Pang-pang…du är död

När undertecknad just lärt sig läsa så var den första ”riktiga” bok, en utan bilder alltså, som jag lyckades ta mig igenom en bok som jag fick när jag var sju och som hette ”Hoppentott i Vänliga skogen”. Trots att jag har ett minne som ibland kan vara nästan besvärande detaljrikt, minns jag inte mer av den än att den handlade om djur i en skog och att ”huvudpersonen” var en liten modig hund som hette ”Luff”. Men hallå…..jag var sju år och det var femtio år sedan. Ibland tänker jag att det mycket väl kan ha varit just där och just då som mitt kultur- och mitt natur-intresse föddes.

Jag lovar, det var ett intellektuellt maratonlopp av bokstäver och ord att ta sig igenom för en liten parvel som just lärt sig koppla ihop bokstäver till ord och meningar. Men när jag till slut slog igen min första lästa bok var det med fascination över alla världar, öden, tankar och känsloupplevelser som kunde bildas av bokstavskombinationer. Innan dess så hade jag inte kommit mycket djupare i mitt läsande än till att, varje vecka, stavat mig igenom den lilla serietidningen ”Prärie-serier”, en tidning i knappt en tredjedels A4-format om en viss Davy Crockett och hans fräkniga lilla kompis ”Coco”.

”Prärie Serier”. Observera priset: 35 öre

Flera år senare fick jag lära mig att Davy Crockett var en verklig person med väldigt lite, eller faktiskt inget alls, gemensamt med seriens. Men såväl min tecknade hjälte som verklighetens Davy Crockett hade en ”Bowie-kniv”. En jaktkniv med fasat blad som fått sitt namn av Jim Bowie, som precis som Crockett stupade i slaget om Alamo. Det var krig mot den mexikanska armén, ledd av en general med samma namn som en del av Östergötlands skärgård, ”Santa Anna”. Nåväl, i många år önskade jag mig en sådan där ”Bowie-kniv”, men det dröjde 7-8 år till innan jag hade förhandlat upp nivån på och lyckats spara veckopengar länge nog. Detta är det närmaste jag någonsin kommit att vilja ha ett vapen.

Idag framstår det som en självbiografisk gåta varför just en stor kniv var en viktig sak för denna barnsliga version av mig själv. Jag behövde den inte och vet inte vad jag skulle ha den till. Dessutom bodde jag vid den tiden i centrala Göteborg där stora knivar hade ett avsevärt mindre affektionsvärde än den senaste singeln med The Beatles, en tuff cykel eller en fotbollströja i IFK Göteborgs, GAIS eller ÖIS färger. Vid den tiden var det inget brott att bära kniv offentligt, så jag flängde runt med den överallt, men hade aldrig kunnat använda den mot något levande, inte ens en gråsugga. Jag har aldrig varit en sådan där ”vapen-typ”.

Exempel på vapentyp i händerna på ”vapen-typ”

Idag är det förbjude att bära runt på knivar andra vapen hur som helst. Väldigt få kan nämligen undgå att se sambandet mellan antalet vapen på gator och torg och antalet knivdåd och skottlossningar. Med samma resonemang kommer man enkelt fram till slutsatsen att ju fler vapen som florerar i världen, desto fler människor utsätts för skador från och dödas av dessa vapen. Man behöver heller inte vara en Einstein för att begripa att ökad produktion och ökad försäljning av vapen innebär att fler människor dödas. Inte färre (DN). Sverige har en framstående vapenindustri, men vi har inte behov av alla vapen vi producerar. Därför förser vi även andra länder. Det sägs ha med handelsbalans, exportekonomi och nationalekonomi att göra.

Vi har ”inte råd” att producera jaktplan, bomber och trampminor för ”eget behov” (om detta är ett problem eller inte beror lite på hur viktigt man tycker krig är). Det skall villigt erkännas att undertecknad, med näbbar och klor (och vapen), skulle försvara sig själv, sina närmaste och andra, helt uppenbart oskyldiga, varelser som hotades av fientliga angrepp. Om det så är otäcka främlingar eller otäcka inhemska främlingsfientliga. Men utveckling, produktion och distribution av dödsbringande saker är verkligen inte min grej. Regeringen, med utrikesministern i spetsen, stöder ett USA-förslag om att inte totalförbjuda klusterbomber tillverkade efter 1980 (?!). Tror ni mig inte så lyssna här på Bildt från förra året. Regeringen är inte heller min grej.

Jag fick en bok, han fick kroppen full med kluster. Tack Sverige m.fl. länder

Idag avgick Sten Tolgfors som försvarsminister (DN DN SvD GP). Enligt uppgift ints för att han godkänt och ljugit om att Sverige, via hemliga bulvaner och andra skumrask-abbrovinker (SvD svt), skulle bygga en vapenfabrik åt diktaturen Saudi-Arabien. (DN) Utan för att han var ”färdig med sin omstrukturering av det svenska försvaret”. Alla som köper den förklaringen får en t-shirt med texten ”Jag tror på regeringen”. Hela affären stinker som röven på en magsjuk flodhäst men Tolgfors får beröm av Fredrik Reinfeldt (exp)och (det kan vi vara övertygade om) en välavlönad reträttpost långt från sina egna skandaler (DN AB) Carl Bildt säger ingenting. Locket på och en eller annan godispåse till medborgarna så är det hela snart glömt.

Nu ska ingen förledas att tro att smutsiga vapenaffärer är ett påfund av Alliansen. Med lite kunskap om den svenska 1900-talshistorien vet man att det även under socialdemokratiska regeringar förekommit svenska vapenaffärer av mörkade och moralsvajigt slag. Boforsaffären och Robot 70-affären är bara några. Dessutom verkar nye partiledningen för (s) inte vara negativ till svensk vapenproduktion eller försäljningen av densamma. Såväl Stefan Löfvén som Urban Ahlin säger t.o.m. att Sverige måste vara ”öppet för vapenexport till diktaturer” (svt SvD AB). Är det inte fascinerande att Stefan Löfven lyckats lyfta sitt parti, utan att komma med en enda förändring av politiken? Det känns lite som att om man byter omslag på en usel bok så blir den plötsligt jättebra (DN).

Vad handlar den nya boken om?

Nej vet ni vad, det är alldeles för mycket och alldeles för många av oss som är genomsyrade av hundratusentals år av rädsla för ”de andra”, dom som vill oss illa, dom som inte är ”som vi”. Vad det är hos ”dom andra” som inte är ”som vi” har jag aldrig riktigt begripit. Kommunikationen mellan människor är ofta som ett mobiltelefonnät med dålig täckning: ”scrchhhh….jag hör inte….scrccchh….vaddå sa du?……det är visst dålig mottagning….scrccchhh”. Förstå mig rätt, jag vet att det finns människor som inte vill alla andra gott och att det finns dom som vill andra riktigt illa. På båda sidor av stridslinjen. Men dom ska inte få skrämma oss. Inte skrämma oss att bomba och skjuta och inte skrämma oss att hata.

Jag vill vara med de som anstränger sig för att förstå rösterna från andra sidan stridslinjen. På båda sidor om gränsen finns nämligen människor som älskar att gå barfota i vattenbrynet en sensommar eller sitta med sin älskade och se solen gå ner bortom havet eller bortom öknen. Människor som fylls av obeskrivlig lycka av att se sina barn ta sina första steg och som känner obeskrivlig sorg över förlusten av en älskad vän. Människor som skrattar på samma vis som vi, gråter på samma vis, älskar på samma vis. Älskar livet, älskar varandra och älskar musik. Jag slutar med ett klipp med en judisk-arabisk konstellation som framför en sång tillsammans på arabiska och hebreiska. Det mina vänner är i alla fall lite hoppingivande.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Pang-pang…du är död

 1. komigenuva skriver:

  S är inte längre S utan M. Och S/M-politiken som förs är ju KORRUMPERAD. Den som framför allt såg till att Juholt avsattes är Göran Persson, och han arbetar som LOBBYIST åt det moderata regeringskansliet via JKL, dessutom enligt Svenska Freds arbetat oerhört välavlönat som ”vapenlobbyist”. Samma vecka som Håkan Juholt sa klart och tydligt nej till Europakten, så gick Göran Persson (M via JKL) och Erik Åsbrink (Goldman Sachs) ut på bred front i media och propagerade för ett ja till både Europakten och euron, som svenska folket sagt klart och tydligt nej till i folkomröstning 2003 och 9 av 10 svenskar dags dato är emot, för den stryper ekonomin och skapar massarbetslöshet. När Europafacket säger Nej till Europakten så säger Löfvén, Göran Persson (=S=M) ja. Det är korrupt hela styret. Valrörelsen 2010 var dessutom Prime-riggad. När ska dessa affärer tillsammans med Saudiaffären genomlysas och politiskt ansvar utkrävas? Aldrig? Görs inte detta bevisas att Sverige inte längre är en demokrati. Hur ratificeringen av Lissabonfördraget gick till – utan offentlig debatt och kritisk genomlysning – är ytterligare ett lysande exempel på hur demokratin avskaffats. S är synonymt med M och har varit länge. Ledargarnityret är korrupt sedan Palmemordet. Och så länge medlemmarna och gräsrötterna låter det ske kommer S fortsätta vara synonymt med M. En sådan person som Göran Persson hör hemma hos Moderaterna, det är de som avlönar honom.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Komigenuva”:

   Nej det är inte lätt att veta vad som egentligen döljer sig bakom alla de olika partibeteckningarna, men nog är det mycket som döljer sig där. Och som helst vill fortsätta att vara dolt för oss väljare, som de facto är deras uppdragsgivare.
   En sak som i alla fall definitivt kan konstateras är att om man på ett eller annat vis har fått makt och har möjligheten att förändra, så ligger det oftast närmast tillhands att använda denna makt till att förändra sin egen situation till det (ännu) bättre än att använda makten till att förbättra för de som behöver förbättringar mest.

 2. Selma skriver:

  Det är tur att det finns lite hopp här och där. Att Carl Bildt sitter kvar är märkligt men han verkar rejält teflonbehandlad.

 3. Krönikören skriver:

  Vapen ja. Har precis börjat fundera på att skriva om det. Jag har inte helt följt med i Saudiaffären, men vad jag förstår så var det S som inledde affären för några år sedan, när Mona var the boss. Så de är nog lika goda kålsupare allihopa. Tolgfors patetiska tal, där han använde sina barn som ursäkt för sin avgång var sååå lågt.

  Kul att du har piggat på dig 🙂

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”Krönikören”:
   Visst är det så, kålsupare allihop. Det är ett otyg att Sverige skall sälja vapen överhuvudtaget, vapen är dåliga saker. Att sedan göra det till hårda diktatorer är ännu värre. Å ena sidan vill vi att folk skall kämpa för att få demokratier i sina länder, men samtidigt säljer vi vapen till diktaturerna så dom kan skjuta ihjäl alla som reser sig mot diktaturerna. Fy skäms.
   Det här har absolut pågått betydligt längre än den här regeringen har haft makten och enligt (s) lär det ju inte bli ändring om dom kommer tillbaka heller.

   Vi kanske skulle sälja gifter som är förbjudna hos oss och som vi inte kan använda längre och gamla utgångna eller förbjudna läkemedel och jag vet inte vad. Det finns säkert köpare både här och där.

   • Lennart Gustavsson skriver:

    Nu får det väll vara nog med era påhopp på regeringen Det var väll grå sossarna som skrev på avtalet förs. Varför skyller ni på andra Ni är ju dom största bovarna

   • peterlarson skriver:

    Svar till Lennart Gustavsson:
    För det första får du gärna kalla mig du istället för att klumpa ihop mig med någon grupp och skriva ”era påhopp”. ”varför skyller ni” och ”ni är ju dom största bovarna”. Jag har lite svårt att begripa vilka dess ”vi” är som jag klumpas ihop med. Kan det vara ”vi” som inte tycker att det är helt solklart att Sverige skall exportera vapenteknologi till en av världens hårdaste diktaturer och mest konservativa regeringar i världen?
    I så fall är jag stolt över att höra till dessa ”vi”.

    För övrigt reagerade jag först lite på alla skrivfel du lyckat klämma in på så få rader, men bestämde mig för att: ”äsch, sånt händer, man trycker lite för många gånger på några tangenter och glömmer att trycka på några andra, no big deal”.
    Men när jag sedan konstaterar att du inte lyckats läsa hela min text, alternativt inte förstår det du läser, och inte upptäcker att jag tydligt tar upp att socialdemokraterna är lika goda kålsupare i denna vapenbyk, då är det uppenbart att det handlar om andra saker än feltryck på tangentbordet.

    Läs gärna mina texter, men försök att läsa allt och försök att göra någon liten enkel analys av innehållet innan du kommenterar nästa gång. Alla som vill kan nämligen läsa dina kommentarer och man vet aldrig vad dom drar för slutsatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s