Urkult 2011

(Inlägget uppdaterat)

Urkult-festivalen, multikultur och kärlek vid Nämforsen i Ångermanälven.

Det finns ju annat i livet också än att skriva inlägg och ett av de finare alternativen är att få vara med på Urkult-festivalen i Näsåker. I helgen är det dags igen och jag är full av förväntan och med den där pirriga lyckokänsla som man har när man kommer att få vara med om något riktigt häftigt. Urkult anordnas för 17:e året och som alltid blir den ett fyrverkeri av multikultur. Har man varit där begriper man bättre än någonsin att multikultur är härligt. Det är naturligtvis en spark i röven på alla som inte vill att kulturer skall mötas och berika varandra och detta på en plats så ”ursvensk” att invandrade, nomadiska stenåldersmänniskor, av hällristningarna vid forsen att döma, levt där sedan stenåldern.

I år kan man få se och höra bl.a. Eta Carinae från Brasilien, Netnasikum från Österrike, Iti Malo & Suranjana Ghosh från Indien, Ketsurat från Finland, Valeri Dimchev från Bulgarien, Saxophone quartet n[ex]t från Lettland, Sver & Snakka San från Norge/Sverige, George Kilby JR från USA, Shukar collective från Rumänien och ett trettiotal andra som spelar allt från folkmusik från alla världens hörn, New Orleans rythm´n blues, Country och Root´s rasta dub reggae m.m. I år, 2011 kom 8-9.000 i alla åldrar från alla möjliga och omöjliga platser på vår gemensamma planet och gjorde Urkult till festivalernas festival i år igen och även om solen lyste lite med sin frånvaro är Näsåker sååå vackert. Klicka på översta bilden för samma vy från i år.

Urkult, folkfest vid Nämforsen (klicka för stor bild) Foto: Jag & många andra

Undertecknad gick i morse tillsammans med hundratals andra festivalbesökare ombord på Urkults-tåget för en resa upp till tre sprängfyllda festivaldagar i det vackra ångermanländska landskapet och kommer därför inte producera fler inlägg än det här förrän någon gång i nästa vecka. Men då räknar jag med att ha fått mycket inspiration av musiken, människorna, barnen, naturen och alla fantastiska aktiviteter på Urkult 2011. Klicka på bilden här under för ett bildspel om Urkult genom åren:

Bilderna till bildspelet är tagna av: Love Malmqvist, Anja Larsson, Mattias Lundblad, Jenny Staaf & Urkults besökare. Musiken framförs av ”Kultiration”

Henry A. Wallace (USA:s vicepresident 1941-1945) sade: ”En fascist är en människa vars begär efter pengar och makt kombineras med intensitet i intoleransen mot alla andra raser, partier, klasser, religioner, kulturer eller nationer och gör honom helt hänsynslös i sin användning av svek och/eller våld för att uppnå sina mål.”. Alla ni som dött för en rättvisare värld, på Utøya och andra ställen, ni var aldrig förgäves. Vi som överlevt kommer stolt att bära kärlekens ljus ända in i mörkrets hjärta tills vi löst det här. Och kom ihåg: ”Some people dance in the rain, others just get wet”:

Tack till  Nicolas Icaros för videoklippet

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Urkult 2011

 1. Selma skriver:

  Det ljuset vill jag också bära.

 2. Svorskan skriver:

  Have fun! Låter underbart och extra roligt att ni åker dit tillsammans. En extra knorr.

  Dina sista ord är vackra och så sant. Alla vi som vill att vår värld skall bli mer öppensinnad och kärleksfull mot alla, oavsett ras, kultur eller religion kommer att jobba ännu mer för vår sak nu.

 3. Krönikören skriver:

  Hoppas det blev den upplevelse du förväntade dig, du beskriver det som något otroligt häftigt. Brist på fart i nätet hindrar mig att se bildspelet. Själv har jag hamnat i ungefär motsatsen. Fast otroligt på sitt sätt.

 4. Krönikören skriver:

  Bra med multikultur – då har ju även spöken någonstans att vara… 😉

 5. Stattinskan skriver:

  Jag är ju från Ångermanland (Sollefteå) så de där bilderna från Näsåker och Nämforsen väckte sannerligen lite hemlängtan 😉

 6. Stattinskan skriver:

  Svar: Ja, vad har jag gjort i Skåne i snart trettio år …. två barn bland annat ;-D

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s