Falleri, fallera, falleralla

Det är alltid något som faller och just nu är det visst bl.a. ”världsekonomin”. Eller om jag skall vara riktigt ärlig så vet jag inte riktigt hur det är, för det går liksom upp och ner lika ofta som alla 57 hissarna i Burj Khalifa i Dubai. ”Marknaden har blivit ett monster” säger ”finansaktivisten” Christer Gardell (SvD AB E24) och försöker i och med det uttalandet framställa marknaden som en utomstående, självständig varelse som lever sitt eget liv, när marknaden i själva verket är just Christer Gardell och hans gelikar. Inte kan det väl vara bara jag som tycker det konstigt att när de stora bankerna går med stora förluster så skriker dom på finansiell hjälp från oss skattebetalare, men när dom vid andra tillfällen gör enorma vinster så hamnar inget av dessa hos samma skattebetalare.(DN exp GP)

Självklart förlorar de med gigantiska förmögenheter stora summor på att aktievärden sjunker så här dramatiskt, men i slutändan är det ändå så att finanskriserna drabbar ”mannen på gatan” hårdast, i form av försämrade pensioner, arbetslöshet m.m. När förra finansbubblan i USA sprack för 2-3 år sedan, p.g.a. girighet hos Lehman Brothers (AB), Bear Stearns, Fannie Mae och Freddie Mac m.fl. så blev hundra tusentals vanliga människor utblottade och hemlösa, men knappast de som var orsak till raset. På andra platser, som t.ex i flyktinglägren i Östafrika (exp SvD svt) hörs finansvärldens skrik över börsfallet ungefär lika tydligt som vi här i Sverige hör när det fälls 5.000 m² regnskog i sekunden i världens regnskogar.

Det blir lite tokigt när vi skyller på ”marknaden” som om det vore ”vi mot den”, när det är vi, allihop, som är marknaden om än i större eller mindre grad och med större eller mindre möjligheter att påverka den. Varje gång var och en av oss köper i stället för att spara, lånar istället för att betala av, väljer bostadsrätt istället för hyresrätt, köper importerat istället för närproducerat, åker bil istället för kommunalt m.m. så påverkar vi ”marknaden” i ena eller andra riktningen. Det är precis lika fel att skylla på ”marknaden” som att skylla en massa på ”mänskligheten”. Var och en påverkar den värld vi lever i, även om vissa naturligtvis har mer resurser och därför påverkar väldigt mycket mer.

Betydligt roligare marknader är Kiviks Marknad som varje år drar 100.000 besökare och som har varit samlingspunkt och plats för hästhandel, gyckel, itusågade damer och andra mer eller mindre barnvänliga spektakel ända sedan Hansa-tiden för 6-700 år sedan. Paris har ”Porte de Clignancourt”, Marrakech ”Djemaa El Fnaa” som jag tar upp här, Bangkok ”Bang Khu Wiang Floating Market” och London ”Camden market”, där jag köpt den roligaste huvudbonad jag någonsin sett (som någon sedan förklarade var en grej för att hålla värmen i tekannor) och den förmodligen mest spektakulära marknad jag varit på när jag för 6-7 år sedan levde i de tibetanska delarna av Kina, marknaden och hästuppvisningen i Shangri-La i Yunnan:

Marknad och hästuppvisning i Shangri-La, Yunnan

En helg varje år kommer tibetaner från när och fjärran till det här spektaklet i Shangri-La (Zhongdian) och byter/köper/säljer produkter och tävlar i olika ryttarkonster. Fantastisk upplevelse, jag garanterar. För de som lever här är detta årets stora upplevelse men för mig som bara var besökare i 14 månader var förstås varje dag en upplevelse. Men att få se alla dessa tibetaner i sina fantastiska dräkter utföra halsbrytande nummer på hästryggen är naturligtvis (ännu) ett minne för livet. Det lustiga var att jag gick dit med en underbart vacker tibetansk kvinna, ”Lamu”, vars kusin anordnade ett ”rave-party” i och utanför ett tibetanskt tält när natten sänkt sig över marknaden. Väldigt, väldigt underligt kan jag lova.

