väl fint av dig”, men sparka gärna mig jävligt hårt i röven om jag glömmer att jag är människa nästa gång jag behöver bli påmind om det.

Leva tätt innebär inte alltid lycka. Flyktinglägret Dahaab i Kenya, just nu

Nej vet ni vad, jag har varken vetenskapliga, känslomässiga eller andra grunder till att ställa ensamhetens frihet eller gemensamhetens fördelar mot varandra, men jag kan efter att ha levt tillsammans med er i snart 60 år och i 25% av dessa år på andra platser, tillsammans med människor med mindre gris-skär hud än min (lyckliga dom) och med annorlunda kultur, säga att ända tills vi människor slutar se skillnaderna mellan oss som större än likheterna så kommer vi att ställas inför en massa problem, dock inte olösliga, även om det kräver uppoffringar från alla. Jag talar inte om personliga, egoistiska problem utan om gemensamma. Vi har faktiskt sådana och det handlar inte bara om det vi ser i vardagen.

Vi behöver varandra, du och jag skulle inte klara 48 timmar i Dahaab, medan de som tvingas leva där idag har kunskaper som vi inte har. Skulle jag bli lämnad i öknen vill jag mycket hellre vara med någon av dessa människor än med någon som har VIP-kort på Stureplan. Det här blev inte världens roligaste inlägg, men vad hade ni väntat er dagen efter det att närmare 100 norrmän, barn och ungdomar, mördats av en enkelspårig nationalist. På andra platser flyr människor för sina liv från krig och förödelse och det ansvar vi har mot hela vår livsmiljö försöker vi smita undan allt vi bara kan. Ska vi skärpa oss snart eller? Här lite musik att fundera över detta till: Prefab Sprout med ”Earth, the story so far”. Genialmusikaliskt!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Själv är en dräng

 1. Valdemar skriver:

  Peter, tycker du verkligen att norrmannen var en ‘ofattbart enkelspårig galning’? Ville han inte bara förända sakernas tillstånd i för honom önskvärd riktning helt i enlighet med sina, låt vara brutala, åsikter? Är inte världshistorien full av sådana dåd som inte alls betraktas som galna utan helt begripliga – ta bara den franska och den ryska revolutionerna, islamisternas metoder, eller Pol Pot t ex? Är inte det snarare ett symtom för någonting annat som är karaktristiskt för hela mänskligheten i alla tider?

  • peterlarson skriver:

   Svar till Valdemar:
   Du skriver att världshistorien är full av liknande dåd som ”inte är galna utan helt begripliga”. Det är fullt möjligt att vi missförstår varandra, men jag menar alltså att det för mig är obegripligt att någon i ett modernt samhälle som Norge kan vara så enkelspårig att han dels tror att han genom att avrätta närmare ett hundra barn och ungdomar står för ”kristendom” och att det är en handling för ”mänsklighetens bästa”.

   Jag ser dessutom, trots att jag tycker väldigt illa om väpnade folkliga uppror, en väsentlig skillnad mellan t.ex. de våldshandlingar som, bara som exempel, den norska motståndsrörelsen genomförde under andra världskriget och även många s.k. historiska revolutioner genomförda av grupper som mer eller mindre har stöd hos majoriteten av befolkningen. Dit räknas naturligtvis varken Pol Pot och hans ”Khmer Rouge” eller extrema islamistiska grupper eftersom en förödande majoritet av de människor dessa säger sig företräda inte vill ha dom som företrädare.

   Det är naturligtvis varken ofattbart eller särskilt konstigt att det finns galningar och jag borde nog ha använt formuleringen ”svårbegripligt enkelspårig” istället för ”ofattbart”. Sedan är det också en fråga om vad man lägger in i ordet ”galen” och ”galenskap”. Svensk etymologisk ordbok:Galen, av fornnordiska galinn. Ursprungligen perfekt particip av gala i betydelsen ”förhäxa genom trollsång” (”galder”).
   Förhäxade, i ordets bemärkelse, tror jag varken norrmannen som utförde morden i Norge, islamistiska eller andra terrorister är, men utan förmåga att se att deras egen verklighetsbild inte nödvändigtvis är andras verklighetsbild måste jag nog trots allt betrakta dessa som.

   • Mathilda skriver:

    Gillar ditt svar Peter. Att tro att alla muslimer är terrorister är lika med att tro att alla norrmän också är det pga. Breivik. Hur kan vissa människor ha en så pass skev syn av världen?

 2. Svorskan skriver:

  Shit! Jag är glad det inte var jag som fick Valdemars kommentar i min blogg.. Ditt svar är superbt, något inte mitt hade varit. // Innan de grep Breivik i fredags satt jag och var så rädd, så rädd. Främlingsfientligheten är stor i Norge och jag trodde som många andra att det var någon Islamistisk terrorgrupp bakom. Det hade förvärrat problematiken med rasism avsevärt. Så när det visade sig vara en galen norrman blev jag ”glad” (för just den här saken skull som jag skriver om nu). Nu kanske man kan diskutera terrorangrepp på en nivå där det hör hemma. Terror har inget med nationalitet eller religion att göra, terror har med extremister utan respekt för människoliv att göra. Sen att det är mer utbrett i vissa kulturer än andra är sin sak, det gör inte att vi enbart kan döma ut de. Kanske får Breivik andra som redan är extrema att ”gå över gränsen”, men det han nog inte har tänkt på är att det nog blir ännu fler som går från att vara ”kommande rasister” till att inse att främlingsfientlighet inte räddar oss från gala individer. (Känner att jag inte förklarar mig så bra, men essensen i vad jag menar kommer nog fram ändå).

 3. arrami54 skriver:

  Tack för tipset du, har roat mig med att läsa där hela kvällen och det har blivit två ”copycat”-inlägg på ren direktinspiration!
  http://tywkiwdbi.blogspot.com/

  Tankarna om ”ensamhet” och ”själv är bästa dräng” känner jag igen och jag har inget bättre svar än att homo sapiens är ett tragikomiskt djur…att tragisk kommer före komisk har ju sina orsaker!

  Må gott!

 4. Gun skriver:

  Håller med dig, och håller med Svorskan. Ditt inlägg och svar på kommentaren är väldigt bra, som vanligt. Önskar jag hade din förmåga att få ner mina tankar i texter och så bra svar på tal så som du har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s