För er som läser mig regelbundet och då i synnerhet i juletider är det knappast någon hemlighet att jag är skeptisk till det här med julen. Det har inte bara att göra med att jag varken tror på tomten eller på Gud, utan mer på att jag har svårt att uppskatta en högtid som i så stor utsträckning förvanskats till konsumtion, kommersialism, frosseri och ”bling-bling”, istället för en tid av eftertanke, kärlek, värme och lite gemenskap. Dessutom har jag lite svårt med att en och en halv miljon grisar kommer att slaktas bara för att det skall finnas nog med julskinkor på våra svenska julbord.
Nej jag är inte vegetarian, jag tror animalisk föda idag är en del av vår naturliga föda. Däremot är det fullständigt oacceptabelt att behandla djur som vi ofta gör för att vi ska kunna äta deras döda kroppar (AB) Ur miljösynpunkt och för att minska världssvälten är det viktigt att vi minskar vårt intag av kött rejält och att vi begränsar djurens lidande till ett absolut minimum är ett absolut måste. Julgrisens skinkor är sålunda inte min favorit, men det finns andra jag njuter av, t.ex. den sort Picasso avbildade på vasen ”Quattro stagione”.
Picasso lär förresten en gång ha sagt: ”Datorer är värdelösa, allt dom kan ge oss är svar” och det är naturligtvis hur djupsinnigt som helst och tar på så vis upp det värde som kan finnas i olösta gåtor och inte bara i svaren på dom. Trots att jag är en väldigt nyfiken person inser jag att det absolut finns det som har ett större värde om det inte utsätts för allt för mycket vetenskapliga experiment och förklaringar. Dit hör inte alltid religioner. Att jag är kulturellt präglad av att växa upp i ett ”kristet” land med många ”kristna värderingar” är oundvikligt och det finns mycket av det jag är tacksam för, men jag skulle aldrig kalla mig ”kristen”.
Men jag varken hoppas eller tror att vi människor är det allra högst stående i ”världsalltet”. Det vore verkligen oerhört deprimerande med tanke på våra uppenbara brister och det vore dessutom förödande för allt annat vi har omkring oss, lever i symbios med och är beroende av. Ibland undrar jag nästan om jag inte är animist. Wikipedia beskriver animism så här: ”Inga allsmäktiga gudar, naturen är direkt och har själv en själ, inga religiösa kultbyggnader, religiösa men även vardagliga regler uppkommer vid naturupplevelser”. Det känns kanske inte fullständigt främmande.
Men det är sannerligen inte lätt att veta vad man ska tro och vem man kan lita på. I veckans avsnitt av tv-programmet ”Så mycket bättre” framförde Lena Ph. en version av Mikael Wiehes ”Vem kan man lita på”, detta trots att KDU-ordföranden Aron Modig av ”demokratiska skäl” inte tyckte att Wiehe, pga sina åsikter skulle få visas i TV (SvD). Hur det nu kan vara demokrati att i TV censurera vissa åsikter kan i alla fall inte jag få ihop och ska Påven få hålla midnattsmässa i två timmar på julafton så kan väl Wiehe få visa upp sig och sina sånger. Skulle någon nu bli katolik respektive socialist av det så må det väl vara hänt, vi har väl fortfarande åsiktsfrihet.
Aron Modig vänder sig mot att Wiehe gillar Kuba där man inte har denna åsiktsfrihet och det har han ju rätt i. Men det är Kuba knappast ensamma om. Svenska folkets ”favoritresmål” Thailand har verkligen inte åsiktsfrihet och nyligen dömdes en man till 20 års fängelse för att han skickat några sms som ansågs vara ”nedsättande” för thailändska kungahuset, det du Lena Ph (AB). Ibland blir det komik när ”ordet är fritt” och bland det roligaste man kan få höra just nu är de republikanska presidentkandidaterna i USA. Grodor strömmar hej vilt ur deras munnar, nyss sa t.ex. Newt Gingrich att ”palestinier är ett påhittat folk” (DN AB SvD GP) ungefär som smurfarna i den här videon alltså.
Nej de där presidentkandidaterna är inte alltid ”de vassaste knivarna i lådan” (DN) Michelle Bachman är kanske den som är i störst behov av en skärslipare och det gäller inte bara hennes uttalanden om att mer koldioxidutsläpp är bra för miljön eller att hon ser ett ”intressant samband” i att de senaste utbrotten av svininfluensa skett när USA haft demokratiska presidenter”. Det finns mycket skojigt att hämta ur hennes idé-värld, som t.ex hennes idé om att ta bort minimilönerna för att fler skall få arbete eftersom man då i princip skulle kunna anställa folk för inga lönekostnader alls. Men just den politiken är visst på tapeten här i Sverige också.
På tal om koldioxid så har uppenbarligen alla deltagande stater vid COP 17 i Durban kommit överens om någonting. Vad det egentligen är man kommit överens om och om det kommer att vara tillräckligt för att rädda planeten råder det däremot olika åsikter om. Av vad jag kan begripa kommer beslutet träda i kraft först 2020 och det känns väl rätt mycket på övertid, det tycker i alla fall jag (exp DN). I alla fall så vidarebefordrade jag vad jag hört från mötet till isbjörnarna jag nämnde i mitt förra inlägg och dom blev inte direkt överlyckliga. En av de yngre isbjörnarna orkade inte ens höra om människornas handlingsförlamning i frågan:
Isbjörnar är visserligen inte lika ”intelligenta” som grisar. Grisar är bevisligen minst lika intelligenta som hundar, men isbjörnar är i vilket fall som helst inte lika dumma som vissa amerikanska presidentkandidater och dom skulle aldrig få för sig att leva på ett sätt dom visste var förödande för deras eget fortbestånd. Det är mer än man kan säga om Homo Sapiens och där är vi tillbaka lite i min tidigare nämnda skepsis mot att vi skulle vara skapelsens krona. Låt oss därför hoppas att vi bara är en del av ”systemet” och inte den som skall ansvara för och fatta alla beslut utifrån vårt synsätt.
Det är så lätt att det blir fel när människan lägger sig i allt och även om man trots allt måste knäcka ett och annat ägg för att göra en omelett så gäller det att det inte bara blir pannkaka av alltihop. På tal om detta så var det visst en centerpartistisk politiker, Per Åsling, som i veckan, i en omröstning i riksdagen om kungahuset, tryckte på fel knapp (exp DN SvD) Jag menar, hur svårt kan det vara att trycka på rätt knapp när det bara finns tre att välja på, dessa är tydligt färgmarkerade och man har mer än 60.000 kr i månaden för att göra det.
Man tycker att det borde gå ganska lätt att trycka på rätt knapp men då ska man ju också minnas vad det är man tycker just då. Att t ex Centerpartiet av idag inte har så mycket gemensamt med de åsikter jag minns att just Per Åsling hade på den tiden han var CUF:are och med i Elevorganisationen. Ponera att det skulle komma en votering om betygsfri skola, bara en sån sak …
Att Mikael Wiehe inte skulle få vara med i tv för att han är socialist är så dumt så jag faktiskt inte vet riktigt hur jag ska uttrycka det.
Som vegetarian med animalisk familj inhandlar även vi en julskinka. Men en ekoloigisk – med förhoppningen att de grisarna haft ett någorlunda drägligt liv. Nästan värre på julborden är ål. Om grisen var utrotningshotad skulle jag aldrig köpa julskinka. Jag blir förbannad när jag handlar i affärer som har skyltar med olika certifieringar att de ”bryr sig” om miljö och djur och sen hittar man både ål och tiggerräkor i sortimentet.
Vad tror du om buddhismen? Om jag skulle välja en religion ligger den bra till.
Som vanligt ett välformulerat inlägg.
Svar:Din definition av SUV äger!
Svar till ”Krönikören”:
Jag tänkte ärligt talat inte ens på att ål finns på många julbord. Det är skamligt! Den är verkligen på gränsen till utrotning och denna fantastiska och väldigt speciella fisk ska inte behöva utrotas och försvinna för alltid bara för att några av oss i människosläktet äter upp de allra sista exemplaren. Om tigerräkor är så väldigt vanligt just runt jul vet jag inte och det är inte heller det du påpekar, men att det är en skam att butiker som kallar sig ”miljövänliga” tar in en produkt som tiger- eller jätte-räkor som veterligen är fullständigt förödande att odla ur miljösynpunkt. Att dom dessutom är fulla av antibiotika och allehanda annat farligt borde dessutom annonseras ut där dom säljs. Ekologisk skinka eller ännu hellre skinka från vildsvin är oerhört mycket bättre än ”vanlig”
Buddismen har, enligt mitt synsätt, många fördelar jämfört med andra världsreligioner. Ingen allsmäktig Gud, ansvaret vilar på den enskilde och inte på något högre ”väsen”, ”du får skörda det du sår” och annat väldigt klokt. Men efter att ha levt i åratal bland såväl tibetanska Mahayana-buddister som thailändska Theravada-buddister och av nyfikenhet tillbringat 6 intensiva veckor i ett buddist-kloster i Thailand är jag övertygad om att det finns en hel del tokigheter även inom denna religion, i synnerhet om den blir för extrem.
Dock är buddismen väldigt tolerant mot andra åsiktsinriktningar och det hedrar den, dessutom tror jag att man skall ha sin tro som en grund för sitt livssätt och som ett stöd och inte som något som man slaviskt följer med allt sitt sunda förnuft nerpackat i en låda i källaren och med den inställningen finns mycket fint i den buddistiska läran. Det finns extremism inom alla åsiktsinriktningar och så även inom buddismen. Då börjar det bli tokigt även i den religionen. Men generellt har jag alltid blivit väl bemött av människor i buddistiska länder och få eller inga krig har startats i buddismens namn.
Tack för vänliga ord