Advent

Jaha, då var det dags igen. Vi tänder det första adventsljuset och kastar oss samtidigt handlöst ut i årets julhandel (DN SvD). Nu inleds den månad då konsumtionsgalenskapen, köphysterin och stressnivåerna når nya, helt astronomiska höjder. Alltmedan det ur köptemplens högtalarsystem hörs barnkörer sjunga om julefrid och stilla nätter. Det är inte lite absurt. Enligt HUI (Handelns Utredningsinstitut) kommer julhandeln att slå rekord i år också. Samma källa räknar med att årets julhandel kommer att omsätta 67 miljarder. Det är inte kattskit för 9 miljoner människor. Eller så är det just det det är, skit alltså, att vi lägger sådana fantasisummor på att köpa oss närmare och närmare galenskapen. Men så lever vi också i en tid när det inte längre är ”tanken som räknas”, utan ”banken som räknas”.

HUI utser även ”årets julklapp” och i år är detta en färdigpackad matkasse (SvD DN AB svt GP). Undertecknad är lite julskeptiker men hade gett detta mitt helhjärtade stöd om vi hade skickat dessa matkassar till de som faktiskt är i behov av mat och inte till oss själva när 44% av alla svenska män (inklusive mig själv) redan är överviktiga. Det är naturligtvis logistiskt omöjligt att skicka matkassar till utlandet, men det finns alternativ som det här. Ska vi komma överens om att ta med något av det där på vår önskelista: ”Jag önskar mig 60 påsar nötkräm till ett undernärt barn så det kan överleva i tjugo dagar”. Det vore bara sååå härligt politiskt korrekt och julbudgeten räcker nog till nötter åt oss själva ändå. Man kan ju inte äta hur många valnötter som helst. Om man inte är en Jättepåsråtta (Cricetomys):

Dom största ”nötterna” lär finnas i den stora nationen i väster, nej inte Kanada utan USA (som är mindre till ytan än Kanada men avsevärt större i käften). USA har en skuld på hundra tusen miljarder kronor (Här kan man se hur mycket det handlar om), 100.000.000.000.000, det är många nollor det, nästan lika många som i de politiska organ som försöker lösa landets ekonomi. Under tiden lånar USA gigantiska summor från ”kommunistiska” Kina. Det känns kanske sådär och skapar naturligtvis idéologiska problem för den fria kapitalismens främsta förespråkare. Det lär t.ex. bli ett pedagogiskt problem att förklara för den ”vanlige amerikanen” att kommunistiska diktaturer är totalt kass men vårt ekonomiska system är ännu kassare. USA ser sig även gärna som den fria, demokratiska världens främsta förespråkare, men där har man också problem

Bl.a. lutar det åt att landet kommer att införa kraftiga restriktioner för vad som får finnas på internet (DN). För att inte tala om vad som fortfarande pågår i Guantanamo och att flera av de som aspirerar på presidentposten tycker att tortyr är rätt okej (AB SvD). Men en sak är dom bra på där borta och det är det här med dödsbringande vapen. Nu har dom hittat på en ny manick för att döda människor och förstöra (svt SvD DN exp). Det kallas ”Advanced Hypersonic Weapon” (AHW) och rör sig fem gånger fortare än ljudet, alltså grovt räknat runt 1.500 m i sekunden. Det betyder alltså att vid bara ett uns felprogrammering, eller annat misstag, hamnar missilen 1500 m mer fel för varje sekund. Då gäller det att vara snabb i vändningarna och korrigera om inte ”fel” människor ska dö. Men det är ju så lätt att det blir lite fel.

”Advanced Hypersonic Weapon” (AHW)

Nåväl att det blir fel är inget som USA är ensamma om, det är dessvärre lika globalt som klimatförändringarna. Vad har förresten hänt med alla ”experter” som bara för något år sedan hävdade att klimatproblemet var en bluff? Har dom ändrat sig eller har dom bara fått andra sponsorer som betalar för att dessa ”oberoende forskare” säljer sitt vetenskapliga samvete? I dagarna samlas världens ledande politiker, klimatexperter och andra i Durban i Sydafrika för COP 17 (DN SvD AB GP svt), det 17:e klimatmötet i FN:s regi. Denna gång under den vackra devisen: ”Working Together-Saving Tomorrow Today”. Dessvärre kommer man förmodligen inte att kunna enas om någonting som har någon som helst betydelse den här gången heller och vi får vara glada om det inte blir ett steg bakåt som under COP 15 i Köpenhamn (svt SvD).

