Från Maya till Oreo

mayan_calendar_2012-wallpaper-2560x1600

Aztekiska solstenen

Vilken vecka vi har framför oss, julrusch och jordens undergång ungefär samtidigt. Kan det bli mycket värre. Att det verkligen blir julrusch, med horder av köphysteriska människor i slutet av veckan råder det nog inga tvivel om, men hur det blir med jordens undergång är väl mer tveksamt. I ett något längre perspektiv så ser det verkligen inte särskilt lovande ut, med global uppvärmning, expanderande öknar, höjda havsnivåer, försurade och förstörda hav och sjöar, utplånade regnskogar m.m. men att det skulle bli någon form av abrubt apokalyptiskt avslut på fredag p.g.a. tolkningar av Maya-folkets kalender kan vi lugnt lämna därhän (GP DN AB sr)

Det är inte så lite tankeväckande att det alltid är ett så stort intresse kring alla undergångsteorier som utgår från att världen skall dö av akut slaganfall på ett utsatt datum och samtidigt så lite vilja, aktivitet och handling för att få stopp på den utdragna sjukdom som vår värld bevisligen lider av och som otvivelaktigt kommer att leda till dess död om vi inte omedelbart ändrar vårt levnadssätt (SvD AB). Men om det är något vi människor är förvånansvärt duktiga på, till skillnad från strutsar, som aldrig gör det, så är det att stoppa huvudet i sanden

sand

Om man skulle lista alla förutsägelser genom historien om jordens undergång så skulle det bli en väldigt diger och lång lista. Till de knasigare hör Påven Innocent III, som sa att jorden skull gå under år 1284 eftersom det markerade 666 (”odjurets tal”) år efter att islam började växa som religion på 600-talet, Columbus påstod å sin sida att undergången skull ske 1658 eftersom detta var 7000 år efter jorden skapats (enligt honom), 1806 började en ”profetisk” höna i Leeds lägga ägg med texten ”Kristus kommer” och trots att det senare bevisligen var en bluff så var det många som trodde på hönan och fick panik .

Nostradamus, den franske upphovsmannen till ”Les Propheties” hävdade bestämt att det skulle gå helt åt helskotta i juli 1999 men bortsett från att tax-free-försäljningen inom EU upphörde då så kan det knappast betraktas som alltings slut, förutom möjligen inom vissa ytterst begränsade kretsar. Sen har vi hysterin kring senaste milleniumskiftet då det talades vitt och brett om ”Y2K problemet” som skulle ställa till ett rent helsike i alla datoriserade system med följder som att flygplan skulle störta finanssystem skulle braka ihop och jag vet inte vad. Åtskilliga miljarder satsades på att skydda sig mot detta problem, som egentligen inte fanns.

y2k

En bråkdel av det som skrevs om Y2K och hur hemskt det skulle bli

Undertecknad var ungefär lika orolig för Y2K som jag nu är över tolkningarna av, den annars helt fantastiska, Maya-kalendern och nyårsafton 1999-2000 tillbringade jag flera timmar i ett flygplan på väg till Singapore. Jag minns tydligt att det var väldigt gott om lediga platser i det där flygplanet, nästan ödsligt. Jag är alltså helt övertygad om att vår värld inte kommer att varken explodera, implodera, invaderas av ”ryttare på gulbleka hästar” eller något annat ödesmättat (har jag fel blir detta mitt sista inlägg). Däremot är jag närmast förtvivlad över vad som håller på att hända med planeten och vad som oundvikligen kommer att vara en katastrof inom 1-2 generationer.

Där har ni den verkliga risken för ett ”helvete på jorden”. Det verkar ibland som om vi inbillar oss att jorden och naturen skulle ”ta hand om” eller visa ”barmhärtighet” mot just oss människor, men inget kunde var mer felaktigt. Naturen tar inte ”hänsyn” till någon enskild art och hade den det så hade den med säkerhet inte ansträngt sig över hövan för just mänskligheten. Till sist vill jag avsluta med att Maya-kalendern på bilden överst i texten påminner lite om ett ”Oreo-kex”. Oreo-kexet fyller förresten 100 år just i år och det kan säkert tolkas som ett varsel för något det också av någon foliehatt där ute.

nyOreo

Oreo-kexet 100 år (1912-2012)

Rättelse: En läsare har påpekat att stenen på bilden överst i inlägget inte alls är ”maya-kalendern” utan den aztekiska solstenen. Detta är helt korrekt och jag har nu ändrat detta i bildtexten. Det blir lite tråkigare då den verkliga Maya-kalendern inte alls liknar  ett Oreo-kex lika mycket som den aztekiska stenen gör. Men rätt skall vara rätt och jag tackar ”Andries” för tillrättaläggandet

mayan-aztec

Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Från Maya till Oreo

  1. Andries skriver:

    Indianstenen på din bild är den Aztekiska solstenen från Mexico City. Har minimalt att göra med Maya. Det var nog därför du överlevde 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s