Mediabrus

Det känns aningen hopplöst att komma med något på den här lilla sidan en vecka när de stora mediakanalerna, de som klurar ut vad som är värt att skriva om och som har resurser att göra det, kommer med fullständigt omvälvande nyheter som att en gift kvinna i fertil ålder har blivit gravid, att en haj utanför Seychellerna har skadat en man så svårt att han avled, att det kommer mer regn i höst, att Zlatan har ont i foten och……ja, listan kan göras hur lång som helst.

Jag vet inte vad ni tycker men själv kunde jag inte bry mig mycket mindre. Visst det är det trevligt att bli gravid om man önskar det, Grattis Victoria och Daniel och visst är det underbart härligt med barn, men seriöst, är verkligen en graviditet en världsnyhet och något att ägna spaltmeter åt i media, det inträffar ju trots allt flera hundra tusen gånger om året, bara här i Sverige? ”Alla människor har lika värde”, eller hur var det nu det var? Magdalena Streijffert skriver riktigt bra om det lilla ”fröet” här: svt

På väg mot hela kungariket

När det sedan gäller olyckan med hajen utanför stranden Anse Lazio på Seychellerna (DN SvD svt) så är det alltid tragiskt när någon förolyckas och visst, det blir ännu mer tragiskt när det händer på en bröllopsresa. Men att göra en världsnyhet av att två personer avlidit efter att ha blivit bitna av hajar under samma år, på Seychellerna är väl ändå att ta i. Förra året dog 13 personer i trafiken på Seychellerna och det drunknar i genomsnitt 3-5 personer på samma öar varje år. Att som  t.ex AB ännu en gång måla upp hajar som någon sorts havets monster genom att, direkt felaktigt skriva: ”Åts upp av haj inför ögonen på sin fru” är väl ändå rätt orättvist mot hajarna när mannen i själva verket blev biten i armen och i benet och dog av blodförlust.

Hajar är rovdjur, precis som stora kattdjur, isbjörnar och krokodiler och om vi ger oss in i deras värld tar vi en risk. Hajar orsakar i genomsnitt 10-15 dödsfall per år och i stort sett varje gång blir det rubriker i alla tidningar. Jag tycker visst att man kan rapportera om detta, men proportionerna blir inte så lite skeva när 20-30 personer dödas i trafiken, varje månad, i Sverige. Jag kan förstå att det är irrelevant för den som råkar ut för en hajattack men vi människor har ihjäl över 70 miljoner hajar varje år. Av c:a 350 hajarter får 5-6 betraktas som en risk, men ”leopardhajen” (Stegostoma fasciatum) som kan bli över 2 m är ofarligare än en mini-gris och kanske t.o.m.vackrare:

Det här var ju från början menat som ett inlägg om att jag inte har något att skriva om just nu och det har jag inte heller och jag borde väl därför sett till att hålla fingrarna borta från tangentbordet, i synnerhet som jag ibland tycker att inlägg jag skrev för ett par år sedan ofta känns mycket bättre än en del nyskrivna, som t.ex. det här. Men ni som läser vet säkert hur det är, ibland vet man inte sitt eget bästa.

För att undvika eventuella missförstånd, som t.ex. att undertecknad skulle ha något som helst emot Victoria Ingrid Alice Désirée av ätten Bernadotte som person (även om jag nog hade gillat henne mer som Victoria Westling) så gratulerar jag naturligtvis till graviditeten och lägger upp ”Hey Princess” med Popsicle. ”I hear the summer’s almost gone and maybe everything is done, and anyway it’s so confusing now………:Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Mediabrus

 1. Krönikören skriver:

  Aha. Så du gör precis som tidningarna: skriver om ingenting 😉 En konst det med.

  Svar: Ha! Och jag är född igår, i farstun var det nog och sen tappade de mig bakom en vagn. 😉

 2. Gun skriver:

  Du fick lite sagt ändå. 🙂 Jag kan förstå att det är en stor nyhet att de ska få barn, Victoria är ju vår kronprinsessa, vad man än tycker om den saken.;)
  Det där med hajen, ja det är väl typiskt pressen att blåsa upp med överdrivna rubriker med hajen som symbol för det onda. Men såklart, en tragisk händelse, precis som alltid när olyckor sker.

 3. Ruth i Virginia skriver:

  Det är som här – när en helikopter med 34 ”special forces” militär blev nedskjuten var det ÖVERALLT i tidningarna. Glömda var, och är, dom vanliga soldaterna om dör varje dag och är ihågkomna endast i sina hemorter.

  Jag gillar inte allt det dä hoopla betr. baby royal. Mycket kan hända innan mars (tror det är datumet).

  PS – Jag gillar att läsa det du skriver, när du inte har nåt att skriva om 🙂 Cool!

 4. David skriver:

  Bra skrivet om hajarna!
  Blir så jäkla trött på dessa tidningar som ska sprida denna hajskräck hela tiden. Tog faktiskt och mejlade en av journalisterna på DN och klagade. Tittar man på DNs förstasida så har de till höger en artikel om hur missförstådda hajarna är och hur oförtjänt dåligt rykte de fått av filmer som Jaws, detta ska tydligen vara en ny artikelserie om ”missförstådda monster”. Tittar man vidare på förstasidan så hittar man inte en, utan två stora rubriker om hajattacker skrivna på ett väldigt ”sensationellt” och skräckinjagande sätt. Vad håller dem på med? Uppmanar fler att skriva till DN och klaga, de bär ett stort ansvar med att sprida detta oförtjänta hajhat. Tråkigt när en tredjedel av alla hajarter hotas av utrotning…

  • peterlarson skriver:

   David,
   Tack för kommentaren, kul att du gillade något på min sida. Ja, det är ett evigt upphaussande varje gång en haj skadar eller orsakar någons död. På inget sätt relevant i förhållande till andra dödsorsaker utan enbart sensationsjournalistik.

 5. Hanna skriver:

  Hej!
  Det var en imponerande resumé du har, när jag lånade (eller kanske stal eftersom jag inte frågade först) din bild på Jaken läste jag bara just det inlägget men har nu haft tid att kika runt lite mer.
  Mycket intressanta tankar och läsvärda inlägg.

  Och som svar på din fråga, så ja, jag trivs mycket bra i Kina. Eller i Shanghai kanske jag ska skriva eftersom denna megastad är väldigt olik det ”riktiga” Kina. Trots mycket vardsagsproblem och småirritation över saker som ska vara lätt men som genast blir svårt så är livet ganska enkelt och behagligt. Det kan ju vara lite livsomvälvande att få lära sig om en helt ny och annorlunda kultur som bygger på så många tusentals år av historia och Kina och kineserna har nog för allt ändrat min inställning till vissa saker.

  Så, lite sent, men jag hoppas att det är ok att jag lånar din bild?

  Hanna

 6. skvitt skriver:

  Bra inlägg och jag håller med dig helt och fullt.

  Tomales Point och Farallon Islands farvatten betraktas som världens hajrikaste vatten. Forskarna har där utfört den största inventeringen hittills av hajbestånd någonsin i hela världen. Studien sträckte sig från 2006 till och med 2008.
  Varje individ identifierades genom att ryggfenan fotograferades, vilket kan liknas med att man tar fingeravtryck på människa. På så sätt räknades ingen haj mer än en gång.

  Just dessa vatten är kända för att besökas av vithaj.
  Det forskarna kom fram till var att det fanns totalt 219 individer av skilda åldrar av denna art. Det var långt mindre än förväntat, vilket chockade forskarna.

  Det var och en kan göra är att bojkotta hajfensoppa, både för att hajen börjar bli utrotningshotad och för det grymma djurplågeri som ligger bakom. För den som eventuellt inte vet det kan jag ju nämna att man fångar hajen och skär fenorna av den och kastar den tillbaka i sjön där den går en långsam död till mötes.

  Jag kan också påpeka att haj är ingalunda en vanlig fisk. Den skiljer sig från benfiskar på så avgörande sätt att den inte borde räknas som fisk utan föras in i en egen grupp tillsammans med övriga broskfiskar. Dess inre anatomi är helt annorlunda.

  Hajarna var de första som ”uppfann” sex och utvecklade pariga fenor för att kunna utföra akten. De fenorna blev småningom till det som är våra armar och ben. Utan pansarhajarnas utveckling, varifrån alltså dagens hajar stammar, skulle livet ha tagit en annan vändning och vi hade väl aldrig funnits.

  En del av hajarterna har utvecklat viss varmblodighet och vithajen anses till och med tämligen intelligent och kan samarbeta i grupp med artfränder. Att de är hotade som art är en skam för hela mänskligheten.

  En äkta fisk är däremot tonfisken. Även den har utvecklat viss varmblodighet. Vissa arter av denna fisk är också utrotningshotad. Det finns inga vuxna individer av den blåfenade tonfisken kvar och snart finns nog inga könsmogna ”ungdomar” heller. Även detta är en stor skam för mänskligheten.

  Det vi kan göra är att helt enkelt bojkotta tonfisk, avstå från den i pizza och inte köpa den som finns i burk!

  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s