Snön faller…

Snökristall

”Snön faller och vi med den…” sjöng Ulf Lundell på albumet ”Nådens år”, det är en textrad som tål att reflekteras över med jämna mellanrum. Idag är ”Nådens år” mest ihågkommen för att hela upplagan fick dras tillbaka när författaren Viveka Heyman som skrivit texten till en av låtarna inte ville att Lundell använde hennes text till sin musik, som hon kallade ”bullerterror”. Dessutom retade hon sig på att hennes namn stavats med ”c” istället för med ”k” på skivomslaget. Lundell fick 15.000 kr i böter (!?) albumet drogs in men en massa publicitet. Det är snårigt med upphovsrätt (DN SvD GP svt) och undertecknad begriper naturligtvis att upphovsmän måste få betalt för sin kreativitet och sitt arbete, men önskar det vore samma klappjakt på miljöbrottslingar.

Att upphovsmannen till en bok, ett musikstycke, en film m.m. måste få ersättning för sin kreativitet och sitt arbete är fullständigt självklart. Men idag är det knappast kompositörens del av kakan som trissar upp priset på CD-skivorna. När vi nu i dagarna betalar en julklapps-CD för, låt oss säga 189 kr, så får kompositören mindre än 10 kr av det. Att det är andra än kompositörerna som tar mest betalt och därför drabbas hårdast av illegal fildelning och annat fusk och att det till stor del handlar mer om vinst till multinationella företag än ersättning till upphovsmännen borde kanske diskuteras mer. Undertecknad unnar alla kreativa kompositörer, författare, filmarbetare och andra rättmätig ersättning för sitt skapande

Fördelningen av de 189 kr vi betalar för en CD

Snön faller just nu tungt här i den stora staden och i SIFO:s senaste väljarundersökning läser jag att så gör även socialdemokraternas stöd (DN SvD AB exp GP svt). Om det socialdemokratiska partiet skall fortsätta falla för att sedan smälta bort helt som storstadssnön återstår väl att se. Det hänger nog mer på om man kan samla sig runt en tydlig politik än om vem som är partiledare. Idag är det inte lätt för oss väljare att veta vad socialdemokratin egentligen vill, mer än att återta den politiska makten i landet och det räcker verkligen inte. När det gäller nuvarande regering är dom istället tydligare i sin tro på kapitalismen som ”den enda vägens politik” och med att det ska löna sig bättre att vara frisk och rik än fattig och sjuk (SvD).

Att den politik Alliansen för har stöd bland c:a 50% av folket blottar en av det demokratiska systemets svagaste länkar. Nämligen att om man för en politik som innebär förbättringar för minst 51% av befolkningen så kan man strunta i de andra 49% eftersom man redan har stöd för sin politik bland majoriteten och därför kan sitta kvar vid makten. Det här skulle inte fungera om det bland de där 51% fanns större empati med de svagare, men så verkar uppenbarligen inte vara fallet. Så vi stödjer den politik vi själva tjänar mest på och blundar för, eller struntar i att andra samtidigt drabbas av samma politik. I ett sådan samhälle är naturligtvis inte heller julen lika för alla.

Det är bekvämt att skylla på tomten

Snön faller och så gör värdet av våra pensioner och vårt pensionssparande (DN). Pensionsåldern verkar däremot gå i motsatt riktning och röster höjs för att vi skall arbeta längre upp i åldrarna för att ens kunna nå upp till en dräglig levnadsnivå när vi blir gamla. Det är ingen som helst tvekan om att vi blir äldre och äldre och att kostnaderna för samhället därmed ökar om alla dessa äldre skall få något att leva på. Men är det inte något lurt med att pensionsåldern för vanliga lönearbetare diskuteras samtidigt som fallskärmsavtal, inkomstgarantier och förmånliga pensionsavtal för utröstade riksdagsmän, sparkade generaldirektörer och avskedade direktörer ständigt ökar och bara ger lite upprörda artiklar i media och inget mer.

Samtidigt som vi uppmanas att stanna kvar på våra arbeten tills vi blir, jag vet inte hur gamla, så står det horder av arbetslösa ungdomar i den andra änden av ålderstrappan och kan inte komma in på arbetsmarknaden för att det saknas arbetstillfällen. Kan inte någon av nobelpristagarna i ekonomi ägna sig åt att fundera över den ekvationen istället för att som årets ekonomipristagare, Thomas Sargent, hävda att arbetslösa ska ha lägre och lägre ersättning för att arbetslösheten skall gå ner (SvD). Egentligen heter ju ”ekonomipriset” ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne” Ekonomisk vetenskap? Inte är det så värst mycket som kan slås fast som empiriskt inom den ”vetenskapen”.

Nytänkande inom ekonomin

Snön faller och även om det under tiden jag skrivit den här texten snarare är regn som faller utanför mitt fönster så kan man nog konstatera att nederbörden, än så länge, inte är det värsta som faller. Inte här i Skandinavien i alla fall och ändå hamnar vi åter i det där resonemanget om ”vi och dom” och om empati och solidaritet med resten av planeten när det gäller detta också. Hur många av oss skulle inte glädjas åt om vi fick Medelhavsklimat på våra breddgrader? Hur många av oss skulle fortfarande glädjas åt en sådan klimatförändring om det drabbar andra platser med naturkatastrofer? (bara det inte drabbar Thailand eller något annat av våra favoritresmål)

Vi svenskar engagerade oss jättemycket i tsunamins offer och skänkte pengar till återuppbyggnaden, men till offren för jordbävningen på Haiti sex år senare, som faktiskt skördade fler offer än tsunamin, skänkte vi bara en femtedel så mycket. Var det för att så många av oss varit i Thailand på semester, ville åka tillbaka snart igen, var det för att haitier har mörkare hudfärg än thailändare eller var det något annat? Sveriges BNP var högre 2010 än 2004 så det handlar inte om att vi, generellt sett, hade mindre marginaler att ta av. Det finns säkert andra faktorer också som kan vara orsaken, men det är värt att fundera över. En ryggsäck med skolmaterial till en haitisk kille eller tjej kostar ungefär som en ask ”Alladin”-choklad (DN SvD GP).

Skolmaterial till en haitisk kille eller en ask ”Alladin”?

Snön Regnet faller och om det inte vore för att det stod i almanackan att det är 4:e söndagen i advent så skulle det kunna vara vilken höstdag som helst, men nästa vecka drar det ihop sig till dans kring granen eller vad det nu är allt ni gör när ni firar jul. Undertecknad ser fram emot att vara med barn och barnbarn på julafton och att vara ledig från arbetet några extra dagar. Men om det är för att det är jul, Ullambana Sutra, Eid ul-Fitr, Hōnen Matsuri eller ”Murmeldjursdagen” spelar egentligen mindre roll. Men jag tror ändå det finns ett värde i att vi människor har traditioner som vi tillsammans samlas runt och jag är glad så länge julen är en viktigare högtid än mellandagsrean.

Det är väldigt tveksamt om jag kommer att få ur mig något mer inlägg före jul så jag tänkte trots allt avsluta det här ”pekpinne-inlägget” med att önska alla mina läsare en mysig helg, helt oberoende av om ni är kristna, har en annan tro eller inte tillhör någon religion alls. Jag undrar om jag inte ska ta ett litet bibelcitat som avslutning i alla fall, det får bli från Lukas:6 vers 24-25, där skall Jesus, enligt Lukas då alltså, ha sagt: ”Men ve er som är rika, ni har fått ut er glädje. Ve er som är mätta nu, ni skall få hungra”. Det där lär han alltså ha sagt för över två tusen år sedan, men inte har vi sett så värst mycket av det där än.

”Merry Christmas”…..typ

****

PS: Det är sen kväll den 21/12, 2011. Statistiken säger att den här sidan nu har c:a 10.000 besök varje månad vilket är väldigt glädjande, men texterna kommenteras väldigt lite för att ha så många besökare. Några, trogna läsare skriver ofta eller alltid en liten rad, men alla ni andra….? Vad tycker ni? Finns det något värde i texterna? Är dom bra? Usla? Är dom intressanta, kul att läsa? Eller ska jag lägga ner helt?

Det vore så trevligt med lite ”feedback” då och då och då inte enbart från de färre än 0,5% av alla läsare som kommenterar. Ni som alltid, ofta eller ibland lämnar ett par rader som kommentar: ”I Love You”!  Hur ger man nu alla sina läsare en julklapp? Jag kan inte komma på något bättre just nu än att ge er låten ”Maybe Finland” med gruppen ”Snow & Voices” som jag själv just nu har i bakgrunden. God Jul alla!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Snön faller…

 1. Selma skriver:

  Min lilla familj är rätt gynnad trots min egen arbetslöshet. Vi gynnas av en borgerlig politik. Trots det kan jag liksom inte leva med mig själv om jag skulle agera politiskt utifrån min egen plånbok. Samhället är större än min plånbok.

 2. skvitt skriver:

  God jul och gott nytt år!
  /Skvitt

 3. Pingback: …och samtalet fortsätter! | Varghjärta

 4. kickie skriver:

  Hejsan!

  Jättefin blogg. Ett gott slut o gott nytt år.

  Ha de bra!

 5. Skaffaren skriver:

  Hej!
  Jag har upptäckt din blogg denna gröna söndagsmorgon.
  Den är mycket läsvärd och jag delar många av dina tankar.
  Nu ber jag att få önska ”God Fortsättning” och att du kommer att fortsätta blogga..

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Skaffaren”:
   Tack för visat intresse och för att du lämnade ett par rader. Har just varit inne kikat på din sida med stor behållning och det kommer jag att fortsätta med.

 6. Robert Trebor skriver:

  Läste noggrant din text i början där du skrev om hur pengar fördelas när köper CD-skiva i butik och sedan skumläste resten.

  Jag håller med att det är för många mellanhänder när det gäller distribution av media: film, musik och spel. De som har skapat verken får knappt några pengar: lagligt och olagligt.

  Hur ska en eller flera som skapar ett verk tjäna pengar idag? Lagen om upphovsrätt och patent måste ändras – lagen funkar inte då de med pengar har råd att köpa patent å upphovsrätt. Ja, i mina öron och ögon köper man patent, man skaffar inte patent.

  Angående om arbetslösheten bland unga i Sverige. Det kan vara bra att ni känner till att självmord bland unga har ökat markant: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/sjalvmord-okar-bland-unga-det-ar-ett-misslyckande-for-hela-samhallet-sager-forskaren-danuta-wass och att 250 000 unga lever i fattigdom i Sverige: http://www.expressen.se/kvp/250-000-unga-lever-i-fattigdom—i-sverige/ BNP ökar i Sverige, elände för unga ökar i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s