Från tiden i Tibet minns jag också den lokala hundrasen ”Tibetansk mastiff”, med förkärlek för att skälla på allt och alla, inte minst månen, stjärnorna och antagligen bara mörkret varje natt. Under hästmarknaden deltog många av dessa väldigt speciella hundar och var då, precis som hästarna, smyckade på olika sätt (se här). Att det dessutom finns riktigt avskyvärda marknader som vapenhandel, droghandel, människohandel m.m. får vi inte heller glömma. Det tragiska är ju att även denna kommers på ett sätt också ingår i ”den stora marknaden”. Det sägs ju ibland att vår drift efter att göra ekonomisk förtjänst och vinst är den drivkraft som driver utvecklingen framåt, men undertecknad vill så gärna också tro på helt andra drifter och drivkrafter:

Det är så himla lätt att vi glömmer att det finns annat i livet än aktiekurser, valutakurser, börsens upp- och nedgångar som är värt något. ”Hur mycket kostar ett fantastiskt ögonblick” undrade Barbro Hörberg i en av sina fantastiska sånger. Svara på det om ni kan alla finansanalytiker. Själv känner jag mig, i alla fall idag, väldigt oberörd av den globala finanskrisen. jag oroar mig lite över hur den kommer att drabba de verkligt svaga i världen i form av uteblivna bistånd, uteblivna gåvor, uteblivna hjälpsändningar till alla de medmänniskor som överhuvudtaget inte har någon som helst skuld till att det blir börsras. De som är skyldiga kommer att klara sig, tro mig.

Jag, kommer naturligtvis, precis som alla andra som lever i en värld av marknadsekonomi, att på ett eller annat sätt att påverkas av spruckna finansbubblor, vilda börsspekulationer, att världens samlade resurser fördelas orättvist, att ett femte jobbskatteavdrag prioriteras före ökade reformer och ökat bistånd till världens svagaste invånare. Det finns många som kan och gör vad dom kan (DN). Idag orkar just jag inte göra mer än att skriva den här texten och skall nu brygga mig själv en kanna te, samla kraft, tänka på vackra saker och fina händelser och stänga ute alla känslor jag just nu har om allt gapande från finansvärlden om hur jobbigt det är att börsen inte går deras väg hela tiden. Jag tar ”time-out” från skiten till nästa inlägg:

Jag kommer dessutom att en liten tid framöver vägra att lyssna på annat än snälla saker och då detta antagligen blir väldigt tyst kompletterar jag med snäll musik som t.ex. ovan nämnda Barbro Hörberg  ”Med Ögon känsliga för Grönt” klicka här och lyssna själva hur fint våra, trots allt, privilegierade liv kan vara:

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Falleri, fallera, falleralla

 1. Svorskan skriver:

  Låter sunt och vettigt att stänga ute allt negativt en stund och enbart ta in saker med positiv karaktär. Jag gör så rätt ofta, jag orkar inte helt enkelt. Jag tror för mycket negativt tar energi som vi hade kunnat lägga på att sprida gott omkring oss. I varje fall upplever jag det så själv. Lagom portioner är bra! God morgon! 😀

 2. Gun skriver:

  Håller med dig. Jag vägrar känna oro för världsekonomin… också. Det finns så mycket annat att oroa och förfasa sig över, så jag orkar inte ta in det där just nu. Jag förstår också att det hänger ihop, att fattiga svältande barn kommer att drabbas negativt, om det nu kan bli värre, och det är fruktansvärt, men vad ska jag göra åt det, annat än att ge så mycket jag kan (och ändå för lite) av det lilla jag har. Världen är helt uppochner, barn svälter till döds samtidigt som den rika världen oroar sig över sina placerade pengar… nä, usch. Jag väljer att känna tacksamhet istället, för att jag och min familj lever här, och har det bra, har mat på bordet och kan känna trygghet, och inte har en massa pengar placerade att oroa mig för.

 3. Krönikören skriver:

  Det blir lite komiskt när man hör ”experterna” prata om ”marknaden” som om det var ett väsen som har ett eget bångstyrigt liv. Bankerna och jag är inte bästisar. Inte ens kompisar. Jag blir… nej, ingen idé. Du vill inte läsa mina inlägg om de inkompetenta bankerna. Jag orkar inte heller tänka på en ev börskrasch och svarar konstant ”Det ordnar sig nog” till alla neggisar.

  Tibet har länge varit ett drömresemål för mig. Men att gå på ett raveparty i Tibet – nej det finns inte i min fantasi!

  Hoppas att du mår bra, du låter lite nere. Här får du en kram.

  Svar: Såna recept kryllar det av – mil efter mil av böcker om det. Eller så tar du mitt recept och gör tvärtom. 😉

 4. Krönikören skriver:

  Svar: Nja, jag menade att även solen har fläckar…

 5. Krönikören skriver:

  Svar: Ansvarig utgivare har en snäll dag idag. Igen.

 6. krulli skriver:

  Du bodde i Tibet i 14 månader? Oj! DÅ kanske man kan fråga dig om du har koll på om det går att ta sig från Katmandu till Lhasa på annat sätt än genom att hyra en bil?
  Det där med pengarna.. det värsta är ju att värdet är helt imaginärt och egentligen inte finns. Håller med fullständigt om det där med bankkriser, det första de går med vinst ska ALLT betalas tillbaks igen med en hutlös ränta dessutom, det är ju nästan så man undrar om de går lite med förlust emellanåt så de kan få in lite mer statliga medel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s