Från ost till sydväst

”Salame di Felino”

I den lilla italienska byn Felino i den italienska provinsen Parma har man ”i evigheter” tillverkat den alldeles utsökt goda salamin som bär byns namn ”Salame di Felino” och från samma region kommer dessutom både Parma-skinka och den äkta parmesanen ”Parmigiano-Reggiano”. Alla dessa tre delikatesser har förärats beteckningen: ”Av EU namnskyddat livsmedel” vilket innebär att för att få bära namnet måste produkten vara tillverkad på en viss plats och enligt ett visst recept. Här i Sverige har vi också lyckats få med en knapp handfull livsmedel på samma exklusiva lista som den italienska delikatess-korven, parmaskinkan och den äkta parmesan-osten, nämligen vår Hushållsost och vår Falukorv (!?)

Utan att förringa dessa, två av våra kanske vanligaste vardagslivsmedel, kan vi väl ändå vara överens om att utan influenser från andra kulturer så vore livet bra mycket tråkigare, inte minst på matfronten. Eller vad säger folket inom SD som tycks vara livrädda för att ”vårt svenska kulturarv” skall ”besudlas” av icke-svenska seder och företeelser? Nåväl, nu är det snart dags för en av våra mest ursvenska högtider, midsommar, och många av oss kommer att samlas med vänner och bekanta, äta sill och färskpotatis och dricka oss berusade (eller mer) och enligt svensk tradition skutta runt som ”små grodor”, ”sju vackra flickor”och ”musikanter från Skaraborg”:

Jo jag tackar jag, svensk kultur. Det finns så mycket svensk kultur att vårda, bevara och vidareutveckla och det finns så mycket skitkultur, såväl svensk som icke-svensk, men att det skulle vara värt att bevara enbart därför att det är svenskt är naturligtvis, precis som att något skulle vara bättre för att det inte är det, bara dumheter. ”Strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllene dosor och rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor” skrev Gustaf Fröding i dikten ”Idealism och realism” (1894). Fröding är absolut väl värd att bevara och läsa, liksom, bara som ett exempel, poeten Mawlānā Jalāl-ad-Dīn Muhammad Rūmī  som bl.a. skrivit: ”Din uppgift är inte i första hand att söka kärleken, utan att söka, hitta och riva alla de hinder inom dig själv som du har byggt mot den”

Inskränkthet och protektionism har inte utvecklat en enda kultur genom historien. I SD:s partiprogram står: ”Vi anser att de värderingar som råder i det traditionella Sverige är sympatiska och värda att bevara. Vi menar att en del värderingar som kommer in i landet och ges stort utrymme i och med att vi ska vara ett mångkulturellt samhälle hotar att få en splittrande effekt för samhället”. Små grodor, hushållsost och falukorv skall minsann inte blandas upp med utländska saker som salami, tacos, kåldolmar, tango, rumba och tarantella för då blir bara det i förlängningen bara splittring, arbetslöshet, kaos, terrorism, kvinnoförtryck och gud-vet-vad. Tro det den som vill.

Italienskor dansar tarantella på en målning av Apollon Mokritsky, 1846

Det pågår en massa snack om vad som är ”svenskt”, ”svensk kultur” och ”svenska traditioner”. Ärligt talat, är det någon som fortfarande och på fullaste allvar hävdar att det finns något så typiskt svenskt att det inte, på något vis, har influerats av andra kulturer och om man nu skulle hitta något sådant, hävdar att det är det bästa vi har? Själv försöker jag med ”gammelsvenska grundbultar” som potatis, dansen ”polska” och med potta, men inget av dessa visar sig vid närmare kontroll ha svenskt ursprung. Nej vet ni vad, alla ni som grymtar när vi vinner Eurovision Song Contest tack vare en tjej som inte är blond som en svensk drottning (huh…?!) eller när Babak Najafi får Guldbagge för bästa svenska film (”Sebbe” 2010), det är inte och kommer aldrig att vara hotet från andra kulturer som är det stora problemet för svensk kultur.

Av de som bor i New York är 36% födda utanför USA och staden består av närmare 190 olika nationaliteter. Men det är knappast det som är den stadens största problem, utan istället en av orsakerna till att staden är så otroligt levande och att mycket av det vi här hemma är så villiga att ta till oss som ”det som gäller” kommer just från den staden. I Kina bor fler än 100 miljoner som har en annan kultur eller nationalitet än den vanligaste, Han-kulturen, men det är knappast det landets största problem. När jag levde i Kina insåg jag snart att jag hade mycket mer kulturell gemenskap med vissa kineser än jag hade med många svenskar. ”It’s not enough to think outside the box, we have to get rid of the box” har någon sagt, jag minns inte vem det var, men klokt sagt är det.

Inom en vecka inträffar sommarsolståndet då natten är kortare än det Anglo-Zanzibariska kriget och två veckor senare befinner sig vår lilla planet i ”Aphelium” d.v.s. allra längst bort från solen på hela året, trots att man skulle tro att detta skulle inträffa under vintern. Mellan dessa astronomiska tilldragelser är det dags att ”maja” stången. Det gammalsvenska ordet för att klä något med blommor och blad, ”maja”, är även ett kvinnonamn som har burits av många: ”Maja Gräddnos” i Gösta Knutssons böcker, städerskan Maja Ekelöf som för 42 år sedan skrev boken ”Rapport från en skurhink” om livet för en ensamstående mor i de lägsta samhällsklasserna. Läser man boken idag ser man hur förskräckande lite som förändrats för människor i hennes situation. En annan Maja är den äldsta av Plejaderna i den grekiska mytologin, en soppa av myter som nästan är värre än den soppa som dagens greker tvingas simma omkring i.

Den grekiska mytologin är helt smockfull av otrogna gudar och gudinnor, äktenskapsbrott och fult trixande gudar och halvgudar. Plejaderna, dessa sju ”gudomliga” systrar fick barn med såväl guden Zeus som med Poseidon och blev enligt en myt jagade av Orion, som själv var son till Poseidon, så Plejaderna bad om att få förvandlas till duvor och sedan till stjärnor. Stjärnor blev det visst till sist av de flesta i den grekiska mytologin. Duva hette just ”pelejades” på klassisk grekiska. Idag säger grekerna ”peristéri” när dom skall säga ”duva” om dom nu har tid att prata om fåglar. Den vita duvan brukar ju användas som symbol för fred men undertecknad tycker att det skulle vara mer effektivt att använda ”Luzon duvan” (Gallicolumba luzonica) som fredssymbol eftersom den ser ut som den blöder från ett skott mitt i hjärtat.

”Luzon-duva” (Gallicolumba luzonica)

Det där blev ett stickspår må jag säga, men om vi försöker leta oss tillbaka till midsommar och majandet av midsommarstången så får jag nog erkänna att jag länge tyckt att just midsommar och nyårsafton är de helger som är mest värda att celebrera, inte bara för att dom är icke-religiösa i vanlig mening utan därför att nyårsafton alltid känts som starten på något nytt och åtminstone borde vara ett avstamp för att vi anstränger oss för att göra det kommande året ännu bättre än det förra och midsommar för att det är så obeskrivligt vackert i naturen och för att det är en hyllning till hela denna natur och dess inneboende kraft och energi.

Ljuset betyder mycket för att göra midsommarafton fantastisk och vädret har även det ett finger med i spelet. Blir det en av dessa sagolikt underbara sommarnätter när kärleken till livet och till naturen kan nå magiska höjder och vi män aldrig vill att kvinnorna skall gå och lägga sig på de blommor dom lagt under huvudkudden. Men blir det nu trots allt en eller annan regnskur så är det inget skäl att inte hylla naturen, utan då är mitt tips att vi sätter på oss färglada regnkläder och en färgglad sydväst och dansar oss midsommarlyckliga ändå. Kanske också att ni kvinnor byter ut blommorna i sängen mot en människa. En som dansat tappert med regnrock och sydväst i det eventuella regn som vi trots allt hoppas slippa. Trevlig midsommar!

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Från ost till sydväst

 1. bograhn skriver:

  Skriv en likadan bloggpost om kurderna, egyptierna eller kanske fransmännen. Nej, det går inte. För dom HAR ju en kultur som är given och som inte kan eller skall ifrågasättas. Det finns kanske några kurder, egyptier eller fransmän som gör det. Men dom är betydligt färre än de som gör som du. Jag träffar många med invandrarbakgrund och en av de saker vi pratar om återkommande är just såna som du. De jag känner från andra länder förstår inte hur vi kan vara så ickenationalistiska och dra blad för blad ut vår egen kulturhistoria. Alla andra länder och folk har kultur men inte vi i Sverige. Vi skall tydligen skämmas. Nej, jag är inte medlem i SD men på den punkten tycker jag att de har mer rätt inställning i grunden. Jag tror inte heller på det multikulturella samhället.
  Det finns tillräckligt med bevis för det utan att man behöver vara varken främlingsfientlig eller rasistisk.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”bograhn”:
   En viktig del av ett lands kultur är att kunna läsa en text på landets språk. Antingen har jag problem med detta eller så har du det.
   Exakt var i mitt inlägg skriver jag att vi skall skämmas för det fina i vår svenska kultur? Jag tycker mig istället se att jag bl.a. skrivit: ”Det finns så mycket svensk kultur att vårda, bevara och vidareutveckla”.

   Att sedan, som du, hävda att man inte tror på det ”multikulturella samhället” är detsamma som att säga att man inte tror på New York, London, Paris eller för delen Sverige då alla dessa, mer eller mindre, är ”multikulturella samhällen. Jag är i alla fall väldigt glad att vi, under hela historien har tagit till oss idéer och kunskap och påverkats av andra kulturer eftersom vi t.ex. annars inte hade haft ett sätt att skriva siffror. För att inte tala om vilket smalt utbud vi haft inom musik, film, litteratur, mat, kläder, tv-program.
   Den religion som är den som svenskar oftast bekänner sig till, kristendomen, den är så vitt jag begriper inte heller ett svenskt påfund och för att anknyta till den falukorv jag tar upp i inlägget så var det tyskarna som lärde oss att tillverka denna. Men tyskar räknas antagligen inte, dom är ju nästan som vi (utom när det gäller traditioner som ”polterabend” när man dagen innan ett bröllop går hem till brudparet och slår sönder allt deras porslin och vissa andra underligheter)

   Du hävdar att det finns ”tillräckligt med bevis” på att det multikulturella samhället inte fungerar och jag undrar då efter bevis på ett fungerande samhälle där man inte tagit till sig något från andra kulturer utan istället envist bitit sig fast vid att det dom har är så bra att dom inte behöver anamma något som helst från någon annan kultur. Jag är övertygad om att en sådan protektionism kommer att innebära att ett land tvärstannar i sin utveckling.

   • bograhn skriver:

    ”peterlarsson”:

    Givetvis menar jag inte att alternativet skulle vara att varje grupp isolerar sig i enklaver. Jag menar bara att i princip alla konflikter i världen är inhemska idag och att det oftast handlar om etniska och/eller religösa konflikter. Du läser väl i media om denna veckas hemskheter i Burma, bombattentat igen i Irak eller det jäser i Sri Lanka mellan tamiler och singaleser? Är inte det ex som duger i denna debatt? Du tar ett antal storstäder som ex.
    Visst bor det människor av olika nationaliteter men ofta för sig in enklaver i storstan. Samma sak med svenskar på solkusten eller kineser i Luanda (Kineser utomlands klumpar alltid ihop sig). Kanske för att det fungerar bäst så? Att människor lika oss i många avseenden bor för sig?

   • peterlarson skriver:

    Svar till ”bograhn”:
    Att det finns konflikter mellan olika etniska och religiösa grupper är otvivelaktigt ett jätteproblem och det finns, som alltid, olika teorier om hur detta skall lösas. Trots att du skriver ”Givetvis menar jag inte att alternativet skulle vara att varje grupp isolerar sig i enklaver” så tolkar jag resten av din text som att du förespråkar att människor isolerar sig från varandra och håller på ”sitt” för att hålla dessa konflikter nere. Jag tror mer på att man arbetar på att riva så många murar som möjligt så att vi en dag inser att, som Bill Clinton sagt: ”The real differences around the world today are not between Jews and Arabs; Protestants and Catholics; Muslims, Croats, and Serbs. The real differences are between those who embrace peace and those who would destroy it; between those who look to the future and those who cling to the past; between those who open their arms and those who are determined to clench their fists” Jo, jag är medveten om att naivitet inte kan lösa problem, men det kan knappast uppgivenhet heller.

    Att mötas är svårt, tar tid och är inte alltid helt behagligt eftersom vi i mötet blir tvungna att ge upp en del som vi är vana vid. Men som jag ser det finns det inget bättre alternativ. Jag ser bara två vägar att gå: antingen försöker vi människor mötas eller så gör vi det inte. Gör vi det inte har vi med största sannolikhet en evighet av ständigt eskalerande konflikter framför oss.

 2. storstadsnatur skriver:

  Älskar klippet med dansen runt midsommarstången. Vuxna med barnasinnet och leklynnet kvar och förmågan att bli lite rund under fötterna utan fyllevrål och aggressioner.

  • peterlarson skriver:

   Svar till ”storstadsnatur”:
   ja, vi vuxna skulle nog leka och dansa med varandra lite oftare. Det skulle verkligen inte göra oss mindre mänskliga 😀

 3. kickie skriver:

  Kikar in här o önskar en trevlig o helst solig Midsommar. Traditioner ska man försöka hålla på men jag tror även på blandad kultur om det bara tjänar ett gott syfte.

 4. Marie skriver:

  Trevlig midsommar!
  önskar Marie

 5. Krönikören skriver:

  Ännu ett välskrivet inlägg. Småler lite över vår EU-skyddade hushållsost och falukorv, tycker faktiskt att det är lite komiskt över det hela.

  Hoppas att din midsommar var regnklädsfri! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s