Hur många av oss är det som på allvar tror att många av dagens makthavare är beredda att göra något radikalt för att rädda världens klimat för kommande generationer. Det som krävs är kraftiga begränsningar inom en massa områden, stora ingrepp i de flesta staters vinstmaskineri och gigantiska styrningar av vårt konsumtionsmönster. Allt detta frågor som skulle göra nationernas ledare impopulära hos sitt folk och som dessutom skulle inskränka makthavarnas egna livsmönster. Tror ni att vi får se konsensus i någon avgörande fråga under Durban-mötet? Är vi själva beredda att betala med vårt energislösande livsmönster för att ge framtiden en chans att överleva? Vi kan ju fundera lite på detta när vi är ute och trängs i julhandeln.

Miljövänligt?

Vår nya miljöminister Lena Ek är på plats i Durban och säger glatt i intervjuer att hon ”ser ett ljus i klimatmörkret” (DN GP). Vad detta innebär är inte gott att veta. Har Lena Ek möjligen blandat ihop sina roller som miljöminister och som f.d. vice ordförande för lobbyorganisationen European Energy Forum (EEF) (SvD AB exp GP) en organisation som hjälper stora energiföretag komma i kontakt med politiker i Bryssel. Hon har ju fått rätt bra betalt från båda håll. Klimatförändringarna sitter dock inte och väntar på varken det svenska miljödepartements beslut eller på beslut från COP 17, utan fortsätter envist att värma upp vår planet med den hjälp det får av våra utsläpp av både det ena och det andra. Själva fortsätter vi att konsumera. En liten klapp till ska vi väl köpa i alla fall och en lite större platt-TV kan väl inte göra skada i det stora hela .

Jag får en känsla av att jag har tagit upp exakt dom här frågorna tidigare på den här sidan och detta bekräftas när jag tittar igenom inläggen som jag skrivit i advent-tider varje år. Inte har det haft någon betydelse heller. I år konsumerar vi som sagt mer än någonsin och det kan inte den här lilla oansenliga sidan med mina texter påverka. Men om vi bara var lite fler, som tog upp det vansinniga i att alltid köpa mer, större, fler, dyrare och ofta onödiga saker och sedan drog lite i jul-bromsen och istället satte oss ner, tillsammans med nära och kära, tände ett eller att par ljus i novembermörkret och sa hur mycket vi tycker om varandra så skulle det här med jul inte behöva bli så dyrt och klimattokigt i alla fall. Att se hur våra älskades ögon reflekterar skenet från ett stearinljus kan vara nästan lika häftigt som att spela ”World of Warcraft

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Advent

 1. Gunnar skriver:

  Hej! Bra inlägg. Tycker Du ska lägga in denna länk US debt visualized: Stacked in 100 dollar bills
  usdebt.kleptocracy.us/ när du talar om USA:s statsskuld!

 2. Selma skriver:

  Visst är det rätt otäckt hur det är ändå känns det svårt att gå tillbaka till ”Lille Viggs” och bara ge barnen yllestrumpor så jag kan inte kasta första stenen i prylhysteriglashuset känner jag. Tyvärr. Däremot blir här inget extra krafs för att få till extra paket.

 3. Krönikören skriver:

  Jag som tyckte att det var skönt att bli av med den förra miljönöten, så får vi en som jobbar för lobbyorganisationer på den ”andra sidan”. Vad är det här?

  Det här med årets julklapp har jag undrat över. Hur vet handeln redan i början av november vad folk kommer att handla mest? Men om man ska se något positivt i en matkasse så är det att det åtminstone är en julklapp som inte kommer att hamna i en låda eller öka prylarna.

 4. Krönikören skriver:

  Svar: Nämen, har du tappat bort din fantasi? 😉

 5. kickie skriver:

  Väldigt bra inlägg, tummen upp o vilket fräckt ljus. Klippet va också bra.

  Ha en trevlig helg o andra advent.

  Många kramizar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s