Kärnfritt

Olivträdet i ”Anos Vouves” på Kreta, över 2.000 år gammalt

Under ett vinterhalvår som det nyss avklarade har undertecknad knep för att hålla minnet av sommaren vid liv. Att titta på bilder från svunna sommardagar, i Sverige eller någon annanstans, eller att äta något som är förknippat med sol och värme, som smultron, eller oliver. Just smaken av oliver triggar minnen av medelhav, grekiska nätter, cikador, doft av rosmarin och oftast flyktiga, men outplånliga minnen av sommarkyssar. Det fungerar däremot inte med de där skokräms-svarta, urkärnade lågpris-oliverna som, om dom nu smakar något överhuvudtaget, smakar som våt wellpapp. Att dessa meningslösa ”svarta” oliver i själva verket är gröna oliver som först badats i lut, oxiderats och behandlats med järnglukonat för att bli svarta kan ju radera vilket mänskligt minneskort som helst.

I den lilla byn Ano Vouves på Kreta står ett olivträd som lär vara mellan 2-3.000 år gammalt och det ger ju ett visst perspektiv på det här med livslängd och ålder. Jämfört med detta träd har man inte så mycket att komma med, trots att man, som jag redan hade fyllt femton år när Sverige fick mer än en enda tv-kanal och dittills nöjt mig, först med barnprogram som ”Humle och Dumle”, ”Andy Pandy” och den första julkalendern som sändes i tv, ”Titteliture” och senare med grymma serier som ”Kullamannen” med bl.a. min barndomsförälskelse Maria Lindberg som ”Marianne”. Alla ni som minns något eller några av dessa program torde väl vara, om inte jämngamla med mig, så i alla fall generationskamrater. Hej på er.

Maria Lindberg och Staffan Hallerstam i ”Kullamannen” 1967

Men en fredagskväll framför tv vid den här tiden var inte alltid var upplagd för s.k. fredagsmys med chips och liknande och det är kanske inte så så underligt när man ser den här tv-tablån från 1961. Inga program alls mellan 16.30 och 20.00 alltså och trots att ”Estrella” började tillverkningen av svenska potatischips redan 1957 så dök inga sådana upp i mitt barndomshem förrän långt senare. Där fick man istället russin som fredags-tilltugg och det var väl egentligen bra mycket bättre, bortsett från det något tveksamma i att höja en sjuårings blodsockernivå just innan läggdags.

De enda russin som gällde var de med ”tanten” på paketen. Tanten på paketet hette i verkligheten Lorraine Collet Petersen och har i olika versioner funnits på russinpaket sedan 1916. Det får väl anses som ett av de starkaste varumärken som skapats, för inte ens idag, drygt hundra år senare har det berömda russinodlar-kooperativet ”Sun-Maid” i Kingsburg i Californien ångrat att man valde en bild av en kvinna i röd hätta och famnen full av solmogna vindruvor som sitt varumärke. Att man idag har en läskig, dator-animerad version av Lorraine på paketen får väl skyllas på dagens förvridna skönhetsideal

Verklighetens Lorraine Collet Petersen  och russinpaketets version 1916

Men hur det nu än är med det där så har jag än idag problem med det där att russinen är ”seedless” eller på svenska ”kärnfria”. Det där är väl höjden av oxymoron? Enligt trovärdiga källor på nätet så är definitionen på frukt: ”Den del av en växt som innehåller frön för växtens fortplantning”. Med andra ord är det just fröna eller ”kärnorna” som gör frukten till frukt. Så vad är då kärnfria frukter? Tala om trixande med det ekologiska systemet? Det är ju en sak om man pillar ut kärnorna ur vissa oliver (bara man inte sen lägger dessa i lut och järnglukonat m.m.) men om man manipulerar växter så att dom inte kan fortplanta sig så tar man alltså samtidigt bort fruktens hela existensberättigande.

Det är inte bara druvor/russin som finns i kärnfri form, ofta för att vi ska kunna äta dom snabbt och utan eftertanke. Andra exempel är vissa apelsiner och många andra citrusfrukter som t.ex. clementiner, citroner, satsumas, lime och bananer. Ja nu är ju bananen inte en frukt utan en ört, men i alla fall. Vad är nästa steg, att manipulera fram benfria fiskar? Nu har undertecknad väldigt vaga kunskaper i botanik så här kan jag mycket väl vara ute på djupt vatten eller på tunn is eller vad nu heter, men inte känns det helt rätt inte. En sak är i alla fall helt säker och det är att vattenmeloner utan kärnor inte alls är lika roliga att äta och dessutom tycker jag dom ser väldigt konstiga ut utan sina kärnor:

Saftiga men konstiga meloner

I Goetes ”Faust” finns ett avsnitt där Faust är på påskpromenad och möter en svart pudel som springer i cirklar runt honom. Hela tiden springer den envisa hunden i mindre och mindre cirklar och Faust tar slutligen med sig den lilla pudeln hem, men där förvandlas jycken till djävulen själv i Mefistofeles gestalt och Faust utropar ”Das also war des Pudels Kern!” (Det var alltså pudelns kärna!) Men trots dessa bevingade ord från denna tyske författargigant kan vi säkert vara överens om att såväl pudlar som andra hundar är kärnfria. För övrigt är snart hela Tyskland kärnfritt, eller i alla fall kärnkraftsfritt och det är antagligen det mest positiva beslut en tysk regering någonsin tagit, möjligen i konkurrens med att öppna Berlinmuren(SvD The Economist)

Den här gigantiska omställningen till förnybar energi, i ett av världens mest industrialiserade länder, betyder enormt mycket för utvecklingen av alternativ energi (DN). Redan har det inneburit tio-tusentals nya arbetstillfällen och med en så stor marknad så kommer företagen att satsa sin forskning på att utveckla fler, bättre, billigare och mer effektiva sätt att förse Tyskland med energi från annat än kärnkraft. Framtiden kommer att vara oerhört tacksamma över att inte behöva ärva en massa utbränt kärnbränsle. Men här i Sverige har vi inte fattat och nu när även socialdemokraterna fått en kärnkraftsvänlig partiledare i Stefan Löfvén så lär vi halka efter rejält.

Om man vill ha minst tre taklampor kan man inte avveckla kärnkraften

Förutom att en hel drös ”nät-troll” och andra, helt seriösa kärnkraftsivrare, sannolikt och som vanligt kommer att protestera mot undertecknads inställning i frågan och hävda dumheter som att jag ”vill att vi ska frysa ihjäl, avstå från alla bekvämligheter och all form av mänsklig utveckling” och detta trots att Australien, Österrike, Danmark, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal, Israel, Italien, Malaysia, Nya Zeeland, Norge, Venezuela och andra, visserligen av olika anledningar (ok, en del ganska svajiga sådana) klarar sig utmärkt utan kärnkraft och både Schweiz och Tyskland nu har beslutat att avveckla all sin kärnkraft.

Några andra kommer kanske att påpeka att det, i vetenskaplig mening, inte finns någonting som är ”kärnfritt” eftersom allt består av atomer och alla atomer har en kärna och det är naturligtvis riktigt och någon annan kanske istället tänker på hur man tillverkar smör. Själv kan jag i alla fall  inte sluta tänka på att man så totalt kan misshandla oliver till den grad att de inte smakar annat än blöt wellpapp och inte inte skapar en enda minnesbild av en kväll vid ett bord på en restaurang vid Medelhavet, med eller utan ett glas ouzo, med eller utan en kvinna på andra sidan bordet. Det är nämligen exakt en sådan minnesbild undertecknad behöver just nu, en gråkall regnig dag som den här.

Namnet på den här tavernan, på Folegandros, har ingenting med det kritiska läget i Grekland att göra, ”O Kritikos” betyder helt enkelt ”Kretensaren”.

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kärnfritt

 1. Krönikören skriver:

  Vilket kärnfullt inlägg! En ny tanke där med kärnlösa vindruvor, som jag hittills tyckt har varit bra. Men säkert så säljer de bättre nu.

  Ja, heja Tysklands beslut. Önskar att flera följer och det snabbt. Det gör väl inget om du befinner dig på djupt vattten, för du är väl dykare? 😉

  Jag kommer ihåg Humle och Dumle och Kullamannen! Hej på dig.

 2. jeppen skriver:

  1992 var Frankrike klart med omställning från fossil el till kärnkraft. Tyskland och Danmark försökte gå en annan väg, till enorm kostnad, och kämpar fortfarande, 20 år senare. Därför är de fortfarande kolkraftsländer i grunden, och kommer fortfarande vara det om ytterligare 20 år, år 2042.

  Förresten, att skapa jobb som inte skapar mervärde är dåligt. Vårt välstånd kommer från motsatsen, nämligen rationaliseringar som frigör arbetskraft till att tillföra nytt värde på andra områden. När Tyskland pratar om hundratusentals nya jobb så ska det förstås som att de förstör arbetstillfällen, dvs de suger upp personal från övriga ekonomin för att fylla upp en sektor som blir mindre effektiv och inte producerar något mer.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”jeppen”:
   Japan valde också väg och får därför dras med radioaktiva utsläpp, städer som är obeboeliga, cancer och genetiska påverkningar av människor bra mycket längre än till 2042.

   Dessutom har jag väldigt svårt att begripa din definition av ”arbete som skapar mervärde” och varför arbete med framställning av vindkraftverk, solpaneler, vågkraftverk och den teknik och det råmaterial och allt annat som behövs för att ersätta den tyska kärnkraften inte skulle vara arbete som skapar mervärde. Läs gärna vad Tysk-Svenska Handelskammaren skriver här: http://www.handelskammer.se/nyheter/svenska-foretag-positiva-till-tyskt-karnkraftsstopp Bl.a. ABB och Alfa Laval är alltså helt klart mycket positiva till vad den tyska omställningen kommer att innebära för deras verksamhet. Det skulle förvåna mycket om ABB, Alfa Laval och andra företag vore så positiva om det handlade om arbeten som ”inte skapar mervärde”. Jag är, som sagt, å andra sidan inte helt säker på vad din definition av ”mervärde” är. Är det den klassiska marxistiska definitionen: P-V1-V2-P‘, där P köper råvaror, maskiner, arbetskraft V1, producerar nya varor V2, säljer dem och kapitalet både återfår och utökar sitt värde. Eller utgår du från något annat?

   Personligen tycker jag dessutom, förutom att jag är helt övertygad om att den tyska omställningen kommer att generera arbete och mervärde, att det finns ett enormt ”mervärde” i att inte riskera kärnkraftskatastrofer, inte behöva gömma radioaktivt avfall i underjorden i 100.000-tals år och hela tiden oroa sig för att det kan läcka ut och allvarligt skada människor, djur och hela existensen som vi känner den.

 3. Selma skriver:

  Nog har vovven här en kärna. En god och bra kärna omgiven av odygdspåse i stort format.

  Och det där med arbete, är det inte snart dags att vi chillar lite och njuter av alla rationaliseringar i form av kortare arbetstid?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s