Vitt och brett

”White on white” konstverk av Kazimir Malevich, 1917 (MoMA)

The Museum of Modern Art i New York hänger den ryske konstnären Kazimir Malevich’s målning ”White on white” eller som den svenska titeln lyder ”Vit kvadrat på vit botten”. Jag minns att jag när jag  strax innan tonåren fick höra om tavlan tyckte det var något av det dummaste jag hört talas om. Till saken hör att mitt intresse för kultur vid den här tiden inskränkte sig till ”Fem-böckerna” av Enid Blyton och radioprogrammet Tio i topp. Enid Blytons böcker har förresten på senare år redigerats om och det brittiska förlaget har tagit bort de allra mest rasistiska och sexistiska formuleringarna i böckerna om ”niggers” och en massa annat. Ja ni ser hur min kulturella bakgrund ser ut.

Det där leder mig in på det där med en ”vit jul”. I år var det kanske färre än någonsin av oss som fick en riktigt vit jul. Det blir nog till att vänja sig, för om inte vi och resten av världen med råge överträffar de beslutade miljömålen så kommer vi att få färre och färre vita jular framöver. Nu är det ju inte vita jular klimatfrågan handlar om, utan om gigantiska naturkatastrofer i andra delar av världen. Många önskar sig trots allt en vit jul medan andra önskar sig ett ”vitt Sverige” eller allra helst en ”vit värld”, men då handlar det om vidrigare önskedrömmar än nederbörd i form av iskristaller och en julkorts-liknande verklighet utanför fönstret.

Ku Klux Klan dansar för en ”White christmas”

Det där är inga vanliga stjärngossar inte. Just den avarten av kristen, rabiat, rasistisk höger är ju tack och lov ganska svag hos oss och våra främlingsfientliga politiker tar garanterat avstånd från den sortens yttringar. Vilket inte är det samma som att i sitt hjärta hata liknande åsikter och Jesus som den jude han var hade sannolikt gripits, fängslats och gasats ihjäl av de tyska Nationalsocialisterna om han dykt upp på tysk mark under det tidiga 40-talet. I vår egen, av oss själva demokratiskt valda, riksdag sitter idag partiet Sverigedemokraterna med sina 20 mandat av totalt 349 och undertecknad tänker absolut inte  jämföra (sd) med det tyska  NSDAP, det är nämligen helt andra tider nu och helt andra tankar och idéer som råder.

Men enligt statsvetaren Öyvind Österud sade sig det tyska nazistpartiet i sitt uppbyggnadsskede ”vilja återupprätta en traditionell idyll…” och det tycker jag mig känna igen. I ”Mein Kampf”, kapitlet ”Folk & raser”, skriver Hitler:  ”Allt vad vi nu beundra här på jorden – vetenskap och konst, uppfinningar och tekniska underverk – har skapats av några få folk och ursprungligen av kanske en enda ras. Av den beror också hela vår kulturs bestånd medan riksdagsmannen Kent Ekeroth (sd) istället skriver: ”Sverige ser ut som det gör för att SVENSKAR byggt landet – inte araber, eller perser eller några andra. För då skulle det sett ut som i Iran eller Saudiarabien eller något annat av de misslyckade länderna. Jaha, ja.

En ”vit värld” i den bemärkelsen hoppas jag slippa, men det är helt upp till oss själva och då naturligtvis inte bara till oss som kallas ”vita” men är mer ”gris-skära”. Det hänger även på alla er andra, alla ni som inte liknar grisen lika mycket i hudfärg som vi och som kommer hit för att det ni kommer från är ett helvete på ett eller annat vis. Varken jag, vi, eller ni kan fixa till det där på egen hand, vi måste hjälpas åt, inte motarbeta varandra. För hela mänskligheten skull i vetskapen om att vi behöver varandra till 100 % om vi ska fixa till livet på den här planeten. Om inte för oss själva så för våra barn och barnbarn i framtiden.

Det är inte något med just tyskar som gör att dom skulle vara mer mottagliga för rasistiska idéer än andra. Precis som alltid annars är det helt andra saker än nationalitet som styr vad vi tycker och tänker. Marxismen bygger sin ideologi på motsättningen mellan samhällsklasser medan Nationalsocialismen bygger sin på motsättningen mellan nationaliteter. Ska vi inför det nya året enas om att våldtäktsmän från ”utlandet” är kriminella skitstövlar och att svenska hustrumisshandlare är kriminella skitstövlar och att båda skall straffas ordentligt för sina brott men att alla andra med samma ursprung, nationalitet, kultur, religion eller hudfärg näppeligen kan betraktas som medbrottslingar.

Det är bekvämt med syndabockar när allt inte blir som man vill och lögnaktiga påståenden som: ”kastar vi ut invandrarna skulle arbetslösheten försvinna”, ”dom flesta brott begås av invandrare” och annat är just skapande av syndabockar och dessa lögner är ofta lika svåra att ta död på som Tanngnjost och Tanngrisner, bockarna som drog Tors vagn och som slaktades varje kväll för att väckas till liv igen nästa dag. I Bibeln är den stackars geten också ofta just ”synda-bock”. Djävulen avbildas med horn och bockfot och Jesus talar om att ”skilja fåren från getterna” och Isidorus Hispalensis, spansk ärkebiskop på 600-talet, skrev att: ”Getabocken är ett liderligt och skamlöst djur, alltid brinnande efter samlag”. Jojo….det är den minsann inte ensam om.

I själva verket är just geten (Capra aegagrus hircus) ett alldeles fantastiskt djur som i åratal kan ge mjölk, ända upp till 3-4 liter per dag, och sedan både kött och skinn. Chèvre är dessutom en ljuvlig ost som vi laktosintoleranta kan unna oss. Skulle ni händelsevis ha två hundralappar kvar efter mellandagsrean och inte vet vad ni skall göra med dom så föreslår jag att ni köper en get via Action Aid, det skulle vara raka motsatsen till en syndabock det. Jag begriper inte riktigt själv hur texten, som skulle handla om vitt, hamnade här bland getter, men det gör väl inget och det finns ju getter som är helt vita och helt ”off season” är det ju inte heller med tanke på alla julbockar vi har uppe i dag.

Bääää…

Prefixet ”vit” används i de mest skilda sammanhang, tennis kallas ”den vita sporten”, en veckas uppehåll från alkohol kallas ”vit vecka”, flickor som är oskuld (?!) när dom gifter sig bär vit brudklänning, i tidiga western-filmer hade ”goda” revolvermän vit hatt och idag kallas ”goda” data-hackers för ”white hats”, ”Vita rosen” var en tysk motståndsrörelse mot nazismen m.m. Vitt, eller egentligen vitt ljus, är ju summan av alla färger det mänskliga ögat kan uppfatta och sålunda en kombination av alla färger. I vissa tvättmedel används ”optiska vitmedel” som egentligen inte är något annat än ett fluorescerande ämne som lurar ögat att tvätten är vitare än den verkligen är. Vi människor är alltid pigga på att lura oss själva.

Snart kliver vi in i ett helt nytt år och om vi tänker oss det nya året som ett helt oskrivet blad, ett vitt om ni vill det, så innebär det ju faktiskt att vi kan fylla detta nya år med precis vad vi vill. 2012 har aldrig funnits tidigare och ingen har varit där före oss klafsat runt och skitat ner med en massa dumheter och skit. Det är helt upp till oss själva att fylla nästa år med vad vi vill, eller snarare med vad vi kan, alla har ju trots allt inte samma förutsättningar att påverka sin framtid. Men inom de gränser som sätts av våra helt olika ekonomiska, fysiska, psykiska och andra yttre ramar kan vi göra 2012 till vad vi vill. Ska vi ta och prova något riktigt bra under 2012, för omväxlings skull?

PS: eventuella kommentarer från troll och andra med rasistiska åsikter raderas snabbt och glatt, bara så ni vet. Ungefär som Voltair tycker jag alla skall ha rätt att tycka vad dom vill, även ha åsikter jag själv avskyr, men så länge det existerar andra forum för dessa kommer aldrig den här sidan att vara vidöppen för den sortens åsikter och kommentarer. Läs reglerna för kommentarer för mer information..

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vitt och brett

 1. Ylva skriver:

  Något riktigt bra säger du? Har ju några tankar, kanske dags för lite action, så sant så sant. Vilken blir din riktigt bra grej?

 2. Selma skriver:

  Ja, och vi vita människor är ju mer skära i olika nyanser.

 3. Bara Jag skriver:

  Oh, klappar händerna i förtjusning över den röda tråden i den i övrigt rätt vita texten 🙂 Som alltid mycket tänkvärda ord som på många sätt träffar rätt i just mitt sinne och tankevärld. Metaforen att 2012 är ett nytt, rent, orört ”territorium” känns tilltalande – och trots att det år som går mot sitt slut har varit helt fantastiskt på många plan i mitt eget liv har jag en förhoppning om att kommande år blir minst lika underbart! Förhoppningen är också att vi alla ser möjligheterna som ligger inom räckhåll – bara vi vågar agera. Under ytan är vi lika – vi har alla drömmar, vi har alla sorger, vi har alla styrkor. Tillsammans når vi längre…

  Önskar dig ett fantastiskt gott nytt år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s