Hajdans

Hajar med avskurna fenor ”drunknar” & förblöder. Foto: Nancy Boucha

Jag måste lägga upp ett kort inlägg om hajar igen eftersom media envisas med sina skräck-rubriker. Nu har tre personer på sju veckor råkat ut för hajattacker utanför Perth i Australien. Enligt expressen var ett av offren dessutom ”en respekterad affärsman”, det är allt bra fräckt av hajarna att inte ta hänsyn till en sådan sak. DN och AB skriver om ”Jakt på mördarhaj. Mördarhaj?! Vem har hört talas om mördar-flodhästar? Flodhästar dödar minst lika många människor som hajar varje år och varför skrivs det aldrig om mördarsjöar när folk drunknar. Det börjar bli tröttsamt att varje gång en människa attackeras av rovdjuret haj, i hajens miljö, så blir det skräckrubriker i media. 15-20 gånger fler svenskar om året tar sitt eget liv än vad alla hajar i hela världen dödar. Perspektiv och prioritering, please!

Som motvikt lägger jag upp ett klipp med den fantastiska dykaren och hajspecialisten Cristina Zenato som tillsammans med Karibiska gråhajar (Carcharhinus perezi) utanför Bahamas visar en helt annan bild av hajar i deras egen miljö. Karibisk gråhaj är nära släkting till Grå revhaj (Carcharhinus amblyrhynchos) som jag själv haft hundratals möten med under de tio år jag arbetade med dykning. Dock har jag aldrig själv vågat eller ens sett någon annan göra det som Cristina Zenato gör i videon. Hon masserar hajarnas ”lorenzo ampuller, ett unikt sinnesorgan som gör att hajar kan känna av svaga elektriska impulser från andra djur. Uppenbarligen har organet andra funktioner som Cristina Zenato upptäckt. Se hela klippet och fascineras. ”But don’t try this at home”, hajar är rovdjur och har vassa tänder. Men dom är inga mördare!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Hajdans

 1. Selma skriver:

  Märkligt att de inte tar hänsyn till social status, hajar.

 2. Krönikören skriver:

  Det hade ju inte varit så farligt om de hade käkat upp en fattig outbildad krake.

  Skämt åsido, håller med dig, men det vet du ju. Fast jag skulle inte gå så långt att jag börjar gulla med dem.

  Svar: Spotta ut?!?!?! Snudd på hädelse! Säg hur du vill. Gott är det – och nyttigt. Föreläsaren sa med långt a och det gör jag med.

 3. Stattinskan skriver:

  Svar: Tack för upplysningen om Bloggtoppen 🙂

 4. skvitt skriver:

  Bloggtoppen hackad!
  Tack för tipset!

  Du kan hämta min bild och använda i ett varningsinlägg!

  Alla som läser detta och har egen blogg bör föra budskapet vidare i sina egna bloggar och får självklart använda min bild!

  /Skvitt

 5. Bara Jag skriver:

  Är det inte lite typiskt media… Skriva stora feta rubriker om saker som vid närmare eftertanke inte är ”nyheter”, plocka händelser ur ett större sammanhang som vid jämförelse med andra företeelser bleknar… Som sagt ”perspektiv och prioritering, please!” Det är fortfarande mycket vanligare att människor dödar människor än att hajar dödar människor….

 6. Krönikören skriver:

  Tack för infon om Bloggtoppen. Det var visst ändå mera. Tur att man inte är ”någon” för vem är intresserad av lilla mig? 😉

 7. Svorskan skriver:

  Det saknas ofta perspektiv, tyvärr. Media har stor makt och är inte alltid (som oftast inte) pedagogiska eller eftertänksamma.
  Sv: Sånt brukar vara ömsesidigt. 😉

 8. Carola skriver:

  Tack för att du tar upp ämnet. Detta är oerhört viktigt det du skriver. Jag har också jobbat med dykning under flera år och har bland annat jobbat på Xanadu Undersea Adventures i Freeport Bahamas. Jag filmade dessa hajmatningar och även där gjorde vi så som i filmklippet.

  Det folk ofta inte tänker på är att hajar reagerar på instinkt, och jag skulle till exempel aldrig ge mig ut och fiska med spear, eftersom det då kommer fiskblod i vattnet som hajar bland annat reagerar på. Sedan så händer attacker på människor också ofta i dålig sikt eller i skymning och hajar ser dåligt samt stänger sina ögon under en attack på ett byte.

  Jag blir väldigt upprörd när folk talar om blodtörstig best eftersom människan uppskattningsvis dödar runt 100 miljoner hajar varje år! Undrar vem som är blodtörstig?

 9. Nina skriver:

  Jag älskar hajar ! 😀
  O videon var grymt cool !
  Har oxå klappat hajar en gång (‘:

  • peterlarson skriver:

   Svar till Nina:
   Visst är videon häftig. Kul att du kommenterade och att du inte har haj-skräck alls 😀

   Ett par arter av hajar är ju inte lika ofarliga som t.ex. en dvärg-kanin, men precis som när det gäller varg eller något annat rovdjur så är dom definitivt inte elaka, dom är bara hungriga och måste äta som alla som är hungriga. Om det sedan råkar komma något i deras väg som eventuellt kan få dom att vara mindre utsvultna så är det klart att dom vill slippa sin hunger. Det är helt naturligt.

   Men det är också himla viktigt att vi skiljer på vad som är sanning och saga när det gäller rovdjur och att vi inte för alltid utrotar någon art på grund av bristande kunskap. Kunskap och förståelse är alltid obeskrivligt viktigt.
   Vi är ju faktiskt själva den värsta orsaken till problem i världen och den största risken för att såväl människor som andra arter råkar illa ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s