”Memento mori”

Bilden ovan visar en hydrozoa (nära släkting till maneterna) av arten ”Turritopsis nutricula. Förutom att det här 5mm lilla nässeldjuret är bedövande vackert är det mig veterligen det enda djur som i biologisk mening har evigt liv. När en ”Turritopsis nutricula” uppnått ”vuxen ålder” kan den transformera sig tillbaka till polyp-stadiet och börja om sitt liv från början igen. Det skulle kunna jämföras med att vi, när vi blivit gamla, transformerade oss tillbaka till fosterstadiet för att leva om vårt liv från början, om och om igen. Hur intressant detta nu skulle vara, men ur filosofisk synvinkel är det lite spännande att fundera över. Om vi sedan hellre är ett odödligt gelé-djur i oceanen än en dödlig människa på land är väl, trots allt, rätt tveksamt

Att människan är dödlig innebär, hur vi än anstränger oss med dieter, motion, kosmetika och kirurgiska ingrepp, att vi blir äldre för varje minut som går. Har vi tur kan vi bli över 100 år och det är väl inte kattpiss. Den som bevisligen levt längst av alla var fransyskan Jeanne Louise Calment som när hon dog 1997 var över 122 år. Om det sedan enbart är positivt att få leva så länge har naturligtvis att göra med hur man får tillbringa de där sista åren. Blir man tvungen att få sina kiss-blöjor vägda (SvD DN GP svt)och värderade och tvingas sitta ensam i en stol framför en tv i dödsögonblicket (DN AB exp SvD  GP svt) för att inte kosta för mycket på något av Carema‘s privatägda vårdhem kan man ju ställa sig frågan om det kanske inte hade varit bättre att vara ett nässeldjur i alla fall.

Bild: Robert Nyberg

Hur gamla dom ”gamla grekerna” blev är väl lite oklart, trots att dom förmodligen åt ”medelhavs-kost” som lär vara kärlförbättrande, full av nyttiga fettsyror och jag vet inte allt (DN). Platon, filosofen, blev 79 år och det är väl inte fy skam för att vara under en tid när ”humoralpatologin” var den rådande läkekonsten. Platon lär ha sagt: ”Jag finner stor glädje i att samtala med de äldre, då de gått den väg vi alla skall gå och vet var den är ojämn och tung och jämn och lätt”, ett synsätt som uppenbarligen gått förlorat någonstans på vägen mot arbetslinjen och drömmen om ständig exponentiell ekonomisk tillväxt (svt exp AB DN). När vi blir äldre blir allt vi lärt oss och varit med om plötsligt värdelöst och vi reduceras till en ekonomisk samhällsbelastning vars enda värde är det vårdbolagen kan krama ur våra trötta, värkande kroppar

Ibland hörs argumentet att politiker, riskkapitalister och andra som talar sig varma för en privat, vinstdriven vård också kommer att bli gamla och då själva får se vad dom gjort när dom drev gamla, sjuka och andra försvagade människor till giriga, riskkapitalister som t.ex. Triton (som äger Carema) (exp SvD DN). Men den som har råd kan alltid få specialbehandling och behöver aldrig drabbas. Att Triton skulle vara intresserade av just vård är naturligtvis trams, dom äger även stålföretaget Ovako, fönsterföretaget Weru AG, gasdämparföretaget Stabilus, hissföretaget Alimak Hek m.m. Vård av gamla är bara ännu ett sätt för att maximera ägarnas vinst. Man skall inte låta ”care” i ordet ”Carema” lura en. En vårdinrättning kan heta vad som helst:

Även om jag ibland kan känna mig väldigt tveksam till om det även gäller mig, så lär det ju finnas många saker som bara ökar i värde med åren. Via program som Antikrundan upptäcker man att nästan vilket skräp som helst kan vara värt pengar bara det är tillräckligt gammalt och det finns viner som av kännare anses helt odrickbara om man inte väntar flera år med det. Ju äldre en whisky är desto dyrare blir den och i baren på Lanesborough Hotel i London serveras världens äldsta Champagne-Cognac från 1770 till ett pris av c:a 40.000 kr glaset. Men för att råd med dylika idiotiska excesser måste man antagligen äga, eller fått höga bonusar (DN) ifrån, vårdhem där personalen väger de äldreboendes kissblöjor riktigt noga.

När något börjar betraktas som gammalt är förresten väldigt relativt. Själv hittade jag i fredags en oöppnad förpackning med a&b-fil i mitt kylskåp och den hade bäst före datum i slutet av oktober. Ja i år alltså. Hur den undvikit att bli konsumerad är en liten gåta, men nu åkte innehållet ut i vasken och förpackningen i soporna. Då var den ändå inte mer än några dagar gammal. Är man modebloggare gäller det att få ur sig inlägg betydligt mer frekvent än vad jag någonsin skulle mäkta med, eftersom i den världen är en sak som var det senaste för någon vecka sedan, stendött och borde begravas bara några veckor senare. Detta förstås till modeindustrins stora glädje. Här en bild som beskriver hur olika beteckningen ”gammal” kan vara:

Annars påstås det ju ibland att man aldrig är äldre än man känner sig och skall man utgå ifrån det så varierar min egen ålder väldigt mycket från dag till dag och ibland även mellan morgon, lunchtid och kväll. Vissa dagar, nåja korta stunder av vissa dagar, har undertecknad nästan lika mycket ”spring i bena” som beskrivs i Idas sommarvisa, även om det som sagt är betydligt färre tillfällen än för 15-20 år sedan. Sen finns det morgnar och kvällar när jag känner mig som en Galapogos-sköldpadda och har svårt att föreställa mig att man kan vara tröttare och känna sig äldre och mer sliten. Men det lär jag väl bli varse längre fram..

Ålder är ett mått på hur länge man levt och inget mått på mental eller fysisk förmåga, ett faktum som verkar särskilt svårt för många arbetsgivare att begripa. I deras kravspecifikationer på nyanställda finns inte sällan ett önskemål om någon i 30-års åldern med 20 års yrkeserfarenhet. Den ekvationen går inte ihop, trots att det går att skjuta iväg partiklar med högre hastighet än ljusets. Det skulle vara befriande om detta gick upp för fler. Det finns kvinnor och män som långt upp i åldrarna har energi, kapacitet och livsaptit som är så imponerande att man kan bli andfådd bara man hör talas om det. I vilket fall förtjänar alla en värdig avslutning på sitt liv och inte att behandlas som idag på många vårdhem.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till ”Memento mori”

 1. Selma skriver:

  Nog hoppas man att det finns någon som kan vakta en från giriga vårdföretag när/om man blir gammal.

 2. Marcus skriver:

  Just nu är vinnarna i vårdkarusellen de gamla med insatta och engagerade anhöriga som kan lotsa fram den gamla vårdbehövande till en bra vårdgivare.

  De utan engagerade och insatta anhöriga är ofta förlorare.

  • peterlarson skriver:

   Svar till Marcus:
   Ja, du har helt rätt. Det underlättar verkligen att ha insatta, medvetna, envetna och friska anhöriga som kan, orkar, har möjlighet och ekonomiska förutsättningar att hjälpa sina äldre anhöriga.

   Det tragiska är att det skapar avgrundsdjupa skillnader för hur våra äldre har det och hur vi själva, när vi blir äldre, kommer att ha det i slutet av vårt liv. Det borde verkligen finnas en varm, kärleksfull och omvårdande plats där vi kan få sluta vårt liv, oavsett om vi har anhöriga, pengar, makt och andra resurser

 3. arrami54 skriver:

  Sköna, kloka och givande ord att läsa, tycker en mycket gammal man som idag känner sig som om han var född 1754…men i morgon är han nog pigg igen, till Caremas stora förtret! 😉

 4. Krönikören skriver:

  Pengar, makt och vård kan aldrig bli bästisar. Det är inte bara Carema som borde undersökas, jag har andra exempel. Tyvärr. Min mamma fick till exempel en örfil av en hemtjänstpersonal, och vi kunde inte nå någon ALLS på företaget när kontaktpersonen var ledig. Då fick vi riva ner himmel och jord. Personalen i fråga visade sig fått sparken från tidigare jobb pga av stöld. Gulligt va?

  Jaså, det är ingen värdeökning på dig? 😉

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Krönikören”:
   Du har så rätt. Det gäller inte enbart Carema utan många fler vårdföretag och vårdinstanser. Det gäller inte heller enbart privat ägda vårinrättningar utan även kommunala där kostnads-taket per äldre människa är så lågt satt att det inte finns en snöbolls chans i helvetet att det går att ge en värdig behandling.
   Att någon slår de gamla, som du och andra berättar om, är ett helt oacceptabelt brott som skall ge rejält kännbara straff. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den största delen av vårdpersonalen bokstavligt talat går på knäna för att ge den omsorg som bara går, inom de ekonomiska ramar dom har.
   Omsorg om människor, gamla, små och stora barn, de som är sjuka, skadade eller av andra orsaker försvagade, får aldrig, ALDRIG, vara en kostnadsfråga, en skattebesparingsfråga eller en bricka i ett politiskt spel.
   Alla som levt sitt liv och just därför blivit äldre måste få sluta sitt liv så lyckligt och värdigt det går.
   Om detta innebär någon enstaka krona i skattehöjning eller om något annat skattefinansierat, som t.ex. krigsmaterial, jättehöga avgångspensioner till politiker, löjligt höga löner och bonusar till Generaldirektörer eller vad det nu kan vara så är det på tiden att det omfördelas.
   Varför skall t.ex. ett företag som Facebook, som sitter på över 500 miljarder kronor, få hundratals miljoner i statligt stöd för att placera en server i Sverige?
   Det är bara ett exempel på fel prioritering med våra gemensamma pengar.

   • Krönikören skriver:

    Jo, många sliter och kämpar och de ska ha både en eloge och betalt för det. Tyvärr var det inte så hos företaget som min mamma hade. Min syster jobbar inom vården och kämpar hela tiden mot överbeläggning – av personal! Så det finns även en annan sida. Det är det där med självuppfylld profetia…

    Jag undrade också över den där Facebooksatsningen. Dessutom så spår man ju minskad användning av Fb – då blir det ännu märkligare.

    Svar: Tack för varma och empatiska ord. Ja, lättnaden är enorm.

 5. skvitt skriver:

  Det var ett fantastiskt bra inlägg! Jag gjorde lite reklam för det och jag tror att du gillar bilden som jag gjorde:

  /Skvitt